Gotuje na weselach, nam powiedziała, jak zrobić najlepsze naleśniki do krokietów. Będą sprężyste

Nie ma wątpliwości, że osoby, które mają duże doświadczenie w gotowaniu, są skarbnicami wiedzy kulinarnej. W małym palcu mają dziesiątki trików i porad. Jednymi z takich osób są kucharki weselne. Jedna z nich zdradziła swego czasu naszej redakcji, jak zrobić najlepsze naleśniki na krokiety.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Krokiety mają rzesze fanów. Nie ma w tym nic dziwnego, bo niezależnie od tego, z czym je zrobimy, zazwyczaj smakują doskonale. Jednak nie tylko farsz stanowi o ich apetyczności, lecz także to, w co jest owinięty, czyli naleśniki. Żeby wykonać je dobrze, trzeba mieć trochę wprawy i znać pewne triki. Nam porad dotyczących naleśników na krokiety udzieliła kiedyś zaprzyjaźniona weselna kucharka.

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi lepsze naleśniki? Sprawdzamy

Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Naleśniki na krokiety (a także wszystkie inne) nie powinny się ani rwać, ani łamać. Muszą być sprężyste, by dobrze zawijało się w nie nadzienie. By to osiągnąć, trzeba trzymać się odpowiednich proporcji oraz szczególnie pamiętać o jednym składniku - maśle. Jak zatem powinno się je zrobić? Poniżej znajdziecie przepis ze wskazówkami.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 250 ml wody gazowanej,
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła,
  • sól.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności rozpuszczamy masło. Odstawiamy, żeby trochę przestygło. Jajka rozbełtujemy w osobnym naczyniu. W kolejnej misce mieszamy mąkę, sól i jajka. Dodajemy mleko oraz wodę gazowaną. Miksujemy do momentu, aż powstanie gładkie i lejące ciasto bez grudek. Odstawiamy na kwadrans, by trochę odpoczęło. Po tym czasie do ciasta dolewamy rozpuszczone wcześniej masło i znów mieszamy.

Na patelnię wlewamy olej lub natłuszczamy ją masłem. Rozgrzewamy i chochlą wlewamy porcje ciasta na naleśniki na krokiety. Rozprowadzamy masę po całej patelni i smażymy z obu stron, aż naleśniki zyskają złocisty kolor.

W usmażone naleśniki zawijamy farsz. Następnie krokiety panierujemy, czyli najpierw obtaczamy w mące, potem w rozbełtanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Opanierowane naleśniki na krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż ładnie się zarumienią.

Więcej o: