Pomidorowa na rosole? Zapomnij, Makłowicz robi ją po mistrzowsku. Lista składników na bank cię zaskoczy

Zupa pomidorowa to w wielu domach poniedziałkowy klasyk. Wiele z nas gotuje ją na rosole i nie ma w tym ani krzty błędu, jednak dziś z radością pokażemy wam mistrzowski przepis Makłowicza na zupę pomidorową. Nie ma tam rosołu, jest za to oliwa, i kilka dodatków, które wbiją was w fotel. W pierwszej chwili możecie być w szoku, ale tak aromatycznej i esencjonalnej pomidorówki nie jedliście w życiu.

Więcej przepisów na zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli zupa pomidorowa to dla ciebie świętość i każdy przepis inny niż twój własny uważasz za marną kopię, radzę wziąć krople na uspokojenie, zanim dowiesz się, jak pomidorówkę robi nasz ulubiony podróżnik kulinarny Robert Makłowicz. Podrasował znany przepis i zrobił ją w stylu greckim. Nie ma tam bulionu, jest za to moc pomidorów, innych warzyw i uwaga uwaga... wino i cynamon. Profanacja? Nigdy w życiu - cynamon perfekcyjnie wyciągnie głębię smaku z pomidorów i sprawi, że zapomnisz o nudnej zupie na rosole i koncentracie. 

Szokująco - zachwycająca zupa pomidorowa. Robert Makłowicz robi ją po mistrzowsku

Lista składników:

  • 0,5 l wody
  • ok. 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2-3 świeże mięsiste pomidory, mogą być malinowe
  • szklanka czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • seler naciowy wraz z liśćmi
  • oliwa z oliwek (ok. 200 ml)
  • czubata łyżeczka mielonego cynamonu
  • kilka łyżek makaronu orzo

Pomidorowa po grecku Roberta Makłowicza - sposób wykonania

  1. Przygotuj garnek i włóż do całą zawartość puszki z krojonymi pomidorami. Świeże pomidory posiekaj lub przetrzyj i także dodaj do garnka. Całość zalej wodą i zagotuj. 
  2. Kiedy zawartość garnka zawrze, dodaj cebulę. Jednak Makłowicz wskazuje na to, by dodać cebulę tylko naciętą, nie trzeba jej siekać. Dodaj także ząbki czosnku - powinny być zgniecione. 
  3. Seler naciowy pokrój dość drobno i także dodaj do zupy. Dodaj oliwę i całość zamieszaj. Dodaj łyżkę cukru, trochę soli do smaku oraz świeżo mielony pieprz. Gotuj na średniej mocy palnika, aż seler naciowy zupełnie zmięknie. 
  4. Wyjmij cebulę i czosnek oraz dodaj 3-4 łyżki makaronu orzo. Gotuj, aż makaron spęcznieje. Możesz podawać ją również letnią. 
 

Robert Makłowicz w jednym z odcinków swojej podróżniczej serii zdradził kilka sekretów greckiej kuchni. Jednym z nim właśnie było nieznane nam połączenie cynamonu i pomidorów. Jeśli chcesz prowadzić do swojej kuchni odrobinę greckiej nuty, taka zupa pomidorowa z miejsca skradnie ci serce. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.