Mój francuski przyjaciel, Jean Pierre zdradził mi sekret swojego niesamowicie pysznego mięsa. To danie jest tak nieziemsko dobre, że w pierwszym odruchu nie podejrzewałam, że przygotował je ze zwykłego kurczaka. Podejrzewałam, że to bardziej wykwintne ptactwo, ale spotkałam się z bardzo przyjemnych "rozczarowaniem". Jean Pierre pokazał mi, jak przygotować tego kurczaka!
Jeśli masz dość przepisów na klasyczne dania z kurczaka, ten sposób przygotowania nóżek i udek z pewnością cię zachwyci. Niezbędne składniki to:
Jak przygotować kurczaka po francusku według przepisu Jean Pierre'a? Mięso dokładnie umyj i osusz. Nie ściągaj skóry z udek i nóżek, pozwoli to zachować więcej soków. Posól i popieprz z każdej strony. Na patelni rozpuść jedną trzecią kostki masła, jednocześnie pilnuj, by nie uległo ono spaleniu. Ułóż udka kurczaka na patelni i smaż z każdej strony przez około 10 minut. Mięso powinno się zarumienić. Gdy mięso będzie gotowe, zdejmij udka z patelni i ułóż na niej nóżki kurczaka. Je także smaż przez około 10 minut.
W międzyczasie obierz czosnek i cebule, a także umyj dobrze pieczarki. Cebulę pokrój w grubsze pióra i wrzuć na tę samą patelnię, na której wcześniej smażone było mięso. 250 gramów pieczarek pokrój w plastry i dodaj do cebuli. Dorzuć przyprawy - liść laurowy (w całości), rozmaryn (może być świeży lub suszony), sól i pieprz. Całość smaż do miękkości. Rozgnieć dwa ząbki czosnku i dodaj do warzyw.
Odpowiednio podsmażone pieczarki zalej około 150 ml białego wina i duś do odparowania. Bulion z kurczaka także dodaj do pieczarek. Kurczaka przełóż ponownie na patelnię, do przygotowanej zalewy. Gotuj mięso w wywarze przez kolejne 20 minut.
W osobnym naczyniu ugotuj ryż lub ziemniaki. Mięso świetnie komponuje się, np. z delikatnym puree ziemniaczanym lub z zielonego groszku. Po 20 minutach duszenia ponownie wyjmij kurczaka z garnka. Tym razem zalej pieczarki ok. 150 ml kwaśnej śmietany i dodaj łyżkę mąki. Całość dobrze wymieszaj, by nie powstały grudki. Posiekaj drobno koperek, a następnie dodaj do sosu.