-
Haps
-
Jak przygotować
- Schab w słoiku to prosty obiad na kilka dni. Robi się sam i potrafi uratować w najczarniejszą godzinę
Schab w słoiku to prosty obiad na kilka dni. Robi się sam i potrafi uratować w najczarniejszą godzinę
Wszyscy jesteśmy zabiegani, więc szukamy bardzo prostych przepisów, które nie zajmą nam wiele czasu. Schab w słoiku to jednak inny wymiar gotowania. Nie musisz brudzić stosu garnków, obiad robi się praktycznie sam, a na dodatek wystarczy na długo. Jak zrobić schab w słoiku? Podpowiadamy.
Wekowanie mięsa to znany sposób na przedłużenie przydatności jedzenia. Wielu osobom wydaje się jednak zbyt skomplikowany. Nic bardziej mylnego! Nie jest to nic trudnego. Warto poznać ten sposób jak najszybciej i korzystać z niego w swojej kuchni.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy
Schab w słoiku - przepis. Mięso, które rozpływa się w ustach, a uszy się trzęsą
Przygotowanie schabu w słoiku jest bardzo proste. Nie potrzebujemy wielu składników, jednak należy mieć na uwadze, że na smak i aromat wpływa przede wszystkim bogactwo ziół i przypraw. Czego potrzebujemy do przygotowania schabu w słoiku?
Składniki:
- 1 kilogram schabu,
- 4 ząbki czosnku,
- 20 g soli,
- majeranek,
- pieprz,
- jałowiec,
- liście laurowe,
- przyprawa do mięs,
- papryka słodka,
- papryka ostra (opcjonalnie).
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Schab w słoiku z przepisu babci. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Schab dokładnie myjemy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki, by było łatwo umieścić je w słoiku.
- Przeciskamy przez praskę czosnek, a następnie dodajemy do niego przyprawy. Przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy mięso. Jeśli mamy trudności z rozcieraniem, możemy dodać odrobinę wody.
- Mięso odstawiamy do lodówki na kilka godzin i zabieramy się za przygotowywanie słoików. Należy je dokładnie umyć i wyparzyć.
- Mięso przekładamy do słoików wraz z pozostałymi przyprawami i mocno je zakręcamy.
- Zabieramy się za pasteryzację. Ustawiamy w garnku słoiki w taki sposób, by się nie dotykały. Zalewamy garnek wodą na wysokość 2/3 wysokości i gotujemy na średniej mocy palnika przez ponad dwie godziny od momentu zagotowania się wody. Smacznego!