Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk
Jak powstaje zupa szczawiowa? Przepis na typowo polski obiad, znany jest od wieków. To właśnie późną wiosną i latem babcie serwowały zielony przysmak o lekko kwaskowym charakterze. Zatem, chcąc przywołać wspomnienia, koniecznie zrób danie sprzed lat.
Domowa zupa szczawiowa. Przepis babci, który zawsze się sprawdza
Zupę szczawiową albo się kocha, albo nienawidzi. Tak przynajmniej sądzi spora część społeczeństwa. Wiele zależy od tego, czy konkretne danie wzbudza dobre, czy gorsze wspomnienia. Przepisy babci zawsze podbijały serca wnuków, ale czasem, gdy na stole pojawiało się coś w zielonym kolorze, nie każdy maluch był chętny na spróbowanie zupy szczawiowej. Niemniej jednak trzeba przyznać, że tego typu posiłek jest lekki, orzeźwiający i sycący. Dodatek jajka neutralizuje szczawiany obecne w roślinie. Ich duże stężenie może mieć negatywny wpływ na zdrowie, zwłaszcza wśród osób borykających się z chorobami stawów. Dlatego nie zapominaj wrzucić na talerz jajo ugotowane na twardo, zalej zupą i gotowe. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 2 małe żeberka wieprzowe,
- 500 g liści szczawiu,
- marchewka,
- korzeń pietruszki,
- pół selera,
- sól,
- czarny pieprz,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 5 ziemniaków,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- łyżka mąki pszennej,
- 4 jajka,
- pęczek kopru.
Zupa szczawiowa. Przepis krok po kroku
- Do wysokiego garnka włóż żeberka i zalej trzema litrami zimnej wody.
- Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
- Obierz marchew, seler i pietruszkę. Pokrój w mniejsze części, opłucz i włóż do zupy.
- Gotuj wywar przez godzinę, aż mięso będzie miękkie.
- Następnie zupę przypraw pieprzem i solą.
- Kiedy warzywa będą już ugotowane, odcedź wywar, tak aby pozostał wyłącznie czysty bulion i mięso. Możesz zostawić także marchewkę.
- Ziemniaki obierz, opłucz i posiekaj w kostkę. Wrzuć do zupy i gotuj, aż będą miękkie.
- Umyj liście szczawiu i usuń ogonki. Posiekaj w drobne części.
- Kiedy ziemniaki będą już ugotowane, dodaj zielone liście i zamieszaj zupę.
- Ugotuj jajka na twardo. Obierz, opłucz i podziel na ćwiartki.
- Do miseczki wlej kwaśną śmietanę, dodaj kilka łyżek gorącej zupy i wymieszaj. Następnie wsyp mąkę i za pomocą widelca lub trzepaczki połącz składniki tak, aby nie było gródek. Dodaj kolejne trzy łyżki gorącego wywaru. Wymieszaj i wlej całość do zupy szczawiowej. Gotuj przez trzy minuty.
- Zupę szczawiową wlej do miseczek. Dodaj ugotowane na twardo jajko.
- Pęczek kopru opłucz pod bieżącą wodą. Posiekaj drobno i posyp obiad przed podaniem.