Suszone pomidory - domowy sposób na pyszny dodatek do dań. Prawdziwy powiew włoskiego klimatu

Suszone pomidory to wyśmienity dodatek obecny w wielu włoskich (i nie tylko) daniach. Łatwo dostaniemy je w sklepie spożywczym czy markecie, ale lepiej przygotować je samemu, według sprawdzonej receptury. Wtedy mamy pewność, że wykorzystane składniki są nam znane i lubiane, a przy tym nie zawierają zbędnych konserwantów. Jak zatem przygotować suszone pomidory?

Kuchnia włoska najbardziej kojarzy nam się z pizzą, makaronem oraz właśnie suszonymi pomidorami - najlepiej w intensywnie aromatycznej zalewie z ziołami. Stanowią świetny dodatek do sałatek, dań makaronowych, z mięsem, rybą i wielu innych. Zaledwie jeden kęs jest nas w stanie przenieść do ciepłej, słonecznej Italii. Nie trzeba ich kupować, można je zrobić samodzielnie w domu. Choć nie jest to zadanie szybkie, to zdecydowanie warto poświęcić na to czas. Efekty was zachwycą!

Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami

Jak zrobić suszone pomidory - prosty przepis na aromatyczny dodatek do dań 

Suszone pomidory w oliwno-ziołowej zalewie to prawdziwy przysmak, któremu trudno się oprzeć. Możemy dodać je do dań, zjeść wraz z deską serów lub nawet przerobić na pastę do kanapek. Za pyszny smak i aromat odpowiadają głównie dobrej jakości przyprawy. Przy wyborze pomidorów, polecamy skusić się na gatunki nieco bardziej "mięsiste", np. pomidory śliwkowe, które zawierają mniej wody, w związku z czym łatwiej i szybciej się ususzą. 

Składniki:

  • 3 kg pomidorów,
  • 1 l oliwy,
  • 12 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 3 gałązki świeżego tymianku,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • łyżka suszonej bazylii,
  • łyżka suszonego oregano,
  • sól.

Suszone pomidory w ziołowej zalewie z olejem. Sposób wykonania

Pomidory dokładnie umyj, osusz i przekrój na połówki. Wykrój szypułki oraz gniazda nasienne - wtedy pomidory szybciej się ususzą. Warzywa posól i umieść na blaszce w piekarniku lub w suszarce. Pierwszy sposób zajmie ci około 5-8 godzin (w zależności od gatunku oraz wielkości pomidorów) przy termoobiegu i temperaturze 80 st. Celsjusza, z kolei druga metoda potrwa mniej więcej 15 godzin. 

Warto kontrolować stan wysuszenia pomidorów, tak aby się przypadkiem nie przypiekły. Kiedy warzywa będą już pomarszczone i podsuszone, przełóż je do dużej miski. Dodaj przyprawy świeże i suszone, a także czosnek i ocet winny. Delikatnie zamieszaj, aby pomidory "naszły" przyprawami, a następnie przełóż wszystko do wyparzonych słoików. 

Nie wypełniaj ich w całości, zostaw około 1/3 pustej przestrzeni. W garnku na małym ogniu podgrzej oliwę i zalej nią pomidory w słoikach. Na koniec dokładnie zakręć wieka, odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw pod przykryciem np. z ręcznika lub koca do ostudzenia. Po tym czasie obróć je i ustaw na półce w piwnicy, spiżarce lub w szafie. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.