Dla tych produktów lodówka to najgorsze miejsce. Jeśli je tam włożysz, rozczarujesz się na sto procent

Kiedy wracamy z torbami pełnymi zakupów, czasami zmęczeni intensywnym dniem po prostu upychamy produkty w lodówce i mamy z głowy. Jednak jeśli włożymy do lodówki niektóre owoce i warzywa, z głowy mamy także ich smak i wartości odżywcze. Jakich produktów nie przechowywać w lodówce? Jedno warzywo może zaskoczyć.

Więcej porad kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nie wyobrażamy sobie współczesności bez lodówki. To urządzenie niesamowicie ułatwiło życie oraz gotowanie. Już nie trzeba trzymać mleka w studni, by nie skwaśniało, ani mięsa obsypywać solą, by później zaczęło się psuć. Prawda jest jednak taka, że nie wszystko powinno się trzymać w lodówce. Jest wiele produktów, którym lodówka wręcz nie służy. Czego nie powinno wkładać się do lodówki, dlaczego ziemniaki włożone do lodówki stają się słodkie i dlaczego pomidor po wyjęciu z lodówki smakuje... lodówką? 

Jakich produktów nie należy trzymać w lodówce?

Żeby naocznie przekonać się, co trzeba trzymać w lodówce, a co nie, wystarczy przyjrzeć się temu, jak wystawione są dane produkty w markecie. Czy widzieliście kiedyś ziemniaki lub czosnek w chłodni? No właśnie. Które warzywa nie powinny być przechowywane w chłodzie?

  • ziemniaki
  • cebula
  • czosnek
  • ogórki
  • pomidory
  • papryka
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, por i seler)
  • cukinia
  • pieczarki i boczniaki

Przechowywanie tych produktów w chłodzie skutecznie pozbawi je smaku, a w przypadku ziemniaków, cebuli i czosnku, chłodne i wilgotne środowisko będzie sprzyjało kiełkowaniu i gniciu. Dodatkowo w ziemniakach wytwarza się skrobia oporna, która sprawia, że ziemniaki (surowe) zmieniają smak na słodki. Z kolei warzywa takie jak ogórek, cukinia czy papryka stają się wodniste i przez to tracą swoją konsystencję. Podobnie jest z pomidorem, który nie tylko staje się wodnisty i "paćkowaty", ale także traci swój smak umami. Dodatkowo pomidor ma tendencję do przejmowania zapachów, które są w jego pobliżu, dlatego jeśli wyjmiemy pomidora z lodówki, nie będzie on smakował pomidorem, tylko wszystkim tym, co znajduje się w chłodziarce.

Tak samo sprawa ma się z rozkrojonymi warzywami. Pozostawione na kuchennym blacie mogą ściągać owady, dlatego najlepiej przechowywać je pod przykryciem, a w ostateczności w lodówce w specjalnych pojemnikach na żywność. 

Dlaczego owoce nie powinny być przechowywane w chłodzie?

Odpowiedź na to pytanie jest banalna - ponieważ dojrzewały w cieple. O ile owoce takie jak maliny, truskawki czy borówki możemy włożyć do lodówki, tak banany, pomarańcze i inne cytrusy powinny być trzymane z lada od chłodu. Podobnie sprawa ma się z brzoskwiniami i śliwkami. Jeśli włożymy je do chłodu, najpewniej stracą swój smak i zachęcający aromat.

Nie tylko warzywa i owoce

Do lodówki nie powinno wkładać się także oliwy i oleju, a także wszystkich hermetycznie pakowanych produktów - nie ma po prostu potrzeby przechowywać w ten sposób konserw, zamkniętych słoików i puszek (jednak po otwarciu bezwzględnie należy umieścić je w lodówce). Również miód nie lubi się z chłodem - poddany działaniu niskiej temperatury szybciej stwardnieje i skrystalizuje się. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.