Jak zrobić purée, żeby było aksamitne i delikatne? Oto dwa sekrety, jeden dotyczy ziemniaków - takie się nie nadają

Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do obiadu i podane w każdej formie stanowią fantastyczne dopełnienie potrawy. Dziś jednak weźmiemy na warsztat ziemniaczane purée, które już samo w sobie stanowi rozkosz dla podniebienia. Jak je zrobić, by było aksamitne, kremowe i delikatne? Sukces zaczyna się już podczas kupowania ziemniaków, ponieważ do purée nie wszystkie się nadają. Do tego jeszcze jeden trik, sekretna przyprawa i możemy wpadać w ziemniaczaną ekstazę.

Więcej przepisów na dania z ziemniaków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ziemniaki to miłość, ziemniaki to smak, ziemniaki to zdrowie i szczęście... Naprawdę można się rozmarzyć, zwłaszcza kiedy myślimy o pysznym, aksamitnym purée. Ziemniaki w takiej formie często serwowane są w restauracjach jako dopełnienie wykwintnych dań, ale przecież najlepsze purée można zrobić w domu i to całkiem niewielkim kosztem. 

"Jakie ziemniaki do obiadu, całe czy puree?" - takie pytanie bardzo często pada w naszych domach, przy czym najczęściej "puree" w rozumieniu gotującego lub gotującej oznacza po prostu utłuczone. Owszem, puree to utłuczone ziemniaki, ale z dodatkami. Inną kwestią jest to, że nie każdy ziemniak będzie nadawał się do tego dania. Kiedy na zakupach widzimy ziemniaki oznaczone typem A lub B, lepiej nie wybierać ich mając w planach ziemniaki w tej formie. Dlaczego? Do purée najlepsze są ziemniaki mączyste, czyli takie, które zawierają dużo skrobi. Dzięki temu nasze danie jest bardziej kremowe, delikatne - przypomina wręcz ziemniaczany puch. Jeśli chcesz kupić idealne ziemniaki właśnie do tego dania, szukaj warzyw oznaczonych typem kulinarnym C.

A co z tymi dodatkami? No właśnie, ile gustów, tyle dodatków, ale dziś podpowiemy, jak zrobić purée, które pasuje do każdego dania i samo w sobie stanowi pyszny posiłek. Idealny smak pojawia się już podczas gotowania ziemniaków dzięki dwóm składnikom. Później wystarczy utłuc ziemniaki, dodać masło i co kto lubi - mleko lub śmietanę. Oto przepis na ziemniaczaną ekstazę.

Jak zrobić puree? Przepis na najlepsze ziemniaki do obiadu

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 listki laurowe
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklaki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób Wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i opłucz. Włóż je do garnka, zalej zimną wodą. Dodaj trochę soli, liście laurowe i czosnek (najlepiej rozgniecione ząbki razem z łupiną). 
  2. Ziemniaki ugotuj do miękkości. Wyjmij przyprawy i przełóż je do miski. Dodaj masło, mleko lub śmietanę oraz do smaku trochę pieprzu i pół łyżeczki gałki muszkatołowej. 
  3. Rozgnieć całość na gładką papkę. To ważne, by nie było żadnych grudek. Tak przygotowane purée możesz już nakładać na talerze. Do dekoracji możesz użyć posiekanego koperku. 

Wskazówka: Jeśli chcesz, żeby twoje purée było troszkę bardziej "zwarte", dołóż do niego żółtko. Jeśli jednak decydujesz się na ten krok, musisz poczekać, aż ziemniaki odrobinę ostygną, w przeciwnym razie żółtko się zetnie. 

Więcej o: