Uprawa warzyw to nie tylko ogromna przyjemność i satysfakcja, ale także ogrom wiedzy i pracy. Obserwując roślinkę od nasionka można wysnuć szybkie wnioski - na każdym etapie ma zupełnie inne potrzeby w tym także te pielęgnacyjne. Niestety gdy już doczekamy się np. dorodnych pomidorów, nasza uprawa nadal narażona jest na niekorzystne czynniki zewnętrze. Jednym z nich jest choroba zwana suchą zgnilizną.
Sucha zgnilizna pomidora to przykra choroba, która dotyka rośliny w czasie suszy i upałów. Jeśli na twoich owocach pojawiły się tego typu objawy, działaj od razu! Jej przebieg z pewnością nie umknie naszym oczom, ponieważ dorodne owoce szybko atakowane są przez nieestetyczne, ciemne plamy. Takie plony niestety nie nadają się już do spożycia, jednak aby uchronić pozostałe sztuki, warto działać jak najszybciej. Chorobę klasyfikuje się jako fizjologiczną wywołana brakiem wapnia i wody. Występuje szczególnie w upalnym, letnim okresie, oraz przy braku przewiewności krzewów.
Wnioski mogą nasuwać się zatem same - kluczem w pokonaniu choroby będzie zatem pielęgnacja! Pojawia się zatem pytanie, jak rozpoznać suchą zgniliznę? Choroba charakteryzuje się następującymi cechami:
Warto dodać, że nie jest to infekcja zaraźliwa, dlatego, jeśli jedne sadzonki zostały zaatakowane, to niekoniecznie rozprzestrzenią się na pozostałą uprawę. Jeśli jednak objawy zarażenia zaobserwujemy na uprawianych pomidorach, to oznacza, że trzeba szybko oderwać z krzewu i wyrzucić.
Warto nie dopuścić do rozwoju choroby i zapobiegać jej powstaniu. W tym celu należy przede wszystkim zadbać o odpowiednie nawodnienie uprawy, nie dopuszczajmy więc do przesuszenia krzewów, unikać zbyt dużej ilości nawozu zawierającego azot, ponadto wietrzyć szklarnię, zadbać o swobodny przepływ powietrza, a także zadbać o to, by sadzić pomidory w żyznej ziemi. Pomocne okaże się także systematycznie wietrzenie szklarni oraz unikaj przenawożenia azotem. Kluczowa jest także właściwa wilgotność powietrza.
W przypadku, kiedy latem są długie i intensywne upały i infekcja rozprzestrzeniła się na całe uprawy, zapobiegawczo zastosuj oprysk dolistny z nawozem, który zawiera wapń. Jeśli chodzi o oprysk, zastosuj saletrę wapniową w stężeniu 0,5 procent. Taką mieszanką należy pryskać chore pomidory nawet co siedem dni.