Francuski przepis od mojego przyjaciela smakuje tak obłędnie, że nie uwierzysz, że to danie z kurczaka

Mój bliski przyjaciel jest Francuzem, a jego kuchnią zachwyciłby się nawet Pascal Brodnicki lub Mateusz Gessler. Jean Pierre podzielił się ze mną przepisem na obłędnie pysznego kurczaka, wręcz nie uwierzycie, że to nie jest jakieś wykwintne ptactwo!

Mój francuski przyjaciel, Jean Pierre zdradził mi sekret swojego niesamowicie pysznego mięsa. To danie jest tak nieziemsko dobre, że w pierwszym odruchu nie podejrzewałam, że przygotował je ze zwykłego kurczaka. Podejrzewałam, że to bardziej wykwintne ptactwo, ale spotkałam się z bardzo przyjemnych "rozczarowaniem". Jean Pierre pokazał mi, jak przygotować tego kurczaka! 

Zobacz wideo Przepyszny Pilaw z kurczakiem

Kurczak we francuskiej odsłonie - smakuje wybornie

Jeśli masz dość przepisów na klasyczne dania z kurczaka, ten sposób przygotowania nóżek i udek z pewnością cię zachwyci. Niezbędne składniki to:

  • cztery udka kurczaka,
  • cztery nóżki kurczaka,
  • masło,
  • dwie duże cebule,
  • 250 gramów pieczarek,
  • dwa ząbki czosnku,
  • 150 ml białego wina,
  • ok. 300 ml (szklanka) bulionu z kurczaka,
  • 150 ml śmietany,
  • łyżka mąki,
  • świeży koperek,
  • liście laurowe, rozmaryn, sól, pieprz.

Kurczak po francusku - krok po kroku

Jak przygotować kurczaka po francusku według przepisu Jean Pierre'a? Mięso dokładnie umyj i osusz. Nie ściągaj skóry z udek i nóżek, pozwoli to zachować więcej soków. Posól i popieprz z każdej strony. Na patelni rozpuść jedną trzecią kostki masła, jednocześnie pilnuj, by nie uległo ono spaleniu. Ułóż udka kurczaka na patelni i smaż z każdej strony przez około 10 minut. Mięso powinno się zarumienić. Gdy mięso będzie gotowe, zdejmij udka z patelni i ułóż na niej nóżki kurczaka. Je także smaż przez około 10 minut.

W międzyczasie obierz czosnek i cebule, a także umyj dobrze pieczarki. Cebulę pokrój w grubsze pióra i wrzuć na tę samą patelnię, na której wcześniej smażone było mięso. 250 gramów pieczarek pokrój w plastry i dodaj do cebuli. Dorzuć przyprawy - liść laurowy (w całości), rozmaryn (może być świeży lub suszony), sól i pieprz. Całość smaż do miękkości. Rozgnieć dwa ząbki czosnku i dodaj do warzyw. 

Odpowiednio podsmażone pieczarki zalej około 150 ml białego wina i duś do odparowania. Bulion z kurczaka także dodaj do pieczarek. Kurczaka przełóż ponownie na patelnię, do przygotowanej zalewy. Gotuj mięso w wywarze przez kolejne 20 minut.

W osobnym naczyniu ugotuj ryż lub ziemniaki. Mięso świetnie komponuje się, np. z delikatnym puree ziemniaczanym lub z zielonego groszku. Po 20 minutach duszenia ponownie wyjmij kurczaka z garnka. Tym razem zalej pieczarki ok. 150 ml kwaśnej śmietany i dodaj łyżkę mąki. Całość dobrze wymieszaj, by nie powstały grudki. Posiekaj drobno koperek, a następnie dodaj do sosu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.