Czasami perfekcja tkwi w prostocie. Przepis na zupę dyniową jest na to idealnym przykładem

Zupa dyniowa to synonim schyłku lata i początku jesieni. Kolorowa, esencjonalna i pełna witamin strawa jest banalna w przygotowaniu, jednak nic nie pobije tego wyjątkowego smaku. Baza z warzyw to jednak nie wszystko - tu liczy się także odrobina pikanterii i odpowiednia mieszanka przypraw.

Przepisów na krem z dyni jest wiele, jednak nasza wersja jest prawdziwą perełką, która z pewnością zachwyci najbardziej wymagające podniebienia. Charakterystyczne, jesienne warzywo to jednak nie wszystko. Tu królują także oryginalne dodatki, odrobina ostrości i przede wszystkim piękne podanie, z którym mogą konkurować dania z najlepszych restauracji. 

Zupa z dyni, czyli idealny obiad na koniec lata

Krem z dyni to obowiązkowy przepis, który króluje w domowym menu szczególnie u schyłku lata i na początku jesieni. Rozgrzewająca, sycąca i pyszna zupa doczekała się wielu wersji, jednak ta z chrupiącymi poduszeczkami, cieciorką, oliwą i odrobiną czosnku jest nie do pobicia. Tu wszystko pięknie się komponuje - nie ma także nudy, klasyczną bagietkę zastąpiono ziemniaczanym akcentem, a sama baza to nie tylko podpieczona dynia zblendowana z bulionem. 

Nasza propozycja na zupę z dyni znacznie się wyróżnia smakiem, podaniem i obłędnymi aromatami, które tworzą ze sobą piękny duet. Krem bazuje na zapieczonej dyni z pomidorem, korzeniem imbiru i szalotkach. Podpieczone gnocchi, cieciorka i jarmuż nadają ciekawego charakteru, a kolorowe i aromatyczne przyprawy wydobędą wszystko, co najlepsze z dodanych do zupy produktów. 

Zobacz wideo Dynia hasselback z szałwią i masełkiem - wspaniała kulinarna kompozycja

Krem z dyni w wersji premium - podaj zupę z gnocchi, cieciorką i chrupiącym jarmużem

Składniki na zupę krem:

  • 1 kg dyni, 
  • 500 ml bulionu,
  • 400 ml śmietanki słodkiej,
  • 4 pomidory,
  • 2 szalotki,
  • 3 cm kawałek imbiru, 
  • 5 ząbków czosnku, 
  • 400 ml śmietanki słodkiej, 
  • kawałek chilli,
  • łyżka sosu sojowego, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • sól,
  • pieprz. 

Dodatki: 

  • 200 g gnocchi,
  • 3 łodygi jarmużu lub garść świeżego szpinaku,
  • 120 g cieciorki, 
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki, 
  • sok z połowy cytryny, 
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka oliwy. 

Sposób przygotowania:

  1. Dynię dokładnie wyszoruj, umyj i pokrój na 2 cm kawałki. Warzywo przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia razem z pokrojonymi na pół pomidorami, cebulami, czosnkiem, pokrojonym imbirem. Całość polej oliwą, dopraw chilli, solą i pieprzem. Piecz przez 25 min w 220 st. C.
  2. Po tym czasie wszystkie warzywa przełóż do kielicha blendera lub dużego garnka, zalej ciepłym bulionem i zmiksuj na gładki krem. Na koniec dodaj śmietankę, sos sojowy - zupę ponownie zblenduj. 
  3. Teraz pora na dodatki. Na patelni podsmaż gnocchi z odrobiną oliwy. Gdy ziemniaczane poduszeczki będą rumiane, dodaj cieciorkę, wędzoną paprykę, sól, pieprz. Na koniec wrzuć na taflę jarmuż lub szpinak. 
  4. Po kilku minutach można przejść do podania zupy. 
  5. Krem przelej do miseczek, na wierzch estetycznie ułóż gnocchi, jarmuż i kilka kropelek cytryny. Zupa jest gotowa, smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Agora SA