Czy istnieje przepis na sernik tak prosty, że można go niemal robić z zamkniętymi oczami? Oczywiście, że tak - sernik gotowany jest delikatny, kremowy i dużo łatwiejszy w wykonaniu, niż jego pieczona wersja. Jak go zrobić? Najpierw wybierz odpowiedni twaróg. Nie powinien być chudy.
Sernik gotowany to świetna propozycja na każdą okazję, ale wyjątkowo przychylnie warto na niego spojrzeć przed Wielkanocą, kiedy wiele z nas zamyka się w kuchni na wiele godzin, by oddać się tradycyjnym pysznościom. Sernik gotowany jak sama nazwa wskazuje, nie wymaga użycia piekarnika, więc gdy zajmujesz się sernikiem, w tym samym czasie możesz piec babki lub aromatyczne mięsiwa. Co jeszcze fajnego jest w gotowanym serniku? Oczywiście smak, ale również duży wachlarz możliwości. Od ciebie zależy, z czego zrobisz spód - z biszkoptów, herbatników lub czekoladowych ciasteczek z masłem - opcji jest mnóstwo i każda przepyszna.
Fantastyczny sernik bez pieczenia - przepis na każdą okazję
Składniki:
1 kg tłustego lub półtłustego sera sernikowego (możesz użyć zmielonego sera z wiaderka)
100 g cukru pudru
200 g masła
5 średnich jajek
80 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
na spód: opakowanie herbatników, pół kostki masła płaska łyżka cukru waniliowego
czekoladowa polewa
Sposób wykonania:
Zacznij od przygotowania spodu. W malakserze rozdrobnij herbatniki, dodaj masło raz cukier waniliowy. Zmiksuj całość na gładką masę, następnie przełóż całość do formy wyłożonej papierem d pieczenia i wyrównaj.
Do rondelka włóż kostkę masła. Rozpuść je na minimalnej mocy. Następnie dodaj cukier puder i całość wymieszaj, by powstała jednolita masa.
Łyżka po łyżce dodawaj zmielony ser i energicznie mieszaj. Następnie dodawaj jajko po jajku, cały czas mieszając. Kiedy składniki się połączą, dodaj mleko i proszki budyniowe.
Kiedy masa zacznie gęstnieć, na wolnym ogniu doprowadź do zagotowania.
Gorącą masę wyłóż na ciasteczkowy spód i wyrównaj wierzch za pomocą łopatki. Kiedy masa ostygnie i jeszcze bardziej zgęstnieje, polej wierzch polewą czekoladową.
Kiedy ciasto zupełnie ostygnie, włóż je do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.