Dynia w słoikach. Prosty i smaczny przepis na jesienną przekąskę lub aromatyczny dodatek do obiadu

Sezon na dynie jest wyjątkowo długi. Zaczyna się w lipcu, a kończy wraz z pierwszymi przymrozkami. Warto wykorzystać ten czas na przygotowanie pysznych dyniowych przetworów, które umilą nam posiłek w ponury, jesienny lub zimowy dzień. Marynowana dynia w słoikach jest niezwykle prosta do wykonania, dlatego zachęcamy do przetestowania naszej receptury.

Mamy obecnie drugą połowę sierpnia, co oznacza, że sezon na jesienno-zimowe przetwory wre. Oprócz kiszonych ogórków, dżemów, konfitur i kompotów, warto też zainteresować się marynowaną dynią. Jest ona bowiem nie tylko wyjątkowo smaczna, ale i zdrowa, a dzięki odpowiednio dobranym przyprawom nie będziesz w stanie się jej oprzeć.

Zobacz wideo Chlebek dyniowy. Prosty, szybki, a w smaku... Poezja!

Dynia w zalewie octowej z przyprawami. Smakołyk w sam raz na jesień i zimę

Dynię warto jeść, ponieważ korzystnie wpływa na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Składniki, które w sobie zawiera, wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego i cholesterolu we krwi, a także zapobiegają zaparciom i wspierają pracę serca.

Dynia jest cennym źródłem potasu, witaminy C, antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego. Wprowadzenie jej do diety pomaga w trawieniu, a ponadto działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Co więcej, jest ona niskokaloryczna, dlatego świetnie sprawdzi się jako smakołyk dla osób na diecie odchudzającej. W naszym wydaniu dynia jest intensywnie aromatyczna i błyskawiczna w wykonaniu.

Składniki na zalewę:

  • 250 ml octu winnego,
  • 220 g cukru,
  • 1,5 l wody,
  • łyżka soli.

Pozostałe składniki:

  • 1 kg dyni,
  • garść goździków,
  • garść ziaren gorczycy.

Dynia w słoikach na słodko-kwaśnej. Sposób przygotowania

Do garnka wlej wodę i wsyp cukier oraz sól. Gotuj na małym ogniu, a kiedy cukier się całkowicie rozpuści, wlej również ocet winny. Dynię umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój ją w kostkę i wydrąż wszystkie pestki. 

Pokrojoną dynię wrzuć na chwilę do wrzątku, a potem odsącz z nadmiaru wody i umieść w wyparzonych wcześniej słoikach. Do każdego słoika wsyp po kilka ziaren gorczycy oraz goździków. Na koniec zalej dynię gorącą zalewą. 

Zakręć dokładnie wieka i umieść słoiki w dużym garnku na ściereczce. Garnek zalej wodą, ale tylko do 2/3 wysokości słoików. Pasteryzuj przez 20 minut od zagotowania wody, po czym wyjmij do ostudzenia. Gotowe! Marynowana dynia będzie się idealnie komponować z mięsem, zwłaszcza pieczonym. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.