Młoda kapusta - przepis, którego na bank nie znasz. Koperek jest super, ale inne zioło lepiej podkręca smak

Młoda kapusta to smak wiosny i chyba nie ma nic lepszego na obiad w maju i w czerwcu. Przepis na młodą kapustę zna chyba każdy, jednak dziś podpowiemy, jak przyrządzić ją w sposób najlepszy z możliwych. Dodajesz koperek? To świetnie, ale oprócz niego przyda się jeszcze jedno zioło. Będzie przepyszna.

Więcej przepisów na dania z młodej kapusty znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zacznę od tego, że nie mam w zamyśle doprowadzenia do wzrostu ciśnienia u  osób, które tradycyjny przepis na młodą kapustę traktują jak świętość. Sama należę do fanów kapusty z koperkiem i kiełbasą, ale ostatnio chciałam trochę pokombinować i zupełnie niechcący wyszło mi coś pysznego. 

Młoda kapusta - przepis, którego jeszcze nie było

Młoda kapusta z bazylią to połączenie, którego każdy powinien spróbować. Oczywiście możesz dodać trochę koperku, przesmażonej kiełbasy lub boczku, jednak teraz przedstawię prosty i podstawowy przepis. Idealnie pasuje do grillowanego kurczaka, ale świetnie smakuje także solo z ziołowymi grzankami. Oto przepis. 

Składniki:

  • 2 niewielkie główki młodej kapusty
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki bulionu warzywnego 
  • sól, pieprz, kilka listków laurowych
  • pół pęczka koperku
  • 3-4 gałązki bazylii

Sposób wykonania:

  1. Młodą kapustę oczyść i poszatkuj. Przygotuj garnek lub duży rondel i roztop w nim masło. 
  2. Do garnka wrzuć kapustę i na średniej mocy palnika podsmażaj ją, aż zwiędnie. Następnie dodaj posiekany koperek i bazylię, zmniejsz ogień i zalej całość bulionem.
  3. Do kapusty dodaj sól, pieprz i 2-3 listki laurowe. Duś przez 15 minut, aż kapusta będzie miękka. Podawaj jako dodatek do obiadu lub solo.
Zobacz wideo

Wskazówka: Oczywiście do młodej kapusty z bazylią możesz dodać starta marchewkę, podsmażony boczek lub kiełbasę, jednak mięso może zdominować smak bazylii. Ale przecież gotowanie to przede wszystkim dobra zabawa, a przepis to tylko inspiracja. Korzystajmy więc z sezonu na młodą kapustę, bo jak niegdyś śpiewała Anna Jantar - nic nie może przecież wiecznie trwać.

Więcej o: