Zapomnij o obiadowej nudzie i postaw na coś z sezonowych warzyw! Idealnym pomysłem są placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Przygotowane w ten sposób smakują o niebo lepiej, jednak do masy należy dodać kilka ważnych produktów. Wówczas smażenie pójdzie jak z płatka, a danie ekspresowo wyląduje na talerzu!
Stara, babcina szkoła gotowania jasno mówi, że z młodych ziemniaków kluch czy placków nie zrobisz. Zdaje się jednak, że to nie do końca prawda. Świeże, letnie bulwy mogą przydać się w kuchni nie tylko do kompletu ze schabowym czy jajem sadzonym. Oczywiście da się zrobić placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, tylko trzeba wiedzieć, jak się za to zabrać. Na próżno więc bazować na przepisach babć, mam i wszystkich krewnych. Tutaj kluczem są dodatki - w przeciwnym razie czeka nas kulinarna katastrofa.
Fama, że placki z młodych ziemniaków nie mają prawa się udać, wynika z faktu, iż młode bulwy mają dużo mniej skrobi i więcej wody niż starsze warzywa. Właśnie dlatego masa z takich warzyw dosłownie pływała po patelni, a placki nie wychodziły chrupiące, jak to zazwyczaj bywa przy klasycznej recepturze. Tutaj trzeba pamiętać o jednej zasadzie - należy bardzo pieczołowicie i dokładnie odcisnąć wodę z masy ziemniaczanej oraz wsypać odrobinę więcej mąki niż zazwyczaj. To w zupełności wystarczy, by rozpływać się nad tym wyjątkowym smakiem. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
Sposób przygotowania: