Takiego ciasta na pierogi jeszcze nie było. Dla jednych profanacja, dla innych kulinarne dzieło sztuki. Uwaga - chrupią!

Pierogi to narodowe danie Polaków i chluba znana na cały świat. Jak się okazuje, babciny przepis na ciasto nie jest jedyny, a interpretacji tego dania nie brakuje. Ta receptura szokuje jednak nie tylko składem, a nietypową formą łączenia produktów. Tu króluje nabiał i chrupiący efekt!

Pierogi w chrupiącej wersji? Czemu nie! Przygotowanie nie będzie jednak nawet w jednym procencie przypominać tego, którego uczyły nas babcie i mamy. Tu niemal wszystko jest na opak - zaczynając od tajemniczych produktów, a kończąc na tłuściutkiej kąpieli. 

Połącz jogurt z wrzątkiem, a otrzymasz idealne ciasto na... pierogi!

Wśród tradycyjnych polskich dań można wyróżnić wiele smakołyków. Królują mięsne rarytasy jak mielone, schabowy czy soczyste wędliny, ale także lekkie, jarskie klasyki jak młoda kapusta, zupy, placki i oczywiście pierogi, które znane są już niemal na całym świecie. Ich sekretem jest elastyczne, miękkie ciasto, hojnie wypełnione farszem po same brzegi. Poza babciną klasyką jest natomiast całe multum ciekawych interpretacji, a jedna z nich to baza, która powstaje po połączeniu jogurtu i wrzątku!

Ciasto na pierogi z definicji jest banalnie proste - w wielu domach to zaledwie trzy składniki. Podstawa to mąka, gorąca woda i odrobina soli. Niektórzy decydują się także na jajko czy odrobinę oleju, jednak przepis, który dziś przedstawimy, różni się w każdym detalu. To połączenie jogurtu z wrzątkiem, a następnie połączenie z mąką i pozostałymi składnikami. Całość dokładnie łączymy, nadziewamy i... wrzucamy to kąpieli w gorącym tłuszczu! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti

Przepis na smażone pierogi z ciastem jogurtowym 

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka masła,
  • szklanka jogurtu,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki oleju. 

Farsz:

  • ser feta,
  • natka pietruszki, 
  • odrobina soku z cytryny, 
  • cebula, 
  • tymianek, 
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania głębokiej patelni. Do naczynia wlej dwie szklanki wody, zagotuj. 
  2. Gdy wodą będzie wrzącą, dodaj do niej sól, masło i szklankę jogurtu. 
  3. Całość dokładnie wymieszaj, wsyp mąkę i mieszaj do uzyskania gęstego ciasta. Pozostaw do przestygnięcia. 
  4. W tym czasie zrób farsz - w misce połącz fetę, z drobno posiekaną cebulą, tymiankiem, sokiem z cytryny, przyprawami i natką pietruszki. 
  5. Do ciasta na pierogi dodaj dwie łyżki oleju. Wyrabiaj ciasto przez około siedem minut. Później formuj z niego krążki, nałóż na każdy farsz, estetycznie zlep brzegi. Tak przygotowane pierogi smaż w gorącym oleju, aż będą z dwóch stron złociste. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.