-
Haps
-
Jak przygotować
- Chrupiące placki ziemniaczane to nie magia. Zdradzimy ci dwa sekrety idealnych placuszków, jeden dotyczy cebuli
Chrupiące placki ziemniaczane to nie magia. Zdradzimy ci dwa sekrety idealnych placuszków, jeden dotyczy cebuli
Umówmy się: wszyscy kochamy placki ziemniaczane i bez względu na to, czy wolimy jeść je z cukrem i śmietaną, czy może gulaszem, jedno jest pewne - muszą być delikatne i chrupiące. Jak osiągnąć plackowy sukces? Zdradzimy dwa sekrety - na pewno wcześniej nie wiedzieliście, jak odpowiednio zająć się cebulą.
Więcej trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Chrupiące placki ziemniaczane to nic trudnego, ale musisz zwrócić uwagę na dwie kwestie. Po pierwsze, starte ziemniaki trzeba porządnie odcisnąć z nadmiaru płynu, ale to chyba dość oczywiste. Drugą kwestią, o której nie każdy wie, jest cebula. Tę trzeba dodać do ziemniaków na koniec, ale powinna być starta na większych oczkach. Dlaczego to ważne? Podczas smażenia cebula puści sok, który pięknie się skarmelizuje, tworząc na plackach chrupiącą, złotą skorupkę. Takie placki to bilet do ziemniaczanego raju.
Chrupiące placki ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1-2 łyżki mąki (w zależności od stopnia mączystości ziemniaków)
- sól, pieprz
- łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Ziemniaki zetrzyj na tarce najdrobniejszych oczkach. Możesz także zmielić je w maszynce. Następnie za pomocą gazy porządnie je odciśnij, a wodę zlej do miseczki. Odłóż ją na 10 minut.
- Kiedy na dnie miski z odciśniętą wodą osadzi się skrobia, ostrożnie wylej wodę, a skrobię dodaj do ziemniaków. Dodaj także mąkę, jajko, śmietanę (jeśli jej używasz) oraz szczyptę soli i pieprzu.
- Cebulę zetrzyj na tarce o średnich lub dużych oczkach. Dodaj do ziemniaków i całość dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, powinno być go tyle, żeby idealne pokrywał całą powierzchnię. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na placki ziemniaczane i na niewielkim ogniu smaż, aż z obu stron będą złote i chrupiące. Olej powinien być bardzo gorący, natomiast moc palnika umiarkowana - wówczas placki idealnie dojdą w środku i nie spalą się z zewnątrz.