• Link został skopiowany

Ciasto z galaretką na Wielkanoc i na co dzień. Poznaj przepisy na pyszne, wiosenne desery

Ciasto z galaretką na Wielkanoc to wspaniały dodatek na świąteczny stół. Nic nie smakuje lepiej jak lekkie, smaczne ciasto z owocami i galaretką. Taki deser nie tylko świetnie wygląda, ale też smakuje obłędnie. Jeśli nie wiecie jak zrobić wyśmienity deser, znajdziecie tu kilka przepisów, które ułatwią Wam to zadanie. Do dzieła!
Ciasto z galaretką może być miłą odmianą na wielkanocnym stole.
zdjęcie ilustracyjne, Pixabay

Ciasto bez pieczenia z galaretką – przepis na paschę wielkanocną z galaretką i owocami

Ciasto z galaretką na Wielkanoc może być miłą odmianą wśród ciężkich mazurków, serników czy babek. Ciasto bez pieczenia z galaretką to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie czują się perfekcyjnie w kuchni i piekarnik omijają szerokim łukiem. Wielkanoc coraz bliżej, dlatego warto już pomyśleć co podamy jako świąteczny deser. Pascha wielkanocna z galaretką i owocami będzie pasowała idealnie na tę okazję.  

Składniki: 6 jaj, 2 litry mleka 3,2%, laska wanilii, opakowanie galaretki owocowej, 250 g masła, 0,5 litra śmietany 18%, garść bakalii, 3/4 szklanki cukru pudru, do dekoracji owoce

Przygotowanie krok po kroku: 

  1. Do dużego garnka wlewamy mleko i dodajemy przekrojoną laskę wanilii. Gotujemy.
  2. W misce mieszamy jajka ze śmietaną. Wlewamy do gotującego się mleka z wanilią.
  3. Zmniejszamy ogień i gotujemy składniki ok. 15 minut, często mieszamy. W tym czasie nastąpi oddzielenie się twarożku.
  4. Odcedzamy twarożek i zawijamy go w gazę, przyciskamy, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Tak zawinięty twarożek układamy na sitku i czekamy aż wystygnie.
  5. Ostudzony twarożek mocno wyciskamy, aby wypłynęła z niego woda.
  6. W dużej misce ucieramy masło z cukrem pudrem.
  7. Stopniowo dodajemy twarożek i mieszamy mikserem.
  8. Na końcu dodajemy bakalie. Masę przekładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  9. Po upływie kilku godzin dekorujemy wierzch paschy owocami lub bakaliami i zalewamy galaretką.
  10. Wstawiamy ponownie do lodówki i czekamy aż galaretka stężeje.
Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Ciasto z jabłkami i galaretką – przygotuj szybki biszkopt z jabłkami i galaretką

Ciasto z jabłkami i galaretką pasuje na wszystkie okazje i świetnie smakuje. Poznajcie przepis na szybki i prosty w przygotowaniu biszkopt z jabłkami i galaretką. Wystarczy tylko kilka składników, aby go przygotować.

Składniki: 2,5 szklanki wody, 6 jajek, 2 opakowania cytrynowej galaretki, 2/3 szklanki cukru, kilogram jabłek, szklanka mąki tortowej, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka cukru waniliowego

Jak zrobić biszkopt z jabłkami i galaretką w kilku krokach:

  1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy je do wrzącej wody i gotujemy aż będą miękkie.
  2. Wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.
  3. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do nich stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie cały czas ubijamy i dodajemy po jednym żółtku.
  4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy ją do masy jajecznej, a następnie delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.
  5. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia.
  6. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. Upieczone ciasto studzimy i kroimy na pół.
  7. Na pierwszy biszkopt wykładamy 2/3 tężejącej galaretki, przykrywamy drugim plackiem, a na wierzch wykładamy pozostałą galaretkę z jabłkami.
  8. Ciasto wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do całkowitego stężenia galaretki z jabłkami.

Ciasto z galaretką i budyniem – łatwy i pyszny deser na każdą okazję

Ciasto z galaretką i budyniem jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Poniżej dokładna lista potrzebnych składników oraz przepis jak krok po kroku zrobić to wspaniałe ciasto.

Składniki: 250 g margaryny do pieczenia, 2 galaretki truskawkowe, polewa czekoladowa, 4 jajka, 3 szklanki mleka + dodatkowo 0,5 szklanki, cukier waniliowy, 2 budynie śmietankowe, 0,5 szklanki cukru, otarta skórka z cytryny, 1,5 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  2. Dodajemy stopniowo, po jednym jajku i dalej ucieramy.
  3. Następnie dodajemy sparzoną, otartą skórkę z cytryny oraz obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
  5. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 min.
  6. Budyń rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka, gotujemy z 3 szklankami mleka i do gorącego wsypujemy suche galaretki – mieszamy, aby się rozpuściły.
  7. Masę wylewamy na ciasto i wstawiamy je do lodówki. Kiedy zastygnie polewamy polewą.

Zobacz też: Zapiekanka z białą kiełbasą, dynią i rozmarynem - PowerKuchnia Adriany

Więcej o: