Obiad na upał, który dodaje skrzydeł i orzeźwia. Jak zrobić chłodnik hiszpański? Ważne są dodatki

Za oknem żar leje się z nieba i ostatnie, na co mamy ochotę to stanie nad gorącą kuchenką i gotowanie wymyślnych posiłków. Na szczęście mamy dla was przepis na idealny obiad na upał, czyli chłodnik, ale nie taki zwykły z buraków i jogurtu. Jak zrobić kultowe gazpacho? Przepis jest banalny, a dzięki dodatkom będzie smakowało sto razy lepiej niż w Hiszpanii.

Więcej przepisów na dania na upalne dni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Gazpacho to idealny pomysł na obiad na upał, kiedy albo nie mamy pomysłu, czym nakarmić najbliższych, albo kiedy zwykłe chłodniki nieco się nam już przejadły. Gazpacho to potrawa wywodząca się z kuchni hiszpańskiej, dokładnie z andaluzyjskiej i w przepisie znajdziemy mnóstwo pyszności charakterystycznych dla tego regionu. Spokojnie - wszystkie bez problemu kupisz w każdym markecie. Jak zatem zrobić pyszny, lekki i orzeźwiający chłodnik hiszpański? Zaopatrz się w soczyste i dojrzałe pomidory - to połowa sukcesu. Resztę wyjaśnimy poniżej. 

Idealny obiad na upały - hiszpańskie gazpacho

Składniki:

  • ok. 1,5 kg soczystych, dojrzałych pomidorów
  • pół czerwonej papryki
  • 2 średnie lub 3 mniejsze ogórki gruntowe
  • mała papryczka chili
  • pół niewielkiej cebuli (polecam szalotkę lub cukrówkę)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy limonki lub cytryny (jeśli używasz cytryny, wystarczy 1,5 łyżki)
  • oliwa z oliwek
  • ocet z białego wina
  • bułka wrocławska (sam miąższ plus 2-3 kromki na grzanki)
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina słonego, białego sera (może być w typie fety)
  • opcjonalnie kilka pokrojonych oliwek do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania pomidorów. Najpierw sparz je we wrzątku i usuń skórkę. Następnie oderwij szypułki, pomidory pokrój na pół i usuń gniazda nasienne. Przełóż je do miski. 
  2. Ogórki obierz i pokrój w kostkę, podobnie pokrój cebulę, paprykę, z papryczki chili usuń nasiona (chyba że lubisz naprawdę pikantne smaki), czosnek przeciśnij przez praskę i wszystko dodaj do pokrojonych pomidorów. 
  3. Weź wie garści miąższu bułki wrocławskiej i porwij go w dłoniach. Dodaj do reszty. Dodaj także ocet i sok z limonki lub cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Całość zmiksuj za pomocą blendera ręcznego na gładką zupę. 
  4. Gazpacho powinno chłodzić się w lodówce przez 2-3 godziny. W tym czasie pomidory puszczą więcej soku i przez to zupa nie będzie tak gęsta, jak na początku. Następnie przelej ją do talerzy, do każdego z nich dodaj 2-3 łyżki oliwy dobrej jakości, odrobinę pokruszonego sera, grzanki oraz oliwki, jeśli ich używasz. 

Wskazówka: Gazpacho możesz także podać z salsą warzywną, najlepiej z pomidorów, ogórków, chili i kolendry. Dodatek kolendry nie tylko podkręci smak potrawy, ale także nada jej świeżości i lekkości. 

Więcej o: