Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wielkanocna tradycja jest ważna, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by tegoroczne święta nieco urozmaicić - szczególnie na talerzach. Klasyczne dania i specjały można bowiem nieco podrasować, a czasami wystarczy mały dodatek, by osiągnąć czystą perfekcję!
Deviled eggs, czyli wielkanocne jaja z piekła rodem
Jajka z nutą pikanterii? Czemu nie! Przepis na amerykański specjał z wyrazistym nadzieniem i chrupiącą posypką gwarantuje obłędny smak i piękną prezencję na świątecznym stole. Deviled eggs są banalnie proste w przygotowaniu - to najzwyklejsze jajka faszerowane, których skład jest nieco podkreślony akcentem pikanterii.
Sekretny składnik piekielnych jajek to podstawa. Mowa tu o sosie Sriracha, którego głównym składnikiem są przetarte papryczki chili. Tajski specjał króluje wśród orientalnych smakołyków, jednak równie obłędnie smakuje z jajkami.
Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?
Przepis na amerykańskie deviled eggs, czyli jajka z nutą pikanterii
Składniki:
- 10 jajek,
- 2 łyżeczki musztardy dijon,
- pół szklanki majonezu,
- łyżeczka białego octu winnego,
- sos Sriracha,
- sól,
- pieprz.
Składniki na chrupiącą posypkę:
- 50 g bułki tartej,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżeczka słodkiej i ostrej papryki,
- łyżeczka czosnku granulowanego
- odrobinę drobno posiekanej pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Następnie je obieramy, delikatnie kroimy na połówki. Żółtko wyciągamy i przekładamy do miseczki.
- Do żółtek dodajemy musztardę, majonez, ocet winny, sos Sriracha w preferowanej ilości oraz przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, tak by powstała gładka, jednolita i kremowa masa.
- Naczynie przykrywamy i odkładamy na bok, by składniki przeszły wszystkimi smakami.
- W tym czasie przygotowujemy chrupiącą posypkę. W tym celu na patelnie wlewamy odrobinę oliwy, wsypujemy bułkę tartą, papryki i czosnek. Wszystko ładnie podsmażamy, jednak cały czasie mieszamy, by uniknąć przypaleń.
- Białka jaj nadziewamy pikantną masą - najlepiej wykorzystać do tego szprycę lub prowizoryczny rękaw. Tak przygotowane deviled eggs posypujemy chrupiąca posypką i świeżą zieleniną. Podajemy w anturażu ulubionych dodatków np. miksu sałat, nowalijek lub z dowolnymi sosami.