Jak zrobić tortille? Złote placki to tylko pięć składników. Są tak dobre, że zapomnisz o tych ze sklepu

Złote, chrupiące tortille możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, szczególnie latem gdy w domowym menu królują lekkie, kolorowe dania. Zrezygnuj zatem ze sklepowych placków i przygotuj je samodzielnie! To banalnie proste jak zrobienie naleśników - skład jednak nieco się różni, podobnie jak wypiekanie i sposób podania.

Tortilla to nic innego jak pszenne lub kukurydziane placki, które pojawiają się w kuchni meksykańskiej, ale i w innych regionach świata. Są doskonałą podstawą do wrapów, burrito, nachosów i wielu innych smakowitych zawijasów. Warto je zrobić samemu w domu - to tylko pięć składników, jednak wielka satysfakcja i o niebo lepszy smak, niż ten z plastikowego opakowania z marketu.

Domowej roboty tortilla, czyli ekspresowe, złociste placki

Historia placków do tortilli sięga odległych czasów Azteków! Złociste, chrupiące placki są więc z nami od zarania dziejów.  Nie ma co zatem sięgać po te sklepowe - z dobrym przepisem i podstawowymi składnikami szybko przygotujemy je we własnej kuchni. Są niezwykle wdzięczną podstawą wielu pysznych potraw w tym burrito, enchilada czy quesadilla. Wiele osób decyduje się także wykorzystywać je do smakowitych wrapów zarówno na śniadanie, jak i obiad czy szybką przekąskę. Nie ma co odkładać tego na później - przygotuj pięć składników i działaj! To banał, który zmieni całkowicie smak twoich ulubionych potraw. 

Przygotowanie ciasta na tortillę nie jest trudne i nie zabiera zbyt wiele czasu, należy pamiętać o odpowiednim składzie i proporcjach. Kultowe placki kukurydziane będą wymagały innego przygotowania niż te pszenne, na które zdradzimy dzisiaj przepis. Baza to mąka, masło lub oliwa, sól, proszek do pieczenia i woda. Ciasto energicznie wyrabiamy, porcjujemy masę na małe kulki i smażymy. Reszta dosłownie robi się sama, a placuszki są gotowe w mgnieniu oka! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Tortilla burger z sosem z serka śmietankowego barbecue z konopiami

Przepis na domowej roboty placki tortilla - pyszne, szybkie i bez konserwantów 

Składniki: 

  • 160 g mąki pszennej i dodatkowa porcja do podsypania,
  • 90 ml wody,
  • 2 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła, 
  • niepełna łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i proszek do pieczenia. Sypkie produkty dokładnie wymieszaj, a następnie zrób w środku wgłębienie, do którego wlewaj stopniowo tłuszcz i połowę porcji wody. 
  2. Składniki wstępnie zamieszaj drewnianą łyżką i po chwili przejdź do wyrabiania ręcznego. Cienką strużką dolewaj wodę, cały czas wyrabiając ciasto - powinno być elastyczne i miękkie. 
  3. Po tym etapie podziel ciasto na kilka równych porcji - z tych proporcji powinno wyjść około pięciu kulek. 
  4. Kulki ciasta przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut leżakowania. 
  5. Następnie każdą porcję dokładnie rozwałkuj na placek. Wskazówka- blat powinien być obficie odsypany mąką - wówczas unikniemy przywarcia ciasta do blatu czy stolnicy. Placek powinien być maksymalnie cienki. 
  6. Gotowe placki smażymy na suchej patelni, do momentu aż pojawią się pęcherzyki i tortilla ładnie się zarumieni. 
  7. Pszenne placki przełóż na bawełnianą ściereczkę i zwiń je - dzięki temu nie wyschną. 
  8. I to już koniec przygotowań! Teraz wystarczy dowolnie zestawić tortille z innymi składnikami - polecamy lekki, zielony wrap z kurczakiem i świeżymi warzywami lub kultowe burrito z ryżem, pomidorami i mięsem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.