Strzelczyk pokazał, jak zrobić śniadanie, którego wszyscy będą ci zazdrościć. To tylko 12 minut

Tomasz Strzelczyk już nie raz udowodnił, że jego przepisy są proste i pyszne. Kucharz ma oddaną rzeszę fanów, którzy chętnie oglądają, jak gotuje i testują jego receptury. Nie zawsze są to dania obiadowe. Jakiś czas temu Strzelczyk pokazał, jak zrobić śniadanie, którego wszyscy w pracy będą zazdrościć. "Z boku będą zaglądać" - zapewnił i zabrał się za gotowanie.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

W kulinariach wiele miejsca poświęca się potrawom obiadowym i deserom, a śniadania traktuje się trochę po macoszemu. To krzywdzące, bo przecież mówi się, że jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. A skoro tak jest, to warto go od czasu do czasu urozmaicić, zamiast zjadać codziennie te same kanapki lub płatki z mlekiem.

Świetnym przepisem na szybkie śniadanie podzielił się Tomasz Strzelczyk. Kucharz zapewnia, że będzie pyszne, chrupiące i robi się je tylko 12 minut. Na dodatek, jeśli zabierzemy je do pracy, to wszyscy współpracownicy będą na nas zerkać z zaciekawieniem. Chcesz wiedzieć, jak wygląda śniadanie zaproponowane przez uczestnika MasterChefa? Poniżej znajdziesz przepis.

 

Śniadanie Tomasza Strzelczyka. Zrobisz je w 12 minut

Składniki:

  • 4 tortille,
  • 10 plasterków wędliny,
  • pomidor,
  • starte sery: cheddar i mozzarella,
  • 3 jajka,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło do posmarowania patelni.

Sposób przygotowania:

Zimną patelnię smarujemy masłem. Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Przyprawiamy wedle uznania i wlewamy na patelnię (ale nie całość), a następnie kładziemy jeden płat tortilli. Podsmażamy na bardzo małym ogniu, a w międzyczasie kroimy pomidor w plasterki i ścieramy sery na tarce. Posypujemy nimi tortillę, a następnie układamy na nich plastry pomidora. Warzywo posypujemy serem i na tak przygotowanych składnikach kładziemy drugą tortillę.

Na drugim płacie układamy plasterki dowolnej wędliny - naszej ulubionej. Posypujemy ją serem i dodajemy też posiekany szczypiorek. Przykrywamy kolejną tortillą i na niej układamy kolejne plastry wędliny. Znów wsypujemy ser i układamy kilka plasterków pomidora. Ponownie sypiemy szczypiorek i przykrywamy wszystko ostatnim płatem tortilli. Polewamy wierzch resztą rozbełtanych wcześniej jajek i zakrywamy patelnię.

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na wykorzystanie tortilli jako spodu do pizzy

Smażymy tortille przez pięć minut z jednej strony, a następnie obracamy je i również przez pięć minut smażymy z drugiej. Przewrócenie dania nie jest trudne, ponieważ poszczególne warstwy są już ze sobą sklejone, więc wystarczy tylko wspomóc się łopatką. Po pięciu minutach placek będzie gotowy. Wyjmujemy go i kroimy na kilka części, żeby łatwiej było go jeść i spakować, jeśli chcemy zabrać go do pracy. 

Tortilla powinna być chrupiąca na wierzchu. Z kolei w środku danie powinno być delikatne. Ser powinien się rozpuścić i apetycznie ciągnąć po przekrojeniu placka.

Więcej o: