Tortilla to nic innego jak pszenne lub kukurydziane placki, które pojawiają się w kuchni meksykańskiej, ale i w innych regionach świata. Są doskonałą podstawą do wrapów, burrito, nachosów i wielu innych smakowitych zawijasów. Warto je zrobić samemu w domu - to tylko pięć składników, jednak wielka satysfakcja i o niebo lepszy smak, niż ten z plastikowego opakowania z marketu.
Historia placków do tortilli sięga odległych czasów Azteków! Złociste, chrupiące placki są więc z nami od zarania dziejów. Nie ma co zatem sięgać po te sklepowe - z dobrym przepisem i podstawowymi składnikami szybko przygotujemy je we własnej kuchni. Są niezwykle wdzięczną podstawą wielu pysznych potraw w tym burrito, enchilada czy quesadilla. Wiele osób decyduje się także wykorzystywać je do smakowitych wrapów zarówno na śniadanie, jak i obiad czy szybką przekąskę. Nie ma co odkładać tego na później - przygotuj pięć składników i działaj! To banał, który zmieni całkowicie smak twoich ulubionych potraw.
Przygotowanie ciasta na tortillę nie jest trudne i nie zabiera zbyt wiele czasu, należy pamiętać o odpowiednim składzie i proporcjach. Kultowe placki kukurydziane będą wymagały innego przygotowania niż te pszenne, na które zdradzimy dzisiaj przepis. Baza to mąka, masło lub oliwa, sól, proszek do pieczenia i woda. Ciasto energicznie wyrabiamy, porcjujemy masę na małe kulki i smażymy. Reszta dosłownie robi się sama, a placuszki są gotowe w mgnieniu oka! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
Sposób przygotowania: