Schab w słoiku to prosty obiad na kilka dni. Robi się sam i potrafi uratować w najczarniejszą godzinę

Wszyscy jesteśmy zabiegani, więc szukamy bardzo prostych przepisów, które nie zajmą nam wiele czasu. Schab w słoiku to jednak inny wymiar gotowania. Nie musisz brudzić stosu garnków, obiad robi się praktycznie sam, a na dodatek wystarczy na długo. Jak zrobić schab w słoiku? Podpowiadamy.

Wekowanie mięsa to znany sposób na przedłużenie przydatności jedzenia. Wielu osobom wydaje się jednak zbyt skomplikowany. Nic bardziej mylnego! Nie jest to nic trudnego. Warto poznać ten sposób jak najszybciej i korzystać z niego w swojej kuchni.

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Schab w słoiku - przepis. Mięso, które rozpływa się w ustach, a uszy się trzęsą

Przygotowanie schabu w słoiku jest bardzo proste. Nie potrzebujemy wielu składników, jednak należy mieć na uwadze, że na smak i aromat wpływa przede wszystkim bogactwo ziół i przypraw. Czego potrzebujemy do przygotowania schabu w słoiku?

Składniki:

  • 1 kilogram schabu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 20 g soli,
  • majeranek,
  • pieprz,
  • jałowiec,
  • liście laurowe,
  • przyprawa do mięs,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra (opcjonalnie).

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Schab w słoiku z przepisu babci. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Schab dokładnie myjemy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki, by było łatwo umieścić je w słoiku.
  2. Przeciskamy przez praskę czosnek, a następnie dodajemy do niego przyprawy. Przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy mięso. Jeśli mamy trudności z rozcieraniem, możemy dodać odrobinę wody.
  3. Mięso odstawiamy do lodówki na kilka godzin i zabieramy się za przygotowywanie słoików. Należy je dokładnie umyć i wyparzyć.
  4. Mięso przekładamy do słoików wraz z pozostałymi przyprawami i mocno je zakręcamy.
  5. Zabieramy się za pasteryzację. Ustawiamy w garnku słoiki w taki sposób, by się nie dotykały. Zalewamy garnek wodą na wysokość 2/3 wysokości i gotujemy na średniej mocy palnika przez ponad dwie godziny od momentu zagotowania się wody. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.