Cukinia faszerowana mięsem mielonym to świetny pomysł na łatwy i szybki obiad, który nasyci i zasmakuje. Przepis jest prosty, wymaga tylko kilku podstawowych składników i przypraw. Jeśli chcesz zerwać z obiadową monotonią, korzystaj z sezonu na cukinię.
fot. Petr Kapralov / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na dania z cukinii znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Wprawdzie cukinię można bez problemu kupić w sklepie przez cały rok, tak trzeba przyznać, że właśnie wiosną i latem jest najsmaczniejsza. Dziś mamy dla was sprawdzony przepis na obiad z mięsem mielonym i cukinią razem. Przyda się piekarnik i patelnia, a wykonanie nie powinno zająć więcej niż 20 minut. Do tego dodaj ulubione przyprawy i masz obiad jak talala.
Cukinia faszerowana - przepis na szybki i smaczny obiad
Składniki:
3 niewielkie cukinie
ok. 500-600 g mięsa mielonego
pół szklanki passaty pomidorowej
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, oregano, bazylia
olej
starta mozzarella do posypania
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni z funkcją termoobiegu. Cukinie przekrój wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrąż miąższ z pestkami. Natrzyj odrobiną oleju i lekko osól. Włóż do piekarnika na 15 minut.
Kiedy cukinie się zapiekają, zajmij się mięsnym farszem. Na patelni rozgorzej odrobinę oleju i zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj mięso i całość podsmażaj. Kiedy mięso zmieni kolor, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.
Do podsmażonego mięsa dodaj passatę i cały czas mieszając, podsmażaj, aż cukinie w piekarniku zaczną robić się miękkie.
Podpieczone cukinie wyjmij z piekarnika i do środka każdej z nim nałóż porcję farszu. Następnie obsyp je serem i wstaw do piekarnika. Tym razem piecz do momentu roztopienia sera.
Wskazówka: Do mięsnego farszu możesz dodać także pieczarki. Wówczas warto najpierw poddusić je z cebulką, a dopiero później dodać mięso.