Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowa kuchnia to przede wszystkim tradycyjne dania wprost z przepiśnika babci. Nie brakuje tam smacznych kąsków, rozgrzewających zup czy treściwych dań jednogarnkowych. Kultowe smaki warto jednak nieco urozmaicić, a gołąbki z soczystym nadzieniem z kaszy i grzybów są na to najlepszym dowodem.
Gołąbki bez mięsa, to ciekawa alternatywa dla klasycznego polskiego dania
Gołąbki bez mięsa i ryżu, czyli klasyka w nowej odsłonie
Przepisu na gołąbki chyba nikomu nie trzeba przedstawiać - tradyyjne danie polskiej kuchni cieszy się ogromną popularnością. Kapuściane zawijasy są przygotowywane zarówno na obiad, jak i od święta. Jak się jednak okazuje, kultowa wersja z mięsem i ryżem nie jest jedynym smacznym rozwiązaniem. Farsz można przygotować ze znacznie tańszych i lżejszych składników - mowa tu o grzybach, kaszy i świeżej zieleninie.
Gołąbki z soczystym, wegetariańskim nadzieniem śmiało mogą konkurować z klasyczną odsłoną. Składniki idealnie ze sobą komponują, dając rewelacyjny finisz. Farsz z grzybów i kaszy idealnie smakuje z sosem pieczarkowym i grubo mielonym pieprzem - dla fanów pikantnych smaków polecamy dodać także odrobinę chilli.
Zobacz wideo
Przepis na gołąbki bez zawijania
Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami
Składniki na kapuściane zawijasy:
- główka kapusty białej,
- woreczek kaszy gryczanej,
- 200 g pieczarek,
- garść suszonych grzybów,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 2 łyżki bułki tartej,
- masło klarowane,
- sól,
- pieprz.
Składniki na sos:
- 300 g pieczarek,
- pół szklanki śmietanki 30 proc.
- średnia cebula,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- jasny sos sojowy,
- natka pietruszki,
- suszony tymianek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Przygotowania rozpoczynamy już dzień wcześniej - suszone grzyby moczymy w wodzie, najlepiej przez całą noc.
- Następnego dnia gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu.
- Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści. Wycinamy głąb i wkładamy główkę na kilka minut do gotującej się wody. Następnie delikatnie odrywamy liście, z każdego wycinamy zdrewniały nerw i układamy jeden na drugim.
- Przechodzimy do farszu. Drobno siekamy cebulę, czosnek, namoczone grzyby i obrane pieczarki. Składniki podsmażamy na maśle klarowanym. Całość doprawiamy tymiankiem oraz posiekaną natką. Po kilku minutach na patelnie dodajemy kaszę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i ściągamy z palnika.
- Tak przygotowany farsz nakładamy w odpowiedniej ilości na liść kapusty i ciasno zawijamy. Gołąbki układamy w dużym garnku, którego dno wyłożone jest pozostałymi liśćmi kapusty. Całość podlewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około godzinę.
- W tym czasie przygotowujemy sos pieczarkowy. W rondelku podsmażamy na maśle pieczarki pokrojone w cienkie plastry i cebulę. Gdy składniki nabiorą kolorów, dodajemy odrobinę sosu sojowego, tymianku, soli i pieprzu. Całość zalewamy śmietanką i podgrzewamy, aż się wszystko ładnie zredukuje. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.
- Gotowe gołąbki przekładamy na talerz, podlewamy je sosem i serwujemy z odrobiną grubomielonego pieprzu. Smacznego!
Przepis na gołąbki. Kluczem do sukcesu jest dobrej jakości mięso i sos