Robert Makłowicz poszalał z sernikiem. Nietypowy dodatek sprawia, że ciasto jest delikatniejsze i smakuje obłędnie

Robert Makłowicz to polski królewicz kulinariów, a sernik to król polskich ciast. Nic więc dziwnego, że Makłowicz ma swój własny sposób na to ciasto. Sernik Makłowicza jest delikatny, kremowy i rozpływa się w ustach. Jaki jest jego sekret? Pan Robert dodaje do ciasta składnik, który bardziej kojarzy się z obiadem niż z deserem.

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepisów na sernik jest mnóstwo, ale z pewnością ten w wersji Roberta Makłowicza się wyróżnia, nie tylko smakiem, ale także konsystencją i delikatnością. Dodatek ziemniaków może budzić lekkie zastanowienie, ale gwarantujemy, że taki sernik to istne mistrzostwo. Na Wielkanoc jak znalazł. 

Sernik Roberta Makłowicza - pyszny i aksamitny

Składniki:

  • 1 kg półtłustego twarogu, drobno zmielonego
  • 300 g cukru pudru
  • 8 żółtek
  • 4 białka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ok. 1,5 ugotowanych i ubitych ziemniaków (najlepiej mączystych)
  • 1 średnia cytryna
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddziel od żółtek i otrzyj skórkę z cytryny. Z białek ubij sztywną pianę ze szczyptą soli. 
  2. Żółtka przełóż do miski, dodaj cukier waniliowy i cukier puder oraz ziemniaki i za pomocą miksera połącz całość na gładką masę. 
  3. Cały czas miksując, dodawaj po łyżce zmielonego twarogu. Na koniec dodaj mąkę oraz skórkę z cytryny. Ponownie wymieszaj. Następnie dodaj pianę z białek i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj całość. 
  4. Przygotuj formę do pieczenia lub tortownicę, natłuść ją masłem i oprósz kaszą manną lub bułką tartą. Następnie przelej do niej ciasto.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Włóż blaszkę z ciastem i piecz je przez ok. 60 minut. Ostudź przy leciutko uchylonych drzwiczkach. 

Przedstawiliśmy przepis na sernik bez spodu, jednak do tego ciasta śmiało możesz zrobić spód z kruchego ciasta, masy z ciasteczek i masła lub na szybko - z herbatników. Sernik możesz także dowolnie udekorować, na przykład cukrem pudrem lub ulubioną polewą. 

Więcej o: