Aksamitny i wilgotny sernik, który ma same zalety. Wystarczą dwa składniki, by smakował obłędnie

W Wielkanoc na stole nie może zabraknąć pysznego sernika. To ciasto, na które wszyscy czekają. Podpowiadamy, w jaki sposób go zrobić, by był aksamitny, wilgotny oraz puszysty. Gwarantujemy, że twoja rodzina poprosi o dokładkę.

Dobry sernik na świątecznym stole to podstawa. To właśnie na ten deser będą czekać domownicy. Na szczęście to ciasto jest proste i dosyć szybkie w przygotowaniu. Podpowiadamy, jak krok po kroku zrobić pyszny sernik na Wielkanoc.

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Przepis na sernik na mleku i oleju. Z pewnością zaskoczysz gości

Sernik na mleku i oleju będzie obłędnie pyszny. Aksamitny i wilgotny z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Zaskoczy ich również spód ciasta - z herbatników - dzięki którym deser będzie chrupiący.

Składniki:

  • 1 opakowanie herbatników,
  • 1 kg twarogu,
  • pół szklanki oleju,
  • budyń o wybranym smaku,
  • szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • 4 żółtka,
  • 2 szklanki mleka,
  • sok z połówki cytryny i skórka.

Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na sernik babci. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami. Należy zwrócić uwagę na to, by herbatniki ściśle do siebie przylegały. Jeśli nie będą, ciasto może wypłynąć.
  2. Twaróg przekładamy do miski, mleko, olej, żółtka, jajka i cytrynę oraz cukier wanilinowy, cukier biały oraz budyń. Składniki mieszamy do momentu utworzenia się jednolitej masy.
  3. Masę twarogową przekładamy na blachę z herbatnikami i wyrównujemy wierzch ciasta szpatułką.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy sernik przez 60 minut. Gdy czas minie, studzimy ciasto przy otwartych drzwiczkach. Kiedy sernik ostygnie, możemy udekorować go w wybrany przez siebie sposób. Świetnie sprawdzi się na przykład lukier bądź czekoladowa polewa. Sernik możemy podawać z lodami. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.