Jak zrobić leczo, żeby smakowało perfekcyjnie? Kiełbasa jest ważna, ale to tłuszcz decyduje o smaku

Leczo to danie pochodzące z Węgier i tam wygląda nieco inaczej, niż u nas. Jednak kto Polakowi zabroni robić leczo po swojemu? Przepis jest banalny, a oprócz kiełbasy i warzyw należy zadbać o odpowiedni tłuszcz. Oleju i masła nawet nie wyjmuj z szafki.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na leczo nie jest skomplikowany, ale warto wiedzieć, co zrobić, by potrawa za każdym razem fantastycznie smakowała. Jak leczo, to wiadomo - cukinia, pomidory, papryka i kiełbasa. Kiełbasa powinna być aromatyczna, ale jej rodzaj to już kwestia upodobania. Ważny jest także tłuszcz, który jest nośnikiem smaku. W przypadku leczo najlepiej sprawdzi się smalec.

Zobacz wideo

Leczo - przepis, który zawsze się udaje

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 1 kg pomidorów, najlepiej tych "mięsistych"
  • 3 papryki
  • 3 cebule
  • ok. 300 g dobrej, najlepiej swojskiej kiełbasy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka smalcu
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, tymianek
  • opcjonalnie: pół szklanki passaty pomidorowej

Sposób wykonania:

  1. Cukinię, pomidory i paprykę pokrój na mniejsze kawałki, cebulę posiekaj w kostkę, kiełbasę w plastry.
  2. Przygotuj szeroki garnek lub duży rondel. Rozgrzej w nim smalec i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dołóż kiełbasę i całość podsmażaj, aż kiełbasa się zarumieni. Następnie dołóż paprykę, cukinię i pomidory, zmniejsz moc palnika, dodaj passatę i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. 
  3. Kiedy odparuje nadmiar wody, dopraw do smaku przyprawami i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś jeszcze przez 5 minut. Podawaj z pieczywem.

Wskazówka: Przepis na leczo możesz wzbogacić o pieczarki. Wówczas uduś je razem z cebulą przed dodaniem reszty warzyw. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA