• Link został skopiowany

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków to letnia interpretacja klasyka. Dodaj to do masy, a nie będzie "pływać"

Jeśli brakuje pomysłu na ekspresowy letni obiad, postaw na klasykę w nieco innym wydaniu. Mowa o plackach ziemniaczanych z młodych ziemniaków. Sezonowe danie smakuje obłędnie, jednak przygotowanie nieco różni się od tego, które wszyscy znamy. Tu liczą się prostota i ciekawe, kolorowe dodatki.
Placki ziemniaczane
Fot. Locrifa / Pixabay.com

Zapomnij o obiadowej nudzie i postaw na coś z sezonowych warzyw! Idealnym pomysłem są placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Przygotowane w ten sposób smakują o niebo lepiej, jednak do masy należy dodać kilka ważnych produktów. Wówczas smażenie pójdzie jak z płatka, a danie ekspresowo wyląduje na talerzu! 

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków 

Stara, babcina szkoła gotowania jasno mówi, że z młodych ziemniaków kluch czy placków nie zrobisz. Zdaje się jednak, że to nie do końca prawda. Świeże, letnie bulwy mogą przydać się w kuchni nie tylko do kompletu ze schabowym czy jajem sadzonym. Oczywiście da się zrobić placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, tylko trzeba wiedzieć, jak się za to zabrać. Na próżno więc bazować na przepisach babć, mam i wszystkich krewnych. Tutaj kluczem są dodatki - w przeciwnym razie czeka nas kulinarna katastrofa.

Fama, że placki z młodych ziemniaków nie mają prawa się udać, wynika z faktu, iż młode bulwy mają dużo mniej skrobi i więcej wody niż starsze warzywa. Właśnie dlatego masa z takich warzyw dosłownie pływała po patelni, a placki nie wychodziły chrupiące, jak to zazwyczaj bywa przy klasycznej recepturze. Tutaj trzeba pamiętać o jednej zasadzie - należy bardzo pieczołowicie i dokładnie odcisnąć wodę z masy ziemniaczanej oraz wsypać odrobinę więcej mąki niż zazwyczaj. To w zupełności wystarczy, by rozpływać się nad tym wyjątkowym smakiem. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Przepis na placki z młodych ziemniaków - to nie żart, a letni hit 

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków, 
  • cebulka dymka ze szczypiorkiem lub zwykła cebula,
  • jajko,
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól, 
  • pieprz,
  • świeże zioła (wedle upodobań np. pietruszka, koperek),
  • olej do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj w zimnej wodzie - nie ma konieczności obierania. 
  2. Bulwy dokładnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie posól masę i odstaw na chwilę, by puściła wodę. 
  3. Odciśnij dokładnie wodę z warzyw - świetnie w tej roli sprawdzi się bawełniana ściereczka lub pielucha tetrowa. Pamiętaj jednak by zachować wodę z ziemniaków - po kilku minutach na jej dnie osadzi się skrobia, którą należy dodać do ziemniaków. 
  4. Do startych ziemniaków dodaj jajko, przyprawy oraz posiekaną dymkę ze szczypiorkiem. Jeśli chcesz, wrzuć także posiekane zioła, świetnie sprawdzi się także odrobina przeciśniętego przez praskę czosnku. 
  5. Następnie wsyp do masy mąkę i skrobię ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj, do powstania jednolitej konsystencji. 
  6. Na patelni dobrze rozgrzej tłuszcz. Placki smaż porcjami z obu stron, na złoty, rumiany kolor. 
  7. Tak przygotowane placki z młodych ziemniaków podawaj z ulubionym sosem np. jogurtowo-ziołowym lub kleksem śmietany, smacznego! 
Więcej o: