Serniczek z jeżynami to przepis na mistrzowsko kremowe ciasto. Wszystko dzięki trikowi z kąpielą wodną

Nie ma nic lepszego niż domowej roboty wypieki, a jak doskonale wiadomo w iście polskim menu nie może zabraknąć delikatnych i kremowych ciast bazujących na twarogu. Przepis na lekki niczym chmurka sernik z jeżynami nie ma sobie w tej kwestii równych, szczególnie latem! Bajeczny smak to nie tylko dodatek leśnych owoców, ale też zasługa kąpieli wodnej.

Kremowy i aksamitny sernik to cukiernicze dzieło sztuki. Jak się jednako okazuje, może być to prostsze, niż się wydaje, a szczególnie jeśli postawimy na trik z kąpielą wodną. Ta sprytna metoda gwarantuje, że nasze ciasto idealnie i równomiernie się upiecze, a ponadto wyjdzie jedwabiście kremowe, niczym specjalnie nadmuchane! 

Sernik z jeżynami to ciasto idealne na celebrację końca lata 

Flagowym, polskim ciastem jest m.in. szarlotka, karpatka no i oczywiście jedyny w swoim rodzaju sernik! To kremowe i delikatne ciasto doczekało się wielu wybornych wersji - od klasyka z rodzynkami po fikuśne połączenia ze słonym karmelem, matchą czy spodem z rozmaitych ciasteczek. Latem w menu nie brakuje jednak wypieków z owocowym akcentem - warto więc tym razem iść na całość i przygotować niebiański i lekki niczym chmurka sernik z jeżynami! 

Sernik z dodatkiem leśnych owoców nie tylko obłędnie się prezentuje, ale też cechuje się niebanalnym smakiem. Kluczem do sukcesu jest oczywiście baza, jaką jest idealnie zmielony twaróg tłusty lub półtłusty. Istotne są też dorodne jajka z wolnego wybiegu czy odrobina kremowej śmietanki. Elementem obowiązkowym jest tu także kąpiel wodna, która sprawi, że nasz sernik będzie puszysty, nie zapadnie się podczas pieczenia no i przede wszystkim będzie cechował się znakomitym smakiem! Na finiszu zostają tylko jeżyny, które wystarczy delikatnie przepłukać, dusić z cukrem do momentu aż się rozpadną i tak powstałą polewą udekorować sernik. Efekt będzie znakomity wizualnie, a i po pierwszym kęsie nasze kubki smakowe dosłownie oszaleją z zachwytu!  

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Przepis na sernik z jeżynami - lekki niczym chmurka i doskonały w każdym szczególe 

Składniki: 

  • 150 g cienkich ciastek oreo z nadzieniem (na spód), 
  • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
  • 150 ml śmietany kremówki 30 proc., 
  • budyń waniliowy - opakowanie 40 g, bez cukru,
  • 4 jajka, 
  • 150 g masła,
  • 180 g drobnego cukru, 
  • dodatkowo: 130 g jeżyn i 3 łyżki cukru. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia. Na dni ułóż ciasteczka oreo - jedno przy drugim. Jeśli ta wersja ci nie odpowiada, zamień ją na klasyczne herbatniki i masło. Wówczas ciastka kruszymy blenderem, łączymy z roztopionym masłem i wykładamy jako spód. 
  2. Teraz pora na masę serową. Do dużej miski masło i cukier - składniki ucieraj na gładką, jasną masę. Kolejno dodawaj jajka, ucierając do połączenia się składników. Następnie dodawaj stopniowo twaróg,  budyń w proszku, kremówkę i całość cały czas miksuj na niewielkich obrotach. 
  3. Kolejnym krokiem jest przelanie masy serowej na ciasteczkowy spód. Wierzch sernika wygładź szpatułka. Piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 170 st. C, przez około 70 minut. 
  4. Po tym czasie wierzch ciasta powinien był równy i ładnie podpieczony. Warto ciasto studzić w piekarniku. 
  5. W tym czasie odłóż kilka jeżyn do dekoracji, a resztę przełóż z cukrem do garnka i duś, aż owoce ładnie się rozpadną. Tak przygotowaną polewę wylej na wierzch sernika, na koniec ułóż jeżyny i gotowe! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.