-
Haps
-
Jak przygotować
- Taki chleb piekło się 100 lat temu. Jest mięciutki i aromatyczny, ale główny składnik zadziwia
Taki chleb piekło się 100 lat temu. Jest mięciutki i aromatyczny, ale główny składnik zadziwia
Nie ma nic lepszego niż domowy, pachnący i mięciutki chleb. Dziś mamy dla was przepis na chleb, który ma ponad 100 lat i smakuje lepiej niż z najlepszej piekarni. Jaki jest jego sekret? Oprócz mąki i drożdży ważny jest jeden składnik, który najlepiej smakuje ze schabowym. Mowa o ziemniakach.
Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Chleb z ziemniakami. Brzmi co najmniej dziwnie, prawda? Możliwe, ale takim właśnie chlebem zajadali się nasi pradziadowie już nawet 100 lat temu. Dziś z łatwością odtworzysz ten stary przepis. Będzie idealnym dodatkiem do wielkanocnych mięs i wędlin.
Stary przepis na chleb z ziemniakami
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej średniego typu (można połączyć np. typ 1850 i 500)
- 150 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej mączystych)
- ok. 20 g świeżych drożdży
- 1 niepełna szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- płaska łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju roślinnego
- opcjonalnie: 3 łyżki ulubionych ziaren i nasion
Sposób wykonania:
- Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, następnie przeciśnij je przez praskę i pozostaw do ostygnięcia. Kiedy ziemniaki stygną, przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i wlej wodę. Całość wymieszaj i odstaw, by rozczyn zaczął pracować.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj ostudzone ziemniaki, olej, sól i rozczyn. Zacznij wyrabiać i kiedy ciasto będzie już jednolite, uklep je i odstaw, by wyrosło.
- Kiedy ciasto na chleb wyrośnie, przełóż je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch zwilż wodą i włóż do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piecz przez 10-15 minut, następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 200 stopni.
- Piecz chleb jeszcze przez pół godziny. Następnie wyjmij go z formy i postaw na kratce, by ostygł.