Przepisów na krem z dyni jest wiele, jednak nasza wersja jest prawdziwą perełką, która z pewnością zachwyci najbardziej wymagające podniebienia. Charakterystyczne, jesienne warzywo to jednak nie wszystko. Tu królują także oryginalne dodatki, odrobina ostrości i przede wszystkim piękne podanie, z którym mogą konkurować dania z najlepszych restauracji.
Zupa z dyni, czyli idealny obiad na koniec lata
Krem z dyni to obowiązkowy przepis, który króluje w domowym menu szczególnie u schyłku lata i na początku jesieni. Rozgrzewająca, sycąca i pyszna zupa doczekała się wielu wersji, jednak ta z chrupiącymi poduszeczkami, cieciorką, oliwą i odrobiną czosnku jest nie do pobicia. Tu wszystko pięknie się komponuje - nie ma także nudy, klasyczną bagietkę zastąpiono ziemniaczanym akcentem, a sama baza to nie tylko podpieczona dynia zblendowana z bulionem.
Nasza propozycja na zupę z dyni znacznie się wyróżnia smakiem, podaniem i obłędnymi aromatami, które tworzą ze sobą piękny duet. Krem bazuje na zapieczonej dyni z pomidorem, korzeniem imbiru i szalotkach. Podpieczone gnocchi, cieciorka i jarmuż nadają ciekawego charakteru, a kolorowe i aromatyczne przyprawy wydobędą wszystko, co najlepsze z dodanych do zupy produktów.
Zobacz wideo Dynia hasselback z szałwią i masełkiem - wspaniała kulinarna kompozycja
Krem z dyni w wersji premium - podaj zupę z gnocchi, cieciorką i chrupiącym jarmużem
Składniki na zupę krem:
- 1 kg dyni,
- 500 ml bulionu,
- 400 ml śmietanki słodkiej,
- 4 pomidory,
- 2 szalotki,
- 3 cm kawałek imbiru,
- 5 ząbków czosnku,
- 400 ml śmietanki słodkiej,
- kawałek chilli,
- łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Dodatki:
- 200 g gnocchi,
- 3 łodygi jarmużu lub garść świeżego szpinaku,
- 120 g cieciorki,
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki,
- sok z połowy cytryny,
- sól,
- pieprz,
- łyżka oliwy.
Sposób przygotowania:
- Dynię dokładnie wyszoruj, umyj i pokrój na 2 cm kawałki. Warzywo przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia razem z pokrojonymi na pół pomidorami, cebulami, czosnkiem, pokrojonym imbirem. Całość polej oliwą, dopraw chilli, solą i pieprzem. Piecz przez 25 min w 220 st. C.
- Po tym czasie wszystkie warzywa przełóż do kielicha blendera lub dużego garnka, zalej ciepłym bulionem i zmiksuj na gładki krem. Na koniec dodaj śmietankę, sos sojowy - zupę ponownie zblenduj.
- Teraz pora na dodatki. Na patelni podsmaż gnocchi z odrobiną oliwy. Gdy ziemniaczane poduszeczki będą rumiane, dodaj cieciorkę, wędzoną paprykę, sól, pieprz. Na koniec wrzuć na taflę jarmuż lub szpinak.
- Po kilku minutach można przejść do podania zupy.
- Krem przelej do miseczek, na wierzch estetycznie ułóż gnocchi, jarmuż i kilka kropelek cytryny. Zupa jest gotowa, smacznego!