Kurczak z piekarnika jeszcze nigdy nie był tak soczysty. Sekret tkwi w gęstej marynacie, ale nie każdy umie ją zrobić

Kurczak to najczęściej wybierane mięso w polskich domach. Nic dziwnego - jest łatwodostępne, stosunkowo tanie i łatwe w przygotowaniu. Niestety, czasami kurczak pieczony w piekarniku wychodzi twardy, wiórowaty i zwyczajnie pozbawiony smaku. Mamy na to sposób - gęsta marynata z jogurtu. Jednak nie wystarczy tylko włożyć do niego kurczaka - dziś zdradzimy sekret idealnie soczystej pieczenia.

Więcej przepisów na dania z kurczaka znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kurczak marynowany w jogurcie to prawdziwa ekstaza dla podniebienia. Mięso wychodzi delikatne, soczyste i mięciutkie, bez znaczenia, czy robisz udka, pałki czy pierś. Dlaczego marynowanie mięsa z kurczaka w jogurcie to kulinarny gamechanger? Chodzi o naturalne bakterie zawarte w jogurcie, które ścinają białko i rozkładają tkankę łączną, dzięki czemu mięso staje się miękkie. Ten sposób marynowania mięs jest znany od wieków i opiera się na nim całe mnóstwo przepisów kuchni bliskowschodniej i indyjskiej. Jednak nie musimy wyjeżdżać aż tak daleko, by zjeść najpyszniejszego kurczaka z piekarnika. 

Jak zrobić najlepszą marynatę do kurczaka?

Jeśli chodzi o marynatę, trzeba się nad nią troszkę pochylić i wybrać odpowiednie składniki. Najlepiej sprawdzi się jogurt naturalny gesty lub jogurt grecki. Dodatkowo oliwa z oliwek, najlepiej bez żadnych dodatków. Kolejną ważną rzeczą jest dodatek kwasu, w tym przypadku soku z cytryny. Im więcej go dodasz, tym bardziej kruche i soczyste będzie mięso, ale nie warto z tym przesadzić, bo smak wniknie do mięsa, niektórym może to przeszkadzać. No i oczywiście czosnek - tutaj im więcej, tym lepiej. A kompozycję przypraw pozostawiam tobie.

Najbardziej soczysty kurczak z piekarnika - przepis wart miliony

Składniki:

  • 1 kurczak w całości lub poporcjowany. Możesz użyć także samych ćwiartek, udek lub piersi. Dla zobrazowania całego procesu może przyjmijmy proporcje na 5 ćwiartek z kurczaka. 
  • ok. 300-400 g gęstego jogurtu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3-5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek (4 łyżki)
  • sól, pieprz, słodka lub ostra papryka, curry lub inne ulubione przyprawy

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka osusz ręcznikiem papierowym. 
  2. Do dużej miski włóż jogurt, dodaj sok z cytryny, oliwę, czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. 
  3. Do miski z marynatą włóż kurczaka i dokładnie wymieszaj. Marynata powinna pokrywać mięso w całość. Następnie miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin. 
  4. Przed planowanym pieczeniem wyjmij miskę z mięsem z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, by całkowicie się ociepliło. Następnie przełóż mięso na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wcześniej zdejmij nadmiar marynaty, ale nie wycieraj mięsa - powinno jej trochę zostać). 
  5. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Piecz przez pół godziny. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz jeszcze przez ok. 20 minut. Kurczaka możesz upiec także w rękawie do pieczenia - będzie jeszcze bardziej soczysty. 

Tak zamarynowany kurczak świetnie nadaje się także do grillowania. Jednak nie tylko drób warto marynować w jogurcie. Jeśli masz w planach na przykład kotlety schabowe, zamiast w mleku zamarynuje je właśnie w jogurcie - będą dużo smaczniejsze i przenigdy nie będą suche. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.