• Link został skopiowany

Nie flaczki i nie czernina - ta zupa wzbudza więcej kontrowersji, ale może być przepyszna. Jak zrobić zupę owocową?

Polska kuchnia jest bogata w wiele przepisów, które wzbudzają kontrowersje i dzieli Polaków na tych, którzy albo kochają, albo nienawidzą danych przysmaków. Wymienić można choćby flaczki, czerninę, salceson czy wątróbkę. A pamięta ktoś o zupie owocowej? Niektórym w przedszkolu wychodziła nosem, ale odpowiednio przygotowana może być naprawdę pyszna. Podpowiemy, jak ją zrobić.
Zupa owocowa
Dominika Węcławek

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa owocowa niektórym kojarzy się dobrze, innym - nikoniecznie. Jednak prawda jest taka, że nieprzyjemne wspomnienia kulinarne biorą się z tego, że najpewniej coś zostało przyrządzone w zły sposób. Dziś pokażmy, jak zrobić zupę owocową, która naprawdę jest pyszna i nie ma nic wspólnego z kompotem zalanym śmietaną, który wciskali nam w przedszkolu. 

Zupa owocowa - jak ją zrobić, żeby nie poszła nosem?

Składniki:

  • ok. 0,5 kg truskawek
  • kilka lasek rabarbaru
  • ok. 200 g borówek
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • cukier do smaku
  • słodka śmietanka do zabielenia
  • do podania ulubiony makaron

Zupa owocowa - sposób wykonania:

  1. Na samym początku oczyść owoce. Tryskawki i łodygi rabarbaru pokrój na mniejsze części. Następnie przełóż do garnka. 
  2. Dodaj borówki oraz kilka łyżek cukru. Wymieszaj i odstaw, by owoce puściły sok. Następnie zalej je wodą "na dwa palce". 
  3. Zagotuj na wolnym ogniu i w tym czasie dodaj pastę waniliową. W tym samym czasie ugotuj swój ulubiony makaron. 
  4. Kiedy owoce będą już miękkie, ale nie rozpadające się, dodaj śmietankę, by nadać zupie przyjemnego koloru i smaku. 

Taką zupę owocową podawaj na ciepło lub na zimno - jak wolisz. Bardzo przyjemnym dodatkiem będzie kilka listków mięty. Dodaj je tuż przed końcem gotowania. 

Więcej o: