Te grzeszki popełniamy najczęściej podczas grillowania. Brudny ruszt to mały pikuś przy pozostałych

Grillowanie to narodowy sport Polaków, jednak mimo szczerego zamiłowania do dań z rusztu nadal popełniamy całą masę błędów. Niektóre grzeszki mogą mieć opłakane skutki dla naszego zdrowia. Brudna kratka, czy niewłaściwy opał to zaledwie kropla w morzu grillowych przewinień.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Majówka zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, Polacy szykują się do wielkiego, sezonowego grillowania. Poza zakupami, wyborem ulubionych dań i skompletowaniem menu, warto jednak poznać kilka zasad zdrowego grillowania, które pozwolą uniknąć przypalonego smaku, ale i uchronią nas przed szkodliwym działaniem. 

Dekalog zdrowego grillowania, czyli czego unikać podając dania z rusztu 

Piękna pogoda i coraz wyższe temperatury sprzyjają aktywnościom i spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Iście wiosenna aura to także pora wielkiego grillowania i tym samym rozpoczęcia narodowego sportu Polaków. Szykując soczystą karkówkę, kolorowe warzywa czy rozmaite sery na ruszt, warto poznać kilka grzeszków które namiętnie popełniamy, a lepiej się ich wystrzegać. 

Na piedestale błędów podczas grillowania można postawić zbyt szybkie układanie jedzenia na ruszcie. Jak radzą eksperci, pośpiech nie jest w tym wypadku wskazany. Kratka powinna być dobrze rozgrzana podobnie jak żar poniżej, wrzucenie jedzenia dosłownie na płomienie nie da smaku, a jedynie przypali rarytasy. Kolejnym często popełnianym błędem jest nieodpowiednia temperatura, która jest albo za niska, więc nie ma szans, żeby mięso z wierzchu się skarmelizowało, albo za wysoka i w efekcie mięso na zewnątrz jest zwęglone, a w środku niedopieczone lub nawet surowe. 

Warto pamiętać też, że zbyt grube i duże kawałki mięsa potrzebują czasu, a wrzucenie ich do wysokiej temperatury nic nie da, a jedynie sprawi, że wierzch będzie spalony, a środek niedopieczony. Serwowanie ryb powinno być równie dopieszczone - dary morza nie powinny lądować bezpośrednio na ruszcie, ponieważ przykleją się do gorącego grilla, utrudniając przewracanie. Świetnym rozwiązaniem będą zatem deski cedrowe, jednak znacznie tańszą alternatywą będzie położenie ryb na warstwie pokrojonych pomarańczy lub cytryn, co dodatkowo podbije smak. 

Zobacz wideo Jak szybko wyczyścić ruszt z grilla?

Tak nie grilluj! Wystrzegaj się tych błędów, a będzie smaczniej i zdrowiej

Grillowanie zimnego mięsa to kolejny błąd, który często powielamy. Mięso i warzywa powinny być wcześniej wyciągnięte z lodówki przynajmniej 30 minut przed wrzuceniem na ruszt. Kolejny notoryczny grzeszek to nieprawidłowe marynowanie mięsa, jak wspomniał w zeszłorocznym wywiadzie Adam Chrząstowski, szef kuchni Restauracji Bałkańska Dusza, konsultant Steak Advisors i prezydent konkursu kulinarnego Bocuse d'Or Poland: 

Jestem przeciwnikiem marynowania najdroższych elementów, czyli rostbefu, antrykotu, schabu i polędwic. Karkówkę wieprzową można ewentualnie zamarynować, ale w łagodnej marynacie. Główną rolą marynaty jest bowiem skruszenie mięsa, a te elementy, o których wspomniałem, są kruche same z siebie. Ponadto jeśli użyjemy jakiejkolwiek marynaty, musimy pamiętać, że zmieni się smak mięsa. Po co więc wydawać dużo pieniędzy np. na polędwicę lub sezonowany rostbef czy antrykot, skoro i tak chcemy zmienić ich smak? 

Zbyt cienkie krojenie warzyw to kolejna porażka, która gości podczas grillowania. Wówczas zdrowe kąski szybko się przypalają, tracą soki, ześlizgują się z rusztu i sprawiają kucharzowi więcej trudu niż pożytku. Kolejnym przewinieniem są tzw. błędy techniczne - mowa tu o niewłaściwym opale, toksycznych, chemicznych podpałkach czy wrzucaniem do ognia kolorowych gazet, czy nawet śmieci. Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak się to ma do jakości produktów z rusztu. 

Przysłowiową wisienką na torcie jest brudny grill oraz wszelakie akcesoria. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak opłakane w skutkach może być serwowanie jedzenia ze starymi resztkami, które dodatkowo się przypaliły. 

Więcej o: