Ten przepis sprawi, że ziemniaki będą smakować jak z ogniska. Ale nie potrzebujesz ognia!

Ziemniaki pieczone na ognisku to smak dzieciństwa wielu osób. Jednak jeśli w najbliższym czasie nie planujemy wypadów za miasto lub nie posiadamy warunków do zorganizowania ogniska, warto przygotować tę przekąskę, korzystając z piekarnika.
Zobacz wideo Jak doczyścić szybę lub lustro? Wypróbuj nasz trik z ziemniakiem

Pieczone ziemniaki z piekarnika to pyszna alternatywa dla każdego, kto nie ma działki lub odpowiednich warunków do wykonania paleniska. Wyjątkowy smak uzyskasz, korzystając z naszych sprawdzonych wskazówek.

Ziemniaki jak z ogniska. Zrób je w piekarniku

Pieczone ziemniaki z ogniska to smak, którego się nie zapomina. Delikatna skórka, lekko spieczona, miękki środek i niesamowity aromat. Kto raz spróbował tego przysmaku, ten nigdy go nie zapomni. Jednak jeśli chcemy odtworzyć go w warunkach domowych, najlepszym sposobem jest skorzystanie z piekarnika. Przepis jest bardzo prosty, a korzystając z niego, możesz zrobić aromatyczną przekąskę lub dodatek do obiadu.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • sól,
  • masło,
  • folia aluminiowa.

Niektórzy przed upieczeniem obtaczają ziemniaki w mące pszennej. A dopiero później zawijają w folię. Ten etap można jednak ominąć. Sosem, który idealnie podkreśli przyrządzone ziemniaki, jest jogurt naturalny połączony ze świeżym koprem i solą. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, przygotuj masełko ziołowe. Użyj jednego ząbka czosnku, tymianku i czarnego pieprzu oraz soli. Pieprz cayenne najlepiej wyostrzy smak pieczonych ziemniaków niczym z ogniska.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na pieczone ziemniaki w piekarniku. Będą smakować jak z ogniska

  1. Ziemniaki umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Nie obieraj ze skóry.
  2. Każdą sztukę zawiń w folii aluminiowej. Ułóż na blaszce do pieczenia.
  3. Nagrzej piekarnik na 200 stopni. Wstaw ziemniaki i piecz przez godzinę.
  4. Po upieczeniu wyciągnij je z folii, przekrój na połowy, posyp solą i połóż masełko. 
  5. Pod wpływem ciepła rozpuści się i podkreśli kremowy smak przekąski.
Więcej o: