Zupa pomidorowa to w wielu domach poniedziałkowy klasyk. Wiele z nas gotuje ją na rosole i nie ma w tym ani krzty błędu, jednak dziś z radością pokażemy wam mistrzowski przepis Makłowicza na zupę pomidorową. Nie ma tam rosołu, jest za to oliwa, i kilka dodatków, które wbiją was w fotel. W pierwszej chwili możecie być w szoku, ale tak aromatycznej i esencjonalnej pomidorówki nie jedliście w życiu.
screen. ROBERT MAKŁOWICZ GRECJA odc.107 ' Pod klifami Itaki '/ YouTube
Jeśli zupa pomidorowa to dla ciebie świętość i każdy przepis inny niż twój własny uważasz za marną kopię, radzę wziąć krople na uspokojenie, zanim dowiesz się, jak pomidorówkę robi nasz ulubiony podróżnik kulinarny Robert Makłowicz. Podrasował znany przepis i zrobił ją w stylu greckim. Nie ma tam bulionu, jest za to moc pomidorów, innych warzyw i uwaga uwaga... wino i cynamon. Profanacja? Nigdy w życiu - cynamon perfekcyjnie wyciągnie głębię smaku z pomidorów i sprawi, że zapomnisz o nudnej zupie na rosole i koncentracie.
Szokująco - zachwycająca zupa pomidorowa. Robert Makłowicz robi ją po mistrzowsku
Lista składników:
0,5 l wody
ok. 400 g krojonych pomidorów z puszki
2-3 świeże mięsiste pomidory, mogą być malinowe
szklanka czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)
3 średnie ząbki czosnku
1 biała cebula
seler naciowy wraz z liśćmi
oliwa z oliwek (ok. 200 ml)
czubata łyżeczka mielonego cynamonu
kilka łyżek makaronu orzo
Pomidorowa po grecku Roberta Makłowicza - sposób wykonania
Przygotuj garnek i włóż do całą zawartość puszki z krojonymi pomidorami. Świeże pomidory posiekaj lub przetrzyj i także dodaj do garnka. Całość zalej wodą i zagotuj.
Kiedy zawartość garnka zawrze, dodaj cebulę. Jednak Makłowicz wskazuje na to, by dodać cebulę tylko naciętą, nie trzeba jej siekać. Dodaj także ząbki czosnku - powinny być zgniecione.
Seler naciowy pokrój dość drobno i także dodaj do zupy. Dodaj oliwę i całość zamieszaj. Dodaj łyżkę cukru, trochę soli do smaku oraz świeżo mielony pieprz. Gotuj na średniej mocy palnika, aż seler naciowy zupełnie zmięknie.
Wyjmij cebulę i czosnek oraz dodaj 3-4 łyżki makaronu orzo. Gotuj, aż makaron spęcznieje. Możesz podawać ją również letnią.
Robert Makłowicz w jednym z odcinków swojej podróżniczej serii zdradził kilka sekretów greckiej kuchni. Jednym z nim właśnie było nieznane nam połączenie cynamonu i pomidorów. Jeśli chcesz prowadzić do swojej kuchni odrobinę greckiej nuty, taka zupa pomidorowa z miejsca skradnie ci serce.