Ciasto z galaretką na Wielkanoc i na co dzień. Poznaj przepisy na pyszne, wiosenne desery

Ciasto z galaretką na Wielkanoc to wspaniały dodatek na świąteczny stół. Nic nie smakuje lepiej jak lekkie, smaczne ciasto z owocami i galaretką. Taki deser nie tylko świetnie wygląda, ale też smakuje obłędnie. Jeśli nie wiecie jak zrobić wyśmienity deser, znajdziecie tu kilka przepisów, które ułatwią Wam to zadanie. Do dzieła!

Ciasto bez pieczenia z galaretką – przepis na paschę wielkanocną z galaretką i owocami

Ciasto z galaretką na Wielkanoc może być miłą odmianą wśród ciężkich mazurków, serników czy babek. Ciasto bez pieczenia z galaretką to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie czują się perfekcyjnie w kuchni i piekarnik omijają szerokim łukiem. Wielkanoc coraz bliżej, dlatego warto już pomyśleć co podamy jako świąteczny deser. Pascha wielkanocna z galaretką i owocami będzie pasowała idealnie na tę okazję.  

Składniki: 6 jaj, 2 litry mleka 3,2%, laska wanilii, opakowanie galaretki owocowej, 250 g masła, 0,5 litra śmietany 18%, garść bakalii, 3/4 szklanki cukru pudru, do dekoracji owoce

Przygotowanie krok po kroku: 

  1. Do dużego garnka wlewamy mleko i dodajemy przekrojoną laskę wanilii. Gotujemy.
  2. W misce mieszamy jajka ze śmietaną. Wlewamy do gotującego się mleka z wanilią.
  3. Zmniejszamy ogień i gotujemy składniki ok. 15 minut, często mieszamy. W tym czasie nastąpi oddzielenie się twarożku.
  4. Odcedzamy twarożek i zawijamy go w gazę, przyciskamy, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Tak zawinięty twarożek układamy na sitku i czekamy aż wystygnie.
  5. Ostudzony twarożek mocno wyciskamy, aby wypłynęła z niego woda.
  6. W dużej misce ucieramy masło z cukrem pudrem.
  7. Stopniowo dodajemy twarożek i mieszamy mikserem.
  8. Na końcu dodajemy bakalie. Masę przekładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  9. Po upływie kilku godzin dekorujemy wierzch paschy owocami lub bakaliami i zalewamy galaretką.
  10. Wstawiamy ponownie do lodówki i czekamy aż galaretka stężeje.
Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Ciasto z jabłkami i galaretką – przygotuj szybki biszkopt z jabłkami i galaretką

Ciasto z jabłkami i galaretką pasuje na wszystkie okazje i świetnie smakuje. Poznajcie przepis na szybki i prosty w przygotowaniu biszkopt z jabłkami i galaretką. Wystarczy tylko kilka składników, aby go przygotować.

Składniki: 2,5 szklanki wody, 6 jajek, 2 opakowania cytrynowej galaretki, 2/3 szklanki cukru, kilogram jabłek, szklanka mąki tortowej, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka cukru waniliowego

Jak zrobić biszkopt z jabłkami i galaretką w kilku krokach:

  1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy je do wrzącej wody i gotujemy aż będą miękkie.
  2. Wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.
  3. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do nich stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie cały czas ubijamy i dodajemy po jednym żółtku.
  4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy ją do masy jajecznej, a następnie delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.
  5. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia.
  6. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. Upieczone ciasto studzimy i kroimy na pół.
  7. Na pierwszy biszkopt wykładamy 2/3 tężejącej galaretki, przykrywamy drugim plackiem, a na wierzch wykładamy pozostałą galaretkę z jabłkami.
  8. Ciasto wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do całkowitego stężenia galaretki z jabłkami.

Ciasto z galaretką i budyniem – łatwy i pyszny deser na każdą okazję

Ciasto z galaretką i budyniem jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Poniżej dokładna lista potrzebnych składników oraz przepis jak krok po kroku zrobić to wspaniałe ciasto.

Składniki: 250 g margaryny do pieczenia, 2 galaretki truskawkowe, polewa czekoladowa, 4 jajka, 3 szklanki mleka + dodatkowo 0,5 szklanki, cukier waniliowy, 2 budynie śmietankowe, 0,5 szklanki cukru, otarta skórka z cytryny, 1,5 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  2. Dodajemy stopniowo, po jednym jajku i dalej ucieramy.
  3. Następnie dodajemy sparzoną, otartą skórkę z cytryny oraz obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
  5. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 min.
  6. Budyń rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka, gotujemy z 3 szklankami mleka i do gorącego wsypujemy suche galaretki – mieszamy, aby się rozpuściły.
  7. Masę wylewamy na ciasto i wstawiamy je do lodówki. Kiedy zastygnie polewamy polewą.

Zobacz też: Zapiekanka z białą kiełbasą, dynią i rozmarynem - PowerKuchnia Adriany

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.