Niezły z niego skubaniec! Przepis na ciasto, które sprytnie łączy nadzienie i puszystą piankę

Nie każdy wie, że kruche ciasto z owocami i lekką pianką nazywane jest skubańcem. Przepis jest dość prosty, a wersji tego deseru może być mnóstwo. Wiele zależy od tego, jakie nadzienie wybierzemy.
Zobacz wideo Ciasto migdałowe z owocami. Szybkie i pyszne

Skubaniec to kultowe ciasto. Przepis łączy w sobie kruchy spód, orzeźwiające owoce i słodką piankę z białek. Ciężko przejść obojętnie, widząc takie zestawienie. Wbrew pozorom przyrządzenie deseru jest dosyć proste.

Skubaniec, przepis na sprytne połączenie smaków

Bazą udanego skubańca jest kruche ciasto. Do jego przygotowania najlepiej sprawdzi mąka krupczatka. Kolejnym ważnym składnikiem są jajka. Należy wykorzystać jaja z wolnego wybiegu, a smak ciasta będzie wyjątkowo pyszny. Kluczową rolę odgrywają owoce. Skubaniec to ciasto, które z powodzeniem możemy upiec, dodając maliny, borówki, truskawki, wiśnie, czy inne owoce, nawet te mrożone. Dzięki temu deser wykonamy o dowolnej porze roku.

Składniki:

  • 500 g mąki krupczatki,
  • 300 g masła,
  • 5 jajek,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżki cukru,
  • łyżka kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 kg dowolnych owoców.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Skubaniec. Przepis krok po kroku

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej misy. Dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder.
  2. Masło ucieramy na dużych oczkach kuchennej tarki. 
  3. Rozbijamy jajka. Oddzielamy białka od żółtek.
  4. Żółtka dodajemy do mąki z masłem i zagniatamy jednolite ciasto do połączenia składników.
  5. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Wszystko odkładamy do zamrażarki na 30 minut.
  6. Wiśnie oraz inne owoce mrożone wrzucamy do rondelka. Olewamy nadmiar soku. Podsmażamy na małym ogniu, często mieszając.
  7. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta ucieramy na tarce i tworzymy spód. 
  8. Przekładamy owoce. Wyciągamy drugą połowę z kakao z zamrażarki i ścieramy na ciasto.
  9. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cztery łyżki cukru.
  10. Pianę przekładamy na ciasto.
  11. Skubaniec pieczemy w temperaturze 170 st. C przez 40 minut.
Więcej o:
Copyright © Agora SA