Mięso mielone na obiad to nie tylko kotlety. Wykorzystaj sezonowe warzywo, a bez dokładki się nie obejdzie

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to świetny pomysł na łatwy i szybki obiad, który nasyci i zasmakuje. Przepis jest prosty, wymaga tylko kilku podstawowych składników i przypraw. Jeśli chcesz zerwać z obiadową monotonią, korzystaj z sezonu na cukinię.

Więcej przepisów na dania z cukinii znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Wprawdzie cukinię można bez problemu kupić w sklepie przez cały rok, tak trzeba przyznać, że właśnie wiosną i latem jest najsmaczniejsza. Dziś mamy dla was sprawdzony przepis na obiad z mięsem mielonym i cukinią razem. Przyda się piekarnik i patelnia, a wykonanie nie powinno zająć więcej niż 20 minut. Do tego dodaj ulubione przyprawy i masz obiad jak talala. 

Cukinia faszerowana - przepis na szybki i smaczny obiad

Składniki:

  • 3 niewielkie cukinie
  • ok. 500-600 g mięsa mielonego 
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • olej
  • starta mozzarella do posypania

Sposób wykonania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni z funkcją termoobiegu. Cukinie przekrój wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrąż miąższ z pestkami. Natrzyj odrobiną oleju i lekko osól. Włóż do piekarnika na 15 minut. 
  2. Kiedy cukinie się zapiekają, zajmij się mięsnym farszem. Na patelni rozgorzej odrobinę oleju i zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj mięso i całość podsmażaj. Kiedy mięso zmieni kolor, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. 
  3. Do podsmażonego mięsa dodaj passatę i cały czas mieszając, podsmażaj, aż cukinie w piekarniku zaczną robić się miękkie. 
  4. Podpieczone cukinie wyjmij z piekarnika i do środka każdej z nim nałóż porcję farszu. Następnie obsyp je serem i wstaw do piekarnika. Tym razem piecz do momentu roztopienia sera. 

Wskazówka: Do mięsnego farszu możesz dodać także pieczarki. Wówczas warto najpierw poddusić je z cebulką, a dopiero później dodać mięso. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.