Zapomnij o mięsie i ryżu w farszu. Przepis na gołąbki z tym wege składem smakuje o niebo lepiej

Gołąbki to nie lada rarytas, jednak klasyczna wersja odpowiada czy smakuje. Warto zatem przygotować wegetariańską wersję bazującą na grzybach i kaszy. Tak przygotowany farsz warto dodatkowo podrasować ziołami i przyprawami. Kapuściane zawijasy smakują obłędnie, a dodatek gwarantują zastrzyk energii i witamin.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowa kuchnia to przede wszystkim tradycyjne dania wprost z przepiśnika babci. Nie brakuje tam smacznych kąsków, rozgrzewających zup czy treściwych dań jednogarnkowych. Kultowe smaki warto jednak nieco urozmaicić, a gołąbki z soczystym nadzieniem z kaszy i grzybów są na to najlepszym dowodem. 

Gołąbki to jedna z najbardziej lubianych potraw z kapustyGołąbki bez mięsa, to ciekawa alternatywa dla klasycznego polskiego dania

Gołąbki bez mięsa i ryżu, czyli klasyka w nowej odsłonie

Przepisu na gołąbki chyba nikomu nie trzeba przedstawiać - tradyyjne danie polskiej kuchni cieszy się ogromną popularnością. Kapuściane zawijasy są przygotowywane zarówno na obiad, jak i od święta. Jak się jednak okazuje, kultowa wersja z mięsem i ryżem nie jest jedynym smacznym rozwiązaniem. Farsz można przygotować ze znacznie tańszych i lżejszych składników - mowa tu o grzybach, kaszy i świeżej zieleninie. 

Gołąbki z soczystym, wegetariańskim nadzieniem śmiało mogą konkurować z klasyczną odsłoną. Składniki idealnie ze sobą komponują, dając rewelacyjny finisz. Farsz z grzybów i kaszy idealnie smakuje z sosem pieczarkowym i grubo mielonym pieprzem - dla fanów pikantnych smaków polecamy dodać także odrobinę chilli. 

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami 

Składniki na kapuściane zawijasy:

  • główka kapusty białej,
  • woreczek kaszy gryczanej,
  • 200 g pieczarek,
  • garść suszonych grzybów,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • masło klarowane,
  • sól,
  • pieprz. 

Składniki na sos:

  • 300 g pieczarek, 
  • pół szklanki śmietanki 30 proc. 
  • średnia cebula,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • jasny sos sojowy,
  • natka pietruszki,
  • suszony tymianek,
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowania rozpoczynamy już dzień wcześniej - suszone grzyby moczymy w wodzie, najlepiej przez całą noc. 
  2. Następnego dnia gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. 
  3. Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści. Wycinamy głąb i wkładamy główkę na kilka minut do gotującej się wody. Następnie delikatnie odrywamy liście, z każdego wycinamy zdrewniały nerw i układamy jeden na drugim. 
  4. Przechodzimy do farszu. Drobno siekamy cebulę, czosnek, namoczone grzyby i obrane pieczarki. Składniki podsmażamy na maśle klarowanym. Całość doprawiamy tymiankiem oraz posiekaną natką. Po kilku minutach na patelnie dodajemy kaszę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i ściągamy z palnika. 
  5. Tak przygotowany farsz nakładamy w odpowiedniej ilości na liść kapusty i ciasno zawijamy. Gołąbki układamy w dużym garnku, którego dno wyłożone jest pozostałymi liśćmi kapusty. Całość podlewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. 
  6. W tym czasie przygotowujemy sos pieczarkowy. W rondelku podsmażamy na maśle pieczarki pokrojone w cienkie plastry i cebulę. Gdy składniki nabiorą kolorów, dodajemy odrobinę sosu sojowego, tymianku, soli i pieprzu. Całość zalewamy śmietanką i podgrzewamy, aż się wszystko ładnie zredukuje. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. 
  7. Gotowe gołąbki przekładamy na talerz, podlewamy je sosem i serwujemy z odrobiną grubomielonego pieprzu. Smacznego!

gołąbkiPrzepis na gołąbki. Kluczem do sukcesu jest dobrej jakości mięso i sos

Więcej o: