Surówka z cukinią, czosnkiem i serem feta. Dodaj te przyprawy, a obłędnie urozmaicisz obiad

Choć surowa cukinia niekoniecznie stanowi przekąskę smaczną dla każdego, to już w połączeniu z innymi składnikami robi istną furorę. Czosnek, ser feta i aromatyczne przyprawy podbijają smak cukinii i sprawiają, że nachodzi nas ochota na dokładkę. Jak przygotować sałatkę z cukinii na obiad?

Cukinia to warzywo niezwykle uniwersalne. Jej delikatny smak świetnie komponuje się z innymi, bardziej intensywnymi produktami. Zaledwie kilka składników potrafi wydobyć z sezonowego warzywa całą gamę smaków i aromatów. Stanowi świetny dodatek do dań obiadowych - mięs, pieczonych ziemniaków czy smażonego ryżu oraz do grilla. Koniecznie wypróbujcie nasz prosty przepis na surówkę z cukinii.

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Obłędna surówka z cukinii. Dodaj czosnek, ser feta i przyprawy, a obiad stanie się jeszcze lepszy

Opracowana przez nas receptura zakłada wykorzystanie przypraw takich jak: świeże liście bazylii i oregano, suszoną, ostrą paprykę oraz pistacje. Choć zestawienie to brzmi dość oryginalnie, to wierzcie nam na słowo - nie będziecie rozczarowani efektem końcowym.

Surówka z cukinii, czosnkiem i serem feta jest nie tylko smaczna, ale i pożywna. Nasyci nas na długie godziny, a witaminy i minerały zawarte w cukinii dodatkowo dostarczą organizmowi solidnej dawki cennych wartości odżywczych. Wykonanie sałatki zajmuje dosłownie chwilę, zatem sprawdzi się w sam raz jako szybki dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 30 ml octu jabłkowego,
  • 30 ml oleju lnianego,
  • garść listków bazylii,
  • garść listków oregano,
  • 1 płaska łyżeczka suszonej, ostrej papryki,
  • 20 g sera feta,
  • 20 g obranych pistacji,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Surówka z cukinii, czosnku i sera feta. Sposób wykonania

Przygotuj sporych rozmiarów, głęboką miskę. Cukinię umyj i osusz, a następnie poszatkuj na cienkie paski. Najlepiej użyć w tym celu mandoliny do warzyw. Poszatkuj również ząbki czosnku. Wszystko dopraw szczyptą soli. Składniki zamieszaj i odstaw na kilka minut. 

Po tym czasie polej surówkę octem jabłkowym i olejem lnianym. Dopraw pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) oraz suszoną papryką. Pistacje roztłucz w moździerzu i dodaj do surówki. Wierzch obsyp pokruszoną fetą i wyłóż listkami świeżej bazylii oraz oregano. W ten sposób przystawka będzie się świetnie prezentować tuż przed wyłożeniem na talerze. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.