Deviled eggs - amerykańskie jajka z piekła rodem. Te przyprawy sprawią, że to będzie ostra Wielkanoc

Jajka to element obowiązkowy na wielkanocnym stole. Nie oznacza to jednak, że i w tym roku muszą być podane w tradycyjny, a czasami nawet nudny sposób. Deviled eggs, czyli amerykański specjał z nutą pikanterii, gwarantuje obłędną ucztę i zachwyt gości. Oryginalny farsz to nie wszystko - chrupiąca posypka podkręci smak i walory estetyczne.

Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wielkanocna tradycja jest ważna, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by tegoroczne święta nieco urozmaicić - szczególnie na talerzach. Klasyczne dania i specjały można bowiem nieco podrasować, a czasami wystarczy mały dodatek, by osiągnąć czystą perfekcję!

Deviled eggs, czyli wielkanocne jaja z piekła rodem 

Jajka z nutą pikanterii? Czemu nie! Przepis na amerykański specjał z wyrazistym nadzieniem i chrupiącą posypką gwarantuje obłędny smak i piękną prezencję na świątecznym stole. Deviled eggs są banalnie proste w przygotowaniu - to najzwyklejsze jajka faszerowane, których skład jest nieco podkreślony akcentem pikanterii. 

Sekretny składnik piekielnych jajek to podstawa. Mowa tu o sosie Sriracha, którego głównym składnikiem są przetarte papryczki chili. Tajski specjał króluje wśród orientalnych smakołyków, jednak równie obłędnie smakuje z jajkami. 

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Przepis na amerykańskie deviled eggs, czyli jajka z nutą pikanterii

Składniki: 

  • 10 jajek,
  • 2 łyżeczki musztardy dijon,
  • pół szklanki majonezu,
  • łyżeczka białego octu winnego,
  • sos Sriracha,
  • sól,
  • pieprz. 

Składniki na chrupiącą posypkę: 

  • 50 g bułki tartej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżeczka słodkiej i ostrej papryki,
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • odrobinę drobno posiekanej pietruszki.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Następnie je obieramy, delikatnie kroimy na połówki. Żółtko wyciągamy i przekładamy do miseczki. 
  2. Do żółtek dodajemy musztardę, majonez, ocet winny, sos Sriracha w preferowanej ilości oraz przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, tak by powstała gładka, jednolita i kremowa masa.
  3. Naczynie przykrywamy i odkładamy na bok, by składniki przeszły wszystkimi smakami. 
  4. W tym czasie przygotowujemy chrupiącą posypkę. W tym celu na patelnie wlewamy odrobinę oliwy, wsypujemy bułkę tartą, papryki i czosnek. Wszystko ładnie podsmażamy, jednak cały czasie mieszamy, by uniknąć przypaleń. 
  5. Białka jaj nadziewamy pikantną masą - najlepiej wykorzystać do tego szprycę lub prowizoryczny rękaw. Tak przygotowane deviled eggs posypujemy chrupiąca posypką i świeżą zieleniną. Podajemy w anturażu ulubionych dodatków np. miksu sałat, nowalijek lub z dowolnymi sosami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.