• Link został skopiowany

Dla tych produktów lodówka to najgorsze miejsce. Jeśli je tam włożysz, rozczarujesz się na sto procent

Kiedy wracamy z torbami pełnymi zakupów, czasami zmęczeni intensywnym dniem po prostu upychamy produkty w lodówce i mamy z głowy. Jednak jeśli włożymy do lodówki niektóre owoce i warzywa, z głowy mamy także ich smak i wartości odżywcze. Jakich produktów nie przechowywać w lodówce? Jedno warzywo może zaskoczyć.
Tych produktów lepiej nie wkładaj do lodówki - szybciej się zepsują i stracą smak
Ksenia_MA /Shutterstock

Więcej porad kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nie wyobrażamy sobie współczesności bez lodówki. To urządzenie niesamowicie ułatwiło życie oraz gotowanie. Już nie trzeba trzymać mleka w studni, by nie skwaśniało, ani mięsa obsypywać solą, by później zaczęło się psuć. Prawda jest jednak taka, że nie wszystko powinno się trzymać w lodówce. Jest wiele produktów, którym lodówka wręcz nie służy. Czego nie powinno wkładać się do lodówki, dlaczego ziemniaki włożone do lodówki stają się słodkie i dlaczego pomidor po wyjęciu z lodówki smakuje... lodówką? 

Jakich produktów nie należy trzymać w lodówce?

Żeby naocznie przekonać się, co trzeba trzymać w lodówce, a co nie, wystarczy przyjrzeć się temu, jak wystawione są dane produkty w markecie. Czy widzieliście kiedyś ziemniaki lub czosnek w chłodni? No właśnie. Które warzywa nie powinny być przechowywane w chłodzie?

  • ziemniaki
  • cebula
  • czosnek
  • ogórki
  • pomidory
  • papryka
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, por i seler)
  • cukinia
  • pieczarki i boczniaki

Przechowywanie tych produktów w chłodzie skutecznie pozbawi je smaku, a w przypadku ziemniaków, cebuli i czosnku, chłodne i wilgotne środowisko będzie sprzyjało kiełkowaniu i gniciu. Dodatkowo w ziemniakach wytwarza się skrobia oporna, która sprawia, że ziemniaki (surowe) zmieniają smak na słodki. Z kolei warzywa takie jak ogórek, cukinia czy papryka stają się wodniste i przez to tracą swoją konsystencję. Podobnie jest z pomidorem, który nie tylko staje się wodnisty i "paćkowaty", ale także traci swój smak umami. Dodatkowo pomidor ma tendencję do przejmowania zapachów, które są w jego pobliżu, dlatego jeśli wyjmiemy pomidora z lodówki, nie będzie on smakował pomidorem, tylko wszystkim tym, co znajduje się w chłodziarce.

Tak samo sprawa ma się z rozkrojonymi warzywami. Pozostawione na kuchennym blacie mogą ściągać owady, dlatego najlepiej przechowywać je pod przykryciem, a w ostateczności w lodówce w specjalnych pojemnikach na żywność. 

Dlaczego owoce nie powinny być przechowywane w chłodzie?

Odpowiedź na to pytanie jest banalna - ponieważ dojrzewały w cieple. O ile owoce takie jak maliny, truskawki czy borówki możemy włożyć do lodówki, tak banany, pomarańcze i inne cytrusy powinny być trzymane z lada od chłodu. Podobnie sprawa ma się z brzoskwiniami i śliwkami. Jeśli włożymy je do chłodu, najpewniej stracą swój smak i zachęcający aromat.

Nie tylko warzywa i owoce

Do lodówki nie powinno wkładać się także oliwy i oleju, a także wszystkich hermetycznie pakowanych produktów - nie ma po prostu potrzeby przechowywać w ten sposób konserw, zamkniętych słoików i puszek (jednak po otwarciu bezwzględnie należy umieścić je w lodówce). Również miód nie lubi się z chłodem - poddany działaniu niskiej temperatury szybciej stwardnieje i skrystalizuje się. 

Więcej o: