Kremowy i aksamitny sernik to cukiernicze dzieło sztuki. Jak się jednako okazuje, może być to prostsze, niż się wydaje, a szczególnie jeśli postawimy na trik z kąpielą wodną. Ta sprytna metoda gwarantuje, że nasze ciasto idealnie i równomiernie się upiecze, a ponadto wyjdzie jedwabiście kremowe, niczym specjalnie nadmuchane!
Flagowym, polskim ciastem jest m.in. szarlotka, karpatka no i oczywiście jedyny w swoim rodzaju sernik! To kremowe i delikatne ciasto doczekało się wielu wybornych wersji - od klasyka z rodzynkami po fikuśne połączenia ze słonym karmelem, matchą czy spodem z rozmaitych ciasteczek. Latem w menu nie brakuje jednak wypieków z owocowym akcentem - warto więc tym razem iść na całość i przygotować niebiański i lekki niczym chmurka sernik z jeżynami!
Sernik z dodatkiem leśnych owoców nie tylko obłędnie się prezentuje, ale też cechuje się niebanalnym smakiem. Kluczem do sukcesu jest oczywiście baza, jaką jest idealnie zmielony twaróg tłusty lub półtłusty. Istotne są też dorodne jajka z wolnego wybiegu czy odrobina kremowej śmietanki. Elementem obowiązkowym jest tu także kąpiel wodna, która sprawi, że nasz sernik będzie puszysty, nie zapadnie się podczas pieczenia no i przede wszystkim będzie cechował się znakomitym smakiem! Na finiszu zostają tylko jeżyny, które wystarczy delikatnie przepłukać, dusić z cukrem do momentu aż się rozpadną i tak powstałą polewą udekorować sernik. Efekt będzie znakomity wizualnie, a i po pierwszym kęsie nasze kubki smakowe dosłownie oszaleją z zachwytu!
Składniki:
Sposób przygotowania: