Letni obiad w wersji premium, czyli bakłażany zapiekane z aromatycznym farszem. Jest zdrowo i kolorowo

Póki trwa sezon letni, warto zajadać się tym, co daje nam natura, czyli wyśmienitymi warzywami. Jeśli brakuje ci weny na lekki, letni obiad postaw na zapiekane bakłażany z dodatkiem kaszy kuskus. To niezawodna receptura na kolorowe, zdrowe i pożywne dania, a wszystko przygotujesz w łatwy i przyjemny sposób.

Nie ma nic lepszego niż świeże, sezonowe warzywa, które trafiają na nasze talerze prosto ze słońca. To prawdziwa dawka witamin i cennych składników dla naszego organizmu, jednak lista plusów się na tym nie kończy. Idealnym przykładem są zapiekane bakłażany z lekkimi, zdrowymi dodatkami. Smak w skali dziesięciopunktowej, to jedenaście, podobnie jak zjawiskowa prezencja!

Zapiekane bakłażany - kolorowe i soczyste smaki lata na talerzu 

Polska kuchnia ziemniakiem i kapustą stoi. Te dwa warzywa to prawdziwa esencja smaków i częsty składnik regionalnych potraw. Wyprawy do warzywniaka jednak nie muszą się ograniczać do powyższego duetu - warto sięgnąć także po bakłażany, które wypadają obłędnie, a nadal często są pomijane. 

Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym, ubogim w tłuszcz. Wyróżnia go obecność związków fenolowych oraz flawonoidów - składniki zapobiegają nowotworom, działają przeciwalergicznie i niwelują infekcje. Poza walorami niewidocznymi dla oka, warzywo pięknie się prezentuje, ma obłędną skórkę o głębokim kolorze, a także specyficzny, niebanalny smak. Warto zatem zdecydować się na nie w wersji faszerowanej - składniki dodatkowo podbiją smaki, a całość z kuskusem i innymi, sezonowymi dobrami będzie komponować się obłędnie! Później wystarczy wszystko zapiec, udekorować ziołami i można się delektować niebiańskim smakiem na talerzu. 

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Przepis na bakłażany z farszem z kaszy i sezonowych warzyw

Składniki na dwie porcje: 

  • bakłażan,
  • szklanka kaszy kuskus, 
  • papryka czerwona,
  • marchewka,
  • cebula, 
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • curry,
  • kurkuma,
  • oliwa z oliwek, 
  • świeże zioła do dekoracji,
  • optymalnie: ser feta na wierzch. 

Sposób przygotowania: 

  1. Bakłażana przetnij na pół, ze środka delikatnie wydrąż miąższ - przyda się tu widelec i łyżka. 
  2. Wnętrze warzywa posyp solą, odstaw na 20 minut. Dzięki temu unikniemy goryczki, z której bakłażan niestety słynie. Po tym czasie, wytrzyj środek papierowym ręcznikiem.
  3. Przygotuj kuskus według zaleceń producenta. Warto jednak nieco posolić kaszę. 
  4. Na patelni rozgrzej oliwę. Na tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek. Gdy całość ładnie się zarumieni, dodaj obraną i drobno pokrojoną paprykę, marchew utartą na dużych oczkach oraz miąższ wydrążony z bakłażana - smaż kilka minut, a na koniec dopraw.
  5. Po tym czasie zawartość patelni połącz z kaszą kuskus. Dokładnie wszystko wymieszaj, ponownie dopraw, jeśli jest taka potrzeba i przekładaj produkty do wydrążonych miseczek-bakłażanów. 
  6. Warzywa delikatnie umieść w naoliwionym naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 25 minut w 190 stopniach. Na koniec wystarczy zadać o ładną prezencję np. dodać fetę lub świeże zioła i gotowe! 
  7. Wskazówka - bakłażan świecie smakuje także w towarzystwie pomidorów, parmezanu i innych serów. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Więcej o:
Copyright © Agora SA