Aksamitny i wilgotny sernik, który ma same zalety. Wystarczą dwa składniki, by smakował obłędnie

W Wielkanoc na stole nie może zabraknąć pysznego sernika. To ciasto, na które wszyscy czekają. Podpowiadamy, w jaki sposób go zrobić, by był aksamitny, wilgotny oraz puszysty. Gwarantujemy, że twoja rodzina poprosi o dokładkę.

Dobry sernik na świątecznym stole to podstawa. To właśnie na ten deser będą czekać domownicy. Na szczęście to ciasto jest proste i dosyć szybkie w przygotowaniu. Podpowiadamy, jak krok po kroku zrobić pyszny sernik na Wielkanoc.

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Przepis na sernik na mleku i oleju. Z pewnością zaskoczysz gości

Sernik na mleku i oleju będzie obłędnie pyszny. Aksamitny i wilgotny z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Zaskoczy ich również spód ciasta - z herbatników - dzięki którym deser będzie chrupiący.

Sernik gotowany to doskonała alternatywa dla pieczonych ciast. Nie jadłaś lepszego sernika. Zrobisz go z łatwością i bez pieczenia

Składniki:

  • 1 opakowanie herbatników,
  • 1 kg twarogu,
  • pół szklanki oleju,
  • budyń o wybranym smaku,
  • szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • 4 żółtka,
  • 2 szklanki mleka,
  • sok z połówki cytryny i skórka.

Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Plastikowe opakowania Plastikowe pojemniki na jedzenie brzydko pachną? Wlej kilka kropel soku

Przepis na sernik babci. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami. Należy zwrócić uwagę na to, by herbatniki ściśle do siebie przylegały. Jeśli nie będą, ciasto może wypłynąć.
  2. Twaróg przekładamy do miski, mleko, olej, żółtka, jajka i cytrynę oraz cukier wanilinowy, cukier biały oraz budyń. Składniki mieszamy do momentu utworzenia się jednolitej masy.
  3. Masę twarogową przekładamy na blachę z herbatnikami i wyrównujemy wierzch ciasta szpatułką.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy sernik przez 60 minut. Gdy czas minie, studzimy ciasto przy otwartych drzwiczkach. Kiedy sernik ostygnie, możemy udekorować go w wybrany przez siebie sposób. Świetnie sprawdzi się na przykład lukier bądź czekoladowa polewa. Sernik możemy podawać z lodami. Smacznego!
Więcej o: