Nadchodząca majówka to czas, w którym wszyscy chętnie spotykamy się ze znajomymi i urządzamy imprezy przy grillu, jednak nie samym mięsem człowiek żyje. Do pieczonej karkówki lub smakowitej kiełbasy warto przygotować warzywne dodatki, które nie tylko będą pasować smakiem, ale dostarczą również potrzebnych witamin i minerałów, a grillowy posiłek będzie o wiele zdrowszy.
Kapustę szatkujemy w cienkie paski i wkładamy do głębokiej miski. Zalewamy ją wrzątkiem, a po upływie 30-60 sekund odcedzamy sparzoną kapustę i ponownie przekładamy do miski, tym razem bez wody. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie, niedługie słupki. Obie cebule siekamy w bardzo cienkie piórka i wraz z marchewką przekładamy do naczynia z kapustą. Do warzyw dodajemy także natkę pietruszki.
Aby sałatka była smakowita, nie może zabraknąć kremowego sosu. Do osobnego naczynia przekładamy dwie łyżki majonezu, dodajemy musztardę oraz oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli zależy nam na pikantniejszym smaku, warto dodać odrobinę sosu sriracha. Gdy składniki sosu połączą się w jednolitą, gładką masę wystarczy przelać ją do mieszanki warzyw. Sałatka będzie świeża, chrupiąca i idealna do pieczonego mięsa z grilla lub domowego obiadu. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl