Nie ma nic lepszego niż świeże, sezonowe warzywa, które trafiają na nasze talerze prosto ze słońca. To prawdziwa dawka witamin i cennych składników dla naszego organizmu, jednak lista plusów się na tym nie kończy. Idealnym przykładem są zapiekane bakłażany z lekkimi, zdrowymi dodatkami. Smak w skali dziesięciopunktowej, to jedenaście, podobnie jak zjawiskowa prezencja!
Zapiekane bakłażany - kolorowe i soczyste smaki lata na talerzu
Polska kuchnia ziemniakiem i kapustą stoi. Te dwa warzywa to prawdziwa esencja smaków i częsty składnik regionalnych potraw. Wyprawy do warzywniaka jednak nie muszą się ograniczać do powyższego duetu - warto sięgnąć także po bakłażany, które wypadają obłędnie, a nadal często są pomijane.
Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym, ubogim w tłuszcz. Wyróżnia go obecność związków fenolowych oraz flawonoidów - składniki zapobiegają nowotworom, działają przeciwalergicznie i niwelują infekcje. Poza walorami niewidocznymi dla oka, warzywo pięknie się prezentuje, ma obłędną skórkę o głębokim kolorze, a także specyficzny, niebanalny smak. Warto zatem zdecydować się na nie w wersji faszerowanej - składniki dodatkowo podbiją smaki, a całość z kuskusem i innymi, sezonowymi dobrami będzie komponować się obłędnie! Później wystarczy wszystko zapiec, udekorować ziołami i można się delektować niebiańskim smakiem na talerzu.
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką
Przepis na bakłażany z farszem z kaszy i sezonowych warzyw
Składniki na dwie porcje:
- bakłażan,
- szklanka kaszy kuskus,
- papryka czerwona,
- marchewka,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- curry,
- kurkuma,
- oliwa z oliwek,
- świeże zioła do dekoracji,
- optymalnie: ser feta na wierzch.
Sposób przygotowania:
- Bakłażana przetnij na pół, ze środka delikatnie wydrąż miąższ - przyda się tu widelec i łyżka.
- Wnętrze warzywa posyp solą, odstaw na 20 minut. Dzięki temu unikniemy goryczki, z której bakłażan niestety słynie. Po tym czasie, wytrzyj środek papierowym ręcznikiem.
- Przygotuj kuskus według zaleceń producenta. Warto jednak nieco posolić kaszę.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Na tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek. Gdy całość ładnie się zarumieni, dodaj obraną i drobno pokrojoną paprykę, marchew utartą na dużych oczkach oraz miąższ wydrążony z bakłażana - smaż kilka minut, a na koniec dopraw.
- Po tym czasie zawartość patelni połącz z kaszą kuskus. Dokładnie wszystko wymieszaj, ponownie dopraw, jeśli jest taka potrzeba i przekładaj produkty do wydrążonych miseczek-bakłażanów.
- Warzywa delikatnie umieść w naoliwionym naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 25 minut w 190 stopniach. Na koniec wystarczy zadać o ładną prezencję np. dodać fetę lub świeże zioła i gotowe!
- Wskazówka - bakłażan świecie smakuje także w towarzystwie pomidorów, parmezanu i innych serów. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.