Przepis na danie z kociołka żeliwnego. Mój tata przyrządza je bez względu na pogodę. Smak jest obłędny

Przepis na danie z kociołka żeliwnego polega na umiejętnym połączeniu warzyw i mięsa. Zaletą tej potrawy jest jednogarnkowy charakter oraz to, że nie trzeba nad nim nieustannie czuwać. Istotną kwestią są proporcje oraz czas. Jedzonko przyrządzisz nawet w pochmurny dzień.
Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i szybko schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy

Nadchodząca majówka zapowiada się dość pochmurnie. Synoptycy przypuszczają, że zamiast wyczekiwanego ciepła, długi weekend może być dość kapryśny. Dlatego jeśli nie chcesz rezygnować z rodzinnych spotkań przy ognisku, przygotuj danie z kociołka żeliwnego. 

Kociołek żeliwny. Przepis na jednogarnkowe danie z ogniska

Przepis na danie z kociołka żeliwnego z każdym rokiem zyskuje na popularności. Mój tata przyrządza tę potrawę bez względu na pogodę. Kiedy ma ochotę zjeść coś z ogniska, potrafi przygotować kociołek nawet zimą. A to dlatego, że kiedy już włoży wszystkie składniki, może zająć się czymś innym i tylko raz na jakiś czas zagląda, miesza, a potem zajada. Choć trochę to potrwało, zanim udało mu się stworzyć najlepszą kompozycję, dziś przygotowuje kociołek z zamkniętymi oczami. Kluczowe jest dodanie odpowiedniej ilości kapusty, tylko w ten sposób jedzenie nie przypali się, nabierze wyjątkowego aromatu, a mięso nie wyschnie.

Składniki:

  • 4 grube plastry słoniny,
  • pół kg karkówki,
  • 4 żeberka,
  • główka młodej kapusty,
  • pół kg kapusty kiszonej,
  • 3 duże marchewki,
  • 2 duże cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 pomidory,
  • 5 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • łyżka słodkiej papryki
  • natka pietruszki (do posypania).

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na kociołek z ogniska. Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności rozpal ognisko. Kiedy masz już dużo żaru postaw na środku kociołek. Wówczas można dookoła poukładać drewno, aby mały ogień podtrzymywał ciepło.
  2. Na dno kociołka ułóż plastry słoniny oraz kilka całych, grubych liści kapusty.
  3. Pozostałą kapustę pokrój w na mniejsze części i poszatkuj, ale niezbyt drobno. Wrzuć połowę do kociołka.
  4. Dodaj żeberka, oraz karkówkę podzieloną na plastry. Posyp przyprawami. Wrzuć cebulę posiekaną w piórka oraz czosnek.
  5. Pomidory sparz, obierz skórkę, pokrój a na ćwiartki i włóż do kociołka. 
  6. Marchew pokrój w plasterki i dodaj do pozostałych składników.
  7. Połóż kapustę kiszoną i kolejną warstwę białej posiekanej kapusty. Ponownie przypraw.
  8. Zamknij szczelnie.
  9. Piecz przez dwie godziny. Po upływie 60 minut otwórz, pomieszaj całość, nie naruszając słoniny na dnie. 
  10. Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.