Zawrotne kwoty na rachunkach za prąd to zmartwienie coraz większej ilości Polaków. Pędząca inflacja nie oszczędza nikogo. W takim momencie jak nigdy wcześniej przydatne okazują się domowe sposoby na proste oszczędności. Dzięki zastosowaniu kilku z tych metod, można zaoszczędzić pokaźne sumy pieniędzy.
Nie jest tajemnicą, że kuchenka czy piekarnik nie powinny stać obok lodówki. Urządzenia chłodząca pobierają ogrom prądu, gdyż działają nieustannie. Jednak zużywają znacznie mniej energii gdy w pomieszczeniu jest chłodniej. Z tego powodu warto ustawiać lodówkę z dala od urządzeń, które mocno się nagrzewają. Dobrze również regularnie wietrzyć pomieszczenie i wpuszczać chłodne powietrze, a latem w trakcie upałów zasłaniać rolety. Będzie to nie tylko bardziej komfortowe dla nas samych, ale dodatkowo będzie to lepsze dla energooszczędnej pracy lodówki.
Pokrywki to doskonała pomoc przy oszczędzaniu prądu. Używając ich przygotowywane dania będą gotowe o wiele szybciej, a kuchenka zużyje o wiele mniej energii. Jest to szczególnie ważne podczas gotowania, gdzie nie musimy regularnie zdejmować pokrywki, by mieszać zawartość patelni lub garnka. Dodatkowym plusem będzie też znaczna oszczędność czasu.
Najważniejsza zasada - nie otwieraj drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia jeśli nie jest to koniecznie. Każde jednorazowe otworzenie wpuszcza o wiele chłodniejsze powietrze, przez co urządzenie musi zużyć jeszcze więcej energii, by utrzymać wysoką temperaturę.
Kolejną zasadą, a w gruncie rzeczy trikiem jest wyłączanie piekarnika kilka minut wcześniej. Jeśli nie otworzymy drzwiczek, temperatura wewnątrz urządzenia nie spadnie gwałtownie, a pieczone ciasto lub potrawa z pewnością upieką się bez problemu.
Porównując kuchenkę oraz czajnik elektryczny, ten drugi wypada o wiele lepiej pod kątem zużywania energii. Z tego powodu wiele osób decyduje się podgrzewać wodę do gotowania właśnie w nim. Gdy wrzątek w czajniku będzie gotowy, wystarczy przelać wodę do garnka i dopiero wtedy włączyć kuchenkę, która jedynie podtrzyma wysoką temperaturę płynu. To również świetny sposób na szybsze ugotowanie ziemniaków lub innych warzyw. Istnieją również śmiałkowie, którzy decydują się gotować bezpośrednio w czajniku. W ten sposób przygotowują np. jajka na twardo. Należy jednak wówczas otworzyć pokrywkę czajnika, by woda gotowała się znacznie dłużej.
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl