Zrobiłam zupę ogórkową z małosolnych. Już zawsze będę wybierać to mięso na wywar. "Lepsza niż mojej mamusi"

Ogórki małosolne są pyszne same w sobie, jednak zupa ogórkowa z małosolnych to inny wymiar kulinarnej przyjemności. Ostatnio zrobiłam tę zupę i dostałam największy komplement, jaki może usłyszeć młoda pani domu. Oprócz ogórków ważny jest wywar - postawiłam na dwa konkretne rodzaje.

Więcej przepisów na domowe zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

"Jest lepsza niż mojej mamusi" - powiedział mój luby, wcinając dokładkę ogórkowej z małosolnych. Mówiąc szczerze, nie spodziewałam się, że kiedykolwiek usłyszę coś takiego, ponieważ teściowa świetnie gotuje i cóż... to ona chyba zawsze będzie mistrzynią smaków mojego mężczyzny. Ale nie jeśli chodzi o tę zupę. 

Zrobiłam za dużo ogórków małosolnych. Dużo więcej, niż byliśmy w stanie zjeść i nie chcąc ich marnować i pozwolić im kisić się bez końca, wpadłam na pomysł, by przerobić je na zupę. Wiedziałam doskonale, że zupa z małosolnych będzie delikatniejsza niż tradycyjna ogórkowa, to też postanowiłam zrobić bardziej "treściwy" wywar. Postawiłam na duży kawałek żeberek i dwie małe golonki z indyka. Oprócz tego spory pęczek młodej włoszczyzny. Nie będę udawać skromnej - zupa wyszła po prostu pyszna. 

Zupa ogórkowa z małosolnych - przepis

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 niewielkie golonki z indyka
  • pęczek młodej włoszczyzny wraz z naciami
  • kilka ziemniaków
  • pęczek koperku
  • ok. ok. 500-700 g ogórków małosolnych
  • woda z ogórków małosolnych (ja dodałam jeszcze trochę wody z kiszonych)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • opcjonalnie: śmietana do zabielenia

Ogórkowa z małosolnych - sposób wykonania:

  1. Zacznij oczywiście od wywaru. Żeberka podziel na mniejsze części. Włóż do garnka. Dodaj golonki z indyka i zalej zimną wodą. Zagotuj na niewielkim ogniu, następnie zdejmij powstałe szumowiny i dodaj płaską łyżeczkę soli, kilka listków laurowych i kilka kulek ziela angielskiego. 
  2. Młodą włoszczyznę oczyść, marchewki pokrój w talarki, seler możesz zetrzeć na tarce. Włóż wszystko do wywaru, łącznie z natkami. Możesz je wcześniej związać nitką - łatwiej będzie je wyjąć z wywaru. 
  3. Kiedy warzywa i mięso będą już miękkie, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj ogórki starte na tarce, posiekany koperek i dolej wodę z ogórków (tyle, na ile chcesz, by zupa była i intensywna). 
  4. Gotuj całość, aż ogórki będą miękkie. Na koniec dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz zabielić zupę śmietaną. Wystarczy, że dwie, trzy łyżki śmietany zahartujesz w kilku chochelkach czystego wywaru. 

Tak przygotowaną zupę podawaj z kromką świeżego pieczywa. Zupę ogórkową z ogórków małosolnych możesz także zrobić na "rosole z wczoraj" zamiast klasycznej pomidorówki. Ten sposób wykonania również jest bardzo dobry, a na pewno o wiele szybszy. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.