Pierogi w chrupiącej wersji? Czemu nie! Przygotowanie nie będzie jednak nawet w jednym procencie przypominać tego, którego uczyły nas babcie i mamy. Tu niemal wszystko jest na opak - zaczynając od tajemniczych produktów, a kończąc na tłuściutkiej kąpieli.
Wśród tradycyjnych polskich dań można wyróżnić wiele smakołyków. Królują mięsne rarytasy jak mielone, schabowy czy soczyste wędliny, ale także lekkie, jarskie klasyki jak młoda kapusta, zupy, placki i oczywiście pierogi, które znane są już niemal na całym świecie. Ich sekretem jest elastyczne, miękkie ciasto, hojnie wypełnione farszem po same brzegi. Poza babciną klasyką jest natomiast całe multum ciekawych interpretacji, a jedna z nich to baza, która powstaje po połączeniu jogurtu i wrzątku!
Ciasto na pierogi z definicji jest banalnie proste - w wielu domach to zaledwie trzy składniki. Podstawa to mąka, gorąca woda i odrobina soli. Niektórzy decydują się także na jajko czy odrobinę oleju, jednak przepis, który dziś przedstawimy, różni się w każdym detalu. To połączenie jogurtu z wrzątkiem, a następnie połączenie z mąką i pozostałymi składnikami. Całość dokładnie łączymy, nadziewamy i... wrzucamy to kąpieli w gorącym tłuszczu! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
Farsz:
Sposób przygotowania: