Płyn do naczyń tu nie pomoże. Zaschnięty tłuszcz wyczyścisz innym sposobem. Oto prosta receptura

Chcesz wyczyścić naczynie żaroodporne, na którym zebrała się masa tłuszczu? Można to zrobić przy pomocy specjalnej mieszanki przygotowanej z produktów, które z pewnością masz w domu. Dzięki niej na naczyniu pozostanie tylko blask.

Naczynie żaroodporne, które wykonane jest ze szkła czy ceramiki, to doskonały kuchenny gadżet, który pomaga w przyrządzeniu wielu potraw. Można wykorzystać je do przygotowania warzywnych i makaronowych zapiekanek, pieczeni i wielu innych dań. Problem pojawia się, kiedy po wyjęciu zawartości w naczyniu pozostają zaschnięty tłuszcz i przypalone resztki jedzenia. 

Takie zabrudzenia są bardzo trudne do usunięcia i zwykle nie da się ich wyczyścić zwykłym płynem do naczyń. Co zrobić w tej sytuacji?

Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego

Zaschnięty tłuszcz wyczyścisz przy pomocy sody oczyszczonej

Zabrudzone naczynie żaroodporne można umyć przy użyciu produktu, który zazwyczaj znajduje się w każdej kuchni. Chodzi o zwykłą sodę oczyszczoną. Jak przygotować z niej środek czyszczący? 

Najprostszy sposób to posypanie sodą zatłuszczonych miejsc naczynia żaroodpornego i spryskanie jej zraszaczem z wodą. Następnie należy pozostawić je na co najmniej jedną godzinę. Ostatnim krokiem będzie przetarcie naczynia gąbką, by usunąć zaschnięte resztki jedzenia.

Przy czyszczeniu należy uważać, aby nie zarysować powierzchni naczynia

Aby nie zarysować naczynia żaroodpornego podczas jego czyszczenia, należy używać tylko miękkiej gąbki i nie korzystać z tzw. druciaków czy innych gąbek o szorstkiej powierzchni. Jeżeli zaschnięty tłuszcz nie chce odejść, można spróbować podważyć go drewnianą lub plastikową łyżką.

Jak jeszcze poradzić sobie z zaschniętym tłuszczem w naczyniu żaroodpornym? Przypalone miejsca można polać gorącą mieszanką octu z wodą. Po około trzydziestu minutach zabrudzenia powinny łatwo schodzić.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.