Ciasto bez pieczenia z galaretką – przepis na paschę wielkanocną z galaretką i owocami
Ciasto z galaretką na Wielkanoc może być miłą odmianą wśród ciężkich mazurków, serników czy babek. Ciasto bez pieczenia z galaretką to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie czują się perfekcyjnie w kuchni i piekarnik omijają szerokim łukiem. Wielkanoc coraz bliżej, dlatego warto już pomyśleć co podamy jako świąteczny deser. Pascha wielkanocna z galaretką i owocami będzie pasowała idealnie na tę okazję.
Składniki: 6 jaj, 2 litry mleka 3,2%, laska wanilii, opakowanie galaretki owocowej, 250 g masła, 0,5 litra śmietany 18%, garść bakalii, 3/4 szklanki cukru pudru, do dekoracji owoce
Przygotowanie krok po kroku:
- Do dużego garnka wlewamy mleko i dodajemy przekrojoną laskę wanilii. Gotujemy.
- W misce mieszamy jajka ze śmietaną. Wlewamy do gotującego się mleka z wanilią.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy składniki ok. 15 minut, często mieszamy. W tym czasie nastąpi oddzielenie się twarożku.
- Odcedzamy twarożek i zawijamy go w gazę, przyciskamy, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Tak zawinięty twarożek układamy na sitku i czekamy aż wystygnie.
- Ostudzony twarożek mocno wyciskamy, aby wypłynęła z niego woda.
- W dużej misce ucieramy masło z cukrem pudrem.
- Stopniowo dodajemy twarożek i mieszamy mikserem.
- Na końcu dodajemy bakalie. Masę przekładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Po upływie kilku godzin dekorujemy wierzch paschy owocami lub bakaliami i zalewamy galaretką.
- Wstawiamy ponownie do lodówki i czekamy aż galaretka stężeje.
Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!
Ciasto z jabłkami i galaretką – przygotuj szybki biszkopt z jabłkami i galaretką
Ciasto z jabłkami i galaretką pasuje na wszystkie okazje i świetnie smakuje. Poznajcie przepis na szybki i prosty w przygotowaniu biszkopt z jabłkami i galaretką. Wystarczy tylko kilka składników, aby go przygotować.
Składniki: 2,5 szklanki wody, 6 jajek, 2 opakowania cytrynowej galaretki, 2/3 szklanki cukru, kilogram jabłek, szklanka mąki tortowej, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka cukru waniliowego
Jak zrobić biszkopt z jabłkami i galaretką w kilku krokach:
- Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy je do wrzącej wody i gotujemy aż będą miękkie.
- Wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.
- Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do nich stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie cały czas ubijamy i dodajemy po jednym żółtku.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy ją do masy jajecznej, a następnie delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.
- Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia.
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. Upieczone ciasto studzimy i kroimy na pół.
- Na pierwszy biszkopt wykładamy 2/3 tężejącej galaretki, przykrywamy drugim plackiem, a na wierzch wykładamy pozostałą galaretkę z jabłkami.
- Ciasto wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do całkowitego stężenia galaretki z jabłkami.
Ciasto z galaretką i budyniem – łatwy i pyszny deser na każdą okazję
Ciasto z galaretką i budyniem jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Poniżej dokładna lista potrzebnych składników oraz przepis jak krok po kroku zrobić to wspaniałe ciasto.
Składniki: 250 g margaryny do pieczenia, 2 galaretki truskawkowe, polewa czekoladowa, 4 jajka, 3 szklanki mleka + dodatkowo 0,5 szklanki, cukier waniliowy, 2 budynie śmietankowe, 0,5 szklanki cukru, otarta skórka z cytryny, 1,5 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Dodajemy stopniowo, po jednym jajku i dalej ucieramy.
- Następnie dodajemy sparzoną, otartą skórkę z cytryny oraz obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 min.
- Budyń rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka, gotujemy z 3 szklankami mleka i do gorącego wsypujemy suche galaretki – mieszamy, aby się rozpuściły.
- Masę wylewamy na ciasto i wstawiamy je do lodówki. Kiedy zastygnie polewamy polewą.
Zobacz też: Zapiekanka z białą kiełbasą, dynią i rozmarynem - PowerKuchnia Adriany