Rachunki za prąd nieubłaganie rosną? Istnieje kilka domowych trików, dzięki którym zaoszczędzisz pokaźną sumę

Rosnące rachunki za prąd spędzają sen z powiek większości Polaków. Warto więc szukać rozsądnych oszczędności i rozwiązań, które pomogą zachować parę groszy więcej. Jeść i gotować musi każdy z nas, jednak można robić to w taki sposób, by generować jak najmniejsze koszty. Będzie to dobre nie tylko dla naszego portfela, ale również dla środowiska.

Zawrotne kwoty na rachunkach za prąd to zmartwienie coraz większej ilości Polaków. Pędząca inflacja nie oszczędza nikogo. W takim momencie jak nigdy wcześniej przydatne okazują się domowe sposoby na proste oszczędności. Dzięki zastosowaniu kilku z tych metod, można zaoszczędzić pokaźne sumy pieniędzy. 

Zobacz wideo System energetyczny nie jest gotowy na energię odnawialną?

Odpowiednio ustaw sprzęty AGD

Nie jest tajemnicą, że kuchenka czy piekarnik nie powinny stać obok lodówki. Urządzenia chłodząca pobierają ogrom prądu, gdyż działają nieustannie. Jednak zużywają znacznie mniej energii gdy w pomieszczeniu jest chłodniej. Z tego powodu warto ustawiać lodówkę z dala od urządzeń, które mocno się nagrzewają. Dobrze również regularnie wietrzyć pomieszczenie i wpuszczać chłodne powietrze, a latem w trakcie upałów zasłaniać rolety. Będzie to nie tylko bardziej komfortowe dla nas samych, ale dodatkowo będzie to lepsze dla energooszczędnej pracy lodówki.

Zaprzyjaźnij się z przykrywkami do garnków

Pokrywki to doskonała pomoc przy oszczędzaniu prądu. Używając ich przygotowywane dania będą gotowe o wiele szybciej, a kuchenka zużyje o wiele mniej energii. Jest to szczególnie ważne podczas gotowania, gdzie nie musimy regularnie zdejmować pokrywki, by mieszać zawartość patelni lub garnka. Dodatkowym plusem będzie też znaczna oszczędność czasu. 

Używasz piekarnika? Te dwie zasady musisz znać

Najważniejsza zasada - nie otwieraj drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia jeśli nie jest to koniecznie. Każde jednorazowe otworzenie wpuszcza o wiele chłodniejsze powietrze, przez co urządzenie musi zużyć jeszcze więcej energii, by utrzymać wysoką temperaturę. 
Kolejną zasadą, a w gruncie rzeczy trikiem jest wyłączanie piekarnika kilka minut wcześniej. Jeśli nie otworzymy drzwiczek, temperatura wewnątrz urządzenia nie spadnie gwałtownie, a pieczone ciasto lub potrawa z pewnością upieką się bez problemu. 

Czajnik alternatywą dla kuchenki? 

Porównując kuchenkę oraz czajnik elektryczny, ten drugi wypada o wiele lepiej pod kątem zużywania energii. Z tego powodu wiele osób decyduje się podgrzewać wodę do gotowania właśnie w nim. Gdy wrzątek w czajniku będzie gotowy, wystarczy przelać wodę do garnka i dopiero wtedy włączyć kuchenkę, która jedynie podtrzyma wysoką temperaturę płynu. To również świetny sposób na szybsze ugotowanie ziemniaków lub innych warzyw. Istnieją również śmiałkowie, którzy decydują się gotować bezpośrednio w czajniku. W ten sposób przygotowują np. jajka na twardo. Należy jednak wówczas otworzyć pokrywkę czajnika, by woda gotowała się znacznie dłużej.

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.