Polska kuchnia jest bogata w wiele przepisów, które wzbudzają kontrowersje i dzieli Polaków na tych, którzy albo kochają, albo nienawidzą danych przysmaków. Wymienić można choćby flaczki, czerninę, salceson czy wątróbkę. A pamięta ktoś o zupie owocowej? Niektórym w przedszkolu wychodziła nosem, ale odpowiednio przygotowana może być naprawdę pyszna. Podpowiemy, jak ją zrobić.
Zupa owocowa niektórym kojarzy się dobrze, innym - nikoniecznie. Jednak prawda jest taka, że nieprzyjemne wspomnienia kulinarne biorą się z tego, że najpewniej coś zostało przyrządzone w zły sposób. Dziś pokażmy, jak zrobić zupę owocową, która naprawdę jest pyszna i nie ma nic wspólnego z kompotem zalanym śmietaną, który wciskali nam w przedszkolu.
Zupa owocowa - jak ją zrobić, żeby nie poszła nosem?
Składniki:
ok. 0,5 kg truskawek
kilka lasek rabarbaru
ok. 200 g borówek
łyżeczka pasty waniliowej
cukier do smaku
słodka śmietanka do zabielenia
do podania ulubiony makaron
Zupa owocowa - sposób wykonania:
Na samym początku oczyść owoce. Tryskawki i łodygi rabarbaru pokrój na mniejsze części. Następnie przełóż do garnka.
Dodaj borówki oraz kilka łyżek cukru. Wymieszaj i odstaw, by owoce puściły sok. Następnie zalej je wodą "na dwa palce".
Zagotuj na wolnym ogniu i w tym czasie dodaj pastę waniliową. W tym samym czasie ugotuj swój ulubiony makaron.
Kiedy owoce będą już miękkie, ale nie rozpadające się, dodaj śmietankę, by nadać zupie przyjemnego koloru i smaku.
Taką zupę owocową podawaj na ciepło lub na zimno - jak wolisz. Bardzo przyjemnym dodatkiem będzie kilka listków mięty. Dodaj je tuż przed końcem gotowania.