Leczo z cukinii - przepis. Mój narzeczony dodał dziwny składnik. Już nie wyobrażam sobie życia bez tego smaku

Jeśli chodzi o leczo, to jak tylko zaczyna się sezon na cukinię, moja kuchnia wręcz tonie w słoikach i garnkach z tym pysznym daniem. Jednak ostatnio gotowaniem zajmuje się mój luby i postanowił zrobić leczo z cukinii, ale po swojemu. Wyszło tak pyszne, że zjedliśmy na raz po trzy dokładki, a kluczem był składnik, który nikomu nie przyjdzie do głowy.

Więcej przepisów na dania z cukinii znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Leczo to danie, które może wzbudzać wiele kontrowersji. Na przykład pan Robert Makłowicz nie uważa, że do tej potrawy powinno dodawać się cukinię lub pieczarki. Jednak my, Polacy, lubimy kombinować i węgierskie leczo spolszczyliśmy tak, jak tylko się dało i trzeba przyznać, że wyszło nam to bardzo smacznie. 

Leczo z cukinii to nie tylko świetny obiad, ale w moim przypadku niemal wybawienie. Moją rodzinę dopadła klęska urodzaju i cukinia mimo suszy rośnie jak szalona. Wiadomo - cukinii się nie mrozi, dlatego na "chwałę boską" upychamy ją w słoiki, smażymy placki i robimy leczo. Mój narzeczony ostatnio sam się zabrał za tę potrawę i wyszła mu genialnie. Kiedy ja byłam w pracy, on kombinował, doprawiał i dopieszczał. Kiedy spróbowałam, byłam w szoku. "Co dodałeś, że jest takie pyszne?" - zapytałam. "No jak to, twój ulubiony napój". Chodziło o sok z ogórków kiszonych

Leczo z cukinii. Z tym dodatkiem jest dużo lepsze

Składniki:

  • ok. 300 g kiełbasy, my akurat mieliśmy wiejską, lekko podsuszoną
  • 4 cukinie (nie wiem, ile dokładnie ważyły, ale ok. 1,5 kg)
  • 4 papryki, mogą być kolorowe
  • butelka passaty pomidorowej lub 1 kg pomidorów malinowych
  • smalec
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, oregano, słodka i ostra papryka
  • pół szklanki soku z ogórków kiszonych

Leczo - przepis na najlepsze danie z cukinią

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj szeroki garnek i rozgrzej w nim smalec. Łyżka powinna wystarczyć. Następnie dodaj posiekaną w piórka cebulę i zeszklij ją. Kiedy cebula się podsmaża, pokrój paprykę w dość grubą kostkę, podobnie pokrój cukinię.
  2. Jeśli używasz świeżych pomidorów, sparz je i także pokrój w kostkę. Nie zapomnij o kiełbasie - najlepiej pokroić ją w talarki.
  3. Do podsmażonej cebuli dodaj kiełbasę i całość smaż, aż kiełbasa lekko się zbrązowi. Następnie dodaj paprykę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś, aż papryka zacznie robić się miękka. 
  4. Dodaj cukinię, sól, pieprz i resztę przypraw. Nie zapomnij o pomidorach lub passacie. Następnie zmniejsz ognień, przykryj garnek i duś całość przez ok. 15 minut. 
  5. Pod koniec gotowania dodaj sok z ogórków kiszonych. Pamiętaj, że wszystkie warzywa muszą być już miękkie - sok z ogórków "blokuje" gotowanie. W razie potrzeby dopraw większą ilością przypraw. 

Tak przygotowane leczo z cukinii jest fenomenalne. Pewnie niektórzy zdziwią się, że sok z ogórków pasuje do tej potrawy, inni pewnie powiedzą, że to już nie jest leczo. Tak czy siak, bardzo polecam, ponieważ jest dużo lepsze od tego, które tradycyjnie jada się w polskich domach. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA