• Link został skopiowany

Ciasta na Wielkanoc, do których wracamy tak chętnie, jak do ulubionych filmów. Najlepsze pod słońcem

Ciasta na Wielkanoc być muszą. Bez dwóch zdań. Chyba nikt nie ma co do tego wątpliwości. Jakie jednak wybrać? Przepisów jest przecież tak wiele, że aż może od tego rozboleć głowa... Nie trafimy oczywiście w gust wszystkich, ale możemy wam podpowiedzieć, jakie są nasze ulubione przepisy na ciasta na Wielkanoc.
Ciasta na Wielkanoc. Babka piaskowa
Tupungato /Shutterstock

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Wielkanoc to oczywiście różnego rodzaju faszerowane jajka, pieczone mięsa (w tym biała pieczona kiełbasa), nieodzowny żurek czy rozmaite pasztety (np. pasztet drobiowy z przepisu babci). Podczas świąt nie może jednak zabraknąć słodkości! W końcu smaki trzeba równoważyć, więc po objadaniu się wytrawnymi potrawami, zawsze nadchodzi pora na słodkie. Jakie ciasta na Wielkanoc zatem przygotować? Podpowiemy wam, co my najchętniej stawiamy na naszych stołach.

Ciasta na Wielkanoc. Mazurek kajmakowy

Bez niego nie ma świąt! Do mazurka z kajmakiem nie umywa się żaden inny. Poniżej znajdziecie niezawodny przepis.

Składniki:

  • 175 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • żółtko,
  • 25 g cukru pudru,
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • sól,
  • 140 g brązowego cukru,
  • 160 ml śmietanki 36 proc.,
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
  • bakalie do ozdoby.
Zobacz wideo Drożdżowy baranek na Wielkanoc

Sposób przygotowania:

Robimy kruchy spód. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, i sól. Mieszamy. Potem dodajemy pokrojone w kawałeczki masło. Wbijamy żółtko oraz dodajemy śmietanę. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Potem rozwałkowujemy je na grubość około 3 milimetrów. Formę, w której będziemy piec mazurek kajmakowy, wyklejamy dokładnie ciastem - zarówno jej dno, jak i boki. Nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do lodówki jeszcze na pół godziny, a w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy spód ciasta 15 minut. 

Przygotowujemy masę. Do rondla wlewamy kajmak i wsypujemy oba rodzaje cukru. Mieszamy, aż wszystko zacznie wrzeć. Następnie zmniejszamy ogień i na niedużej mocy gotujemy przez około pół godziny. Kajmak powinien być gęsty. 

Gdy spód się upiecze, wylewamy na niego masę kajmakową. Ozdabiamy ciasto wedle uznania i gdy kajmak przestygnie, wstawiamy mazurek do lodówki, by masa jeszcze stężała.

Ciasta na Wielkanoc. Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Ten typ deserów to niekwestionowani królowie. Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez choćby jednego sernika. Poniżej znajdziecie przepis na ten, który dla was wybraliśm.

Składniki:

  • 75 g masła150 g herbatników,
  • 700 g gęstego serka waniliowego,
  • szklanka śmietanki kremówki,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 7 łyżeczek żelatyny w proszku,
  • sok z cytryny,
  • skórka z cytryny,
  • kieliszek wody,
  • opakowanie galaretki (np. truskawkowej),
  • opcjonalnie owoce do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Ponownie zaczynamy od zrobienia spodu. Rozpuszczamy masło i rozdrabniamy herbatniki. Oba składniki dokładnie ze sobą łączymy i wsypujemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią. Kruszonkę rozprowadzamy równomiernie i dociskamy tak, aby powstał zwarty spód. Blaszkę wkładamy do lodówki.

W małym rondelku mieszamy sok z cytryny z zimną wodą. Wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, aby mieszanka napęczniała. Po tym czasie włączamy palnik i podgrzewamy żelatynę na małym ogniu, żeby całkowicie się rozpuściła. Uważamy, by jej nie zagotować.

W dużej misce ubijamy kremówkę. Gdy będzie już sztywna, dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera na wolne i stopniowo dokładamy serki, a na końcu skórkę z cytryny. Do masy sernikowej - cały czas mieszając - powoli wlewamy przestudzoną żelatynę.

Gotową masę przelewamy na schłodzony spód herbatnikowy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Gdy sernik stężeje, można ozdobić go owocami i galaretką. By to zrobić, zagotowujemy 350 ml wody, po czym roztapiamy w niej galaretkę. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki, by stężała. Wierzch sernika pokrywamy galaretką i układamy owoce. Wszystko znów wstawiamy do lodówki, aż porządnie się utwardzi.

Ciasta na Wielkanoc. Babka piaskowa bez glutenu

Gdy myślimy "ciasta na Wielkanoc", w naszej głowie od razu pojawia się oczywiście babka. Tutaj w wersji bezglutenowej, co wcale nie znaczy, że gorszej!

Składniki:

  • 350 g mąki ziemniaczanej + trochę do posypania formy,
  • 200 g rozpuszczonego masła + trochę do posmarowania formy,
  • 230 g drobnego cukru,
  • 5 jajek,
  • łyżeczka proszku do pieczenia (czubata),
  • cytryna,
  • cukier puder do posypania babki.

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy przez kilka minut na jasną i puszystą masę. Cały czas miksujemy i dodajemy cukier. Kryształki cukru powinny całkowicie się rozpuścić, a masa podwoić swoją objętość.

Do ubitych z cukrem jajek przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia. Dodajemy skórkę startą z cytryny i mieszamy. Na koniec dolewamy roztopione i wciąż gorące masło i znów miksujemy, by składniki się połączyły. 

Wlewamy ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką ziemniaczaną. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez około 50 minut, aż do suchego patyczka. Przed podaniem oprószamy ciasto cukrem pudrem.

Więcej o: