A ty gdzie przechowujesz miód? Wiele osób popełnia ten sam błąd. Sprawdź, czy jesteś wśród nich

Miód to nie tylko słodka i pyszna alternatywa dla białego cukru. Ma wiele właściwości prozdrowotnych i świetnie podkreśla smak wypieków, czy zwykłej herbaty. Kluczowe jest jednak jego właściwe przechowywanie. Tylko w ten sposób zachowa cenne właściwości.
Zobacz wideo Skąd się bierze miód? Niezwykłe fakty z życia pszczół

Przechowywanie żywności to wbrew pozorom nie taka oczywista kwestia. Czasem z pośpiechu lub roztargnienia pozostawiamy na blatach różne produkty przyniesione ze sklepu. O ile są tam tylko przez moment, o tyle nic złego im nie grozi. Gorzej, jeżeli nie wiemy, gdzie schować daną rzecz i ostatecznie ląduje ona w miejscu niezgodnym z przeznaczeniem.

Jak przechowywać miód? Unikaj popularnego błędu

Miód naturalny ma szereg cennych właściwości, do których możemy zaliczyć działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, wspomaganie leczenia przeziębienia, czy obniżenie ciśnienia krwi. Choć jego zastosowanie jest szerokie, to najczęściej dodajemy go do codziennej herbaty, czy wypieków. Natomiast, aby cieszyć się nie tylko smakiem miodu, lecz zachować jego działanie, należy przechowywać go w odpowiednim miejscu i warunkach.

Często popełnianym błędem jest trzymanie słoiczka z miodem na kuchennej półce. O ile jest to dość wygodna praktyka, o tyle przyczynia się do tego, iż ostatecznie uzyskamy bezwartościowy słodzik. Jak nie przechowywać miodu? Pamiętaj o poniższych zasadach:

  • nie zostawiaj na kuchennym blacie,
  • nie stawiaj blisko palników, czy kaloryfera (zimą),
  • nie chowaj w lodówce.

Najlepszym miejscem do przechowywania miodu jest szafka, gdzie nie docierają promienie słoneczne, dzięki czemu nie utraci właściwości prozdrowotnych. Wiele osób zastanawia się, jak długo można jeść otwarty miód, uspokajamy, że za sprawą niskiego poziomu wilgoci i antybakteryjnemu działaniu można go jeść nawet kilka lat od otwarcia.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przechowywanie miodu. Zwróć uwagę na temperaturę

Niektórzy decydują się, aby wstawić miód do lodówki, warto zaznaczyć, że najlepszą temperaturą do przechowywania tego typu produktu jest wartość od ośmiu do 18 st. C. Choć nie ma jasno określonych przeciwwskazań do umieszczania miodu w lodówce, to jednak po wyciągnięciu słoika może okazać się, że konsystencja stała się wyjątkowo twarda. 

Zbyt wysoka temperatura w krótkim czasie doprowadzi do utraty wspomnianych wyżej wartości. Dlatego zwłaszcza latem, warto poszukać w domu najchłodniejszego miejsca. Często wystarczy wejść do garażu, by okazało się, że temperatura jest niższa niż w mieszkaniu. Piwnica także jest świetnym miejscem do trzymania większej ilości miodu.

Oczywiście wiadomo, że nikt nie ma ochoty biegać po każdą łyżeczkę, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest przelanie około 250 ml miodu do ceramicznego naczynia i zamknięcie go w kuchennej szafce. Raz na jakiś czas uzupełniamy pojemniczek, a większe ilości miodu stoją tam, gdzie temperatura nie przekracza 18 stopni C.

Kolejną kwestią jest konsystencja. Bez względu na to czy wybieramy miód lipowy, akacjowy, spadziowy czy inny, każdy z nich z czasem podlega krystalizacji. Nie jest to jednak proces nieodwracalny. Wystarczy włożyć do garnuszka potrzebną ilość miodu i rozpuścić na niewielkim palniku. Ważne, by nieustannie mieszać zawartość rondelka, ponieważ można łatwo przypalić rozpuszczający się miód. Zaletą jest to, że tuż po ostygnięciu nadal pozostanie płynny, wadą, utrata wszelkich właściwości.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.