Mamy obecnie drugą połowę sierpnia, co oznacza, że sezon na jesienno-zimowe przetwory wre. Oprócz kiszonych ogórków, dżemów, konfitur i kompotów, warto też zainteresować się marynowaną dynią. Jest ona bowiem nie tylko wyjątkowo smaczna, ale i zdrowa, a dzięki odpowiednio dobranym przyprawom nie będziesz w stanie się jej oprzeć.
Dynię warto jeść, ponieważ korzystnie wpływa na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Składniki, które w sobie zawiera, wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego i cholesterolu we krwi, a także zapobiegają zaparciom i wspierają pracę serca.
Dynia jest cennym źródłem potasu, witaminy C, antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego. Wprowadzenie jej do diety pomaga w trawieniu, a ponadto działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Co więcej, jest ona niskokaloryczna, dlatego świetnie sprawdzi się jako smakołyk dla osób na diecie odchudzającej. W naszym wydaniu dynia jest intensywnie aromatyczna i błyskawiczna w wykonaniu.
Składniki na zalewę:
Pozostałe składniki:
Do garnka wlej wodę i wsyp cukier oraz sól. Gotuj na małym ogniu, a kiedy cukier się całkowicie rozpuści, wlej również ocet winny. Dynię umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój ją w kostkę i wydrąż wszystkie pestki.
Pokrojoną dynię wrzuć na chwilę do wrzątku, a potem odsącz z nadmiaru wody i umieść w wyparzonych wcześniej słoikach. Do każdego słoika wsyp po kilka ziaren gorczycy oraz goździków. Na koniec zalej dynię gorącą zalewą.
Zakręć dokładnie wieka i umieść słoiki w dużym garnku na ściereczce. Garnek zalej wodą, ale tylko do 2/3 wysokości słoików. Pasteryzuj przez 20 minut od zagotowania wody, po czym wyjmij do ostudzenia. Gotowe! Marynowana dynia będzie się idealnie komponować z mięsem, zwłaszcza pieczonym. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl