Placki z cukinii nie muszą być nudne i banalne. Oczywiście nie mówimy, że takie są - przeciwnie, uważamy, że są pyszne, ale mogą być jeszcze lepsze. Jak zrobić placki z cukinii, żeby je trochę podkręcić i dodać im nowego smaku? Tani i uwielbiany produkt załatwi sprawę.
Sezon na cukinię powoli się zaczyna. Oczywiście to smaczne warzywo możemy kupić w marketach przez cały rok, ale chyba zgodzimy się wszyscy, że tak jak pomidory, tak również cukinia w sezonie smakuje najlepiej. Dziś przychodzimy do was z przepisem na placki z cukinii. Od razu mówię - są tak pyszne i delikatne, że podwójna porcja na pewno się nie zmarnuje. Jaki jest sekret ich smaku? Najzwyklejszy, tani, polski biały ser. Twaróg i cukinia? Jeszcze jak!
Zobacz wideo
Najpyszniejsze placki z cukinii - przepis
Składniki:
ok. 500 g cukinii
ok. 200 g twarogu
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 małe ząbki czosnku
sól, pieprz, posiekany koperek
tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane)
Sposób wykonania:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski, dodaj płaską łyżeczkę soli i wymieszaj. Odstaw na pół godziny, by warzywo puściło wodę.
Cukinię porządnie odciśnij (najlepiej za pomocą gazy). Dodaj pokruszony ser, przeciśnięty czosnek oraz pieprz i koperek. Całość wymieszaj na gładką masę. Powinna być dość gęsta - nie może swobodnie spadać z łyki.
Rozgrzej patelnię z dodatkiem tłuszczu i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanym tłuszczu przez ok. 3-4 minuty z każdej strony, aż apetycznie się zezłocą. Po usmażeniu połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Tak przygotowane placuszki świetnie smakują z każdym dodatkiem. Szczególnie polecam domowy sos czosnkowy lub zaserwować je z dodatkiem świeżego ogórka i wędzonego łososia - palce lizać.