Więcej przepisów na dania z ziemniaków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ziemniaki to miłość, ziemniaki to smak, ziemniaki to zdrowie i szczęście... Naprawdę można się rozmarzyć, zwłaszcza kiedy myślimy o pysznym, aksamitnym purée. Ziemniaki w takiej formie często serwowane są w restauracjach jako dopełnienie wykwintnych dań, ale przecież najlepsze purée można zrobić w domu i to całkiem niewielkim kosztem.
"Jakie ziemniaki do obiadu, całe czy puree?" - takie pytanie bardzo często pada w naszych domach, przy czym najczęściej "puree" w rozumieniu gotującego lub gotującej oznacza po prostu utłuczone. Owszem, puree to utłuczone ziemniaki, ale z dodatkami. Inną kwestią jest to, że nie każdy ziemniak będzie nadawał się do tego dania. Kiedy na zakupach widzimy ziemniaki oznaczone typem A lub B, lepiej nie wybierać ich mając w planach ziemniaki w tej formie. Dlaczego? Do purée najlepsze są ziemniaki mączyste, czyli takie, które zawierają dużo skrobi. Dzięki temu nasze danie jest bardziej kremowe, delikatne - przypomina wręcz ziemniaczany puch. Jeśli chcesz kupić idealne ziemniaki właśnie do tego dania, szukaj warzyw oznaczonych typem kulinarnym C.
A co z tymi dodatkami? No właśnie, ile gustów, tyle dodatków, ale dziś podpowiemy, jak zrobić purée, które pasuje do każdego dania i samo w sobie stanowi pyszny posiłek. Idealny smak pojawia się już podczas gotowania ziemniaków dzięki dwóm składnikom. Później wystarczy utłuc ziemniaki, dodać masło i co kto lubi - mleko lub śmietanę. Oto przepis na ziemniaczaną ekstazę.
Składniki:
Wskazówka: Jeśli chcesz, żeby twoje purée było troszkę bardziej "zwarte", dołóż do niego żółtko. Jeśli jednak decydujesz się na ten krok, musisz poczekać, aż ziemniaki odrobinę ostygną, w przeciwnym razie żółtko się zetnie.