Więcej trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Magda, nasza koleżanka z redakcji opowiedziała o ciekawej sytuacji, która spotkała ją ostatnio podczas zakupów w jednym z popularnych w Polsce dyskontów spożywczych. Dyskont wprowadził bardzo korzystną promocję na masło - przy zakupie trzech sztuk, cena była dużo niższa. Magda jednak włożyła do koszyka tylko jedną kostkę masła, co nie uszło uwadze pewnej starszej pani. Owa pani podeszła do Magdy, żeby przypomnieć jej o tej promocji. "Szkoda nie brać, jak tak tanio". Jednak Magda powiedziała, że nie miałaby co zrobić z taką ilością masła. Na co starsza pani odrzekła.
No jak to co? Zamrozić! Jestem gospodynią już 40 lat i zawsze tak robię
Przyznam szczerze, że byłam w szoku, kiedy Magda opowiedziała o tej sytuacji. Nie miałam pojęcia, ze ludzie z powodzeniem mrożą masło. Dla mnie masło było zawsze w kategorii nabiału, a jak wiadomo - sery, śmietany, czy inne produkty mleczne źle znoszą mrożenie. Okazuje się jednak, że masło idealnie nadaje się do mrożenia, ponieważ zasadniczo, jest to sam tłuszcz wytrącony ze śmietany. Powinno wydać mi się to oczywiste, skoro od lat mrożę smalec, jednak postanowiłam zapytać kilka znajomych gospodyń "starej daty". Wszystkie mrożą masło, bez względu na to, czy to masło ze sklepu, masło domowej roboty czy na przykład masło z ziołami i czosnkiem.
Przede wszystkim masło, które chcemy zamrozić, musi być świeże i schłodzone. Masła, które cały dzień leżało na blacie, lepiej nie wkładać bezpośrednio do zamrażalnika. Schłodzone masło możesz zamrozić w opakowaniu, w którym było kupione. Możesz także przełożyć je do specjalnego pojemnika, folii aluminiowej lub woreczka na żywność. Należy jednak pamiętać, że masła nie wolno w ten sposób przechowywać w nieskończoność. Można je mrozić maksymalnie przez 6 miesięcy. Warto mieć na uwadze także to, żeby masło w zamrażalniku nie miało dostępu do produktów o silny zapachu - wówczas po rozmrożeniu możesz się nieprzyjemnie zaskoczyć.