Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
W kulinariach wiele miejsca poświęca się potrawom obiadowym i deserom, a śniadania traktuje się trochę po macoszemu. To krzywdzące, bo przecież mówi się, że jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. A skoro tak jest, to warto go od czasu do czasu urozmaicić, zamiast zjadać codziennie te same kanapki lub płatki z mlekiem.
Świetnym przepisem na szybkie śniadanie podzielił się Tomasz Strzelczyk. Kucharz zapewnia, że będzie pyszne, chrupiące i robi się je tylko 12 minut. Na dodatek, jeśli zabierzemy je do pracy, to wszyscy współpracownicy będą na nas zerkać z zaciekawieniem. Chcesz wiedzieć, jak wygląda śniadanie zaproponowane przez uczestnika MasterChefa? Poniżej znajdziesz przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zimną patelnię smarujemy masłem. Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Przyprawiamy wedle uznania i wlewamy na patelnię (ale nie całość), a następnie kładziemy jeden płat tortilli. Podsmażamy na bardzo małym ogniu, a w międzyczasie kroimy pomidor w plasterki i ścieramy sery na tarce. Posypujemy nimi tortillę, a następnie układamy na nich plastry pomidora. Warzywo posypujemy serem i na tak przygotowanych składnikach kładziemy drugą tortillę.
Na drugim płacie układamy plasterki dowolnej wędliny - naszej ulubionej. Posypujemy ją serem i dodajemy też posiekany szczypiorek. Przykrywamy kolejną tortillą i na niej układamy kolejne plastry wędliny. Znów wsypujemy ser i układamy kilka plasterków pomidora. Ponownie sypiemy szczypiorek i przykrywamy wszystko ostatnim płatem tortilli. Polewamy wierzch resztą rozbełtanych wcześniej jajek i zakrywamy patelnię.
Smażymy tortille przez pięć minut z jednej strony, a następnie obracamy je i również przez pięć minut smażymy z drugiej. Przewrócenie dania nie jest trudne, ponieważ poszczególne warstwy są już ze sobą sklejone, więc wystarczy tylko wspomóc się łopatką. Po pięciu minutach placek będzie gotowy. Wyjmujemy go i kroimy na kilka części, żeby łatwiej było go jeść i spakować, jeśli chcemy zabrać go do pracy.
Tortilla powinna być chrupiąca na wierzchu. Z kolei w środku danie powinno być delikatne. Ser powinien się rozpuścić i apetycznie ciągnąć po przekrojeniu placka.