Powidła śliwkowe Magdy Gessler bez dodatku cukru to idealny przepis dla tych, którzy liczą kalorie dla każdego posiłku. Można jeść je bez żadnych wyrzutów sumienia, co jest bardzo ważne, ponieważ smakują doskonale. Oto przepis, który trzeba zapisać na później.
Zobacz wideo Powidła śliwkowe - obowiązek na koniec lata
Powidła śliwkowe Magdy Gessler. Przepis, który warto zapisać na później
Magda Gessler podzieliła się przepisem na powidła śliwkowe bez cukru. I choć wymaga to nieco więcej pracy, to efekt jest naprawdę tego warty. Gwarantujemy, że będą smakować tak samo pysznie, jak te z tradycyjnego przepisu. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Do przygotowania powideł śliwkowych bez cukru potrzebujemy:
- śliwki węgierki - bardzo dojrzałe (czyli bardzo miękkie i marszczące się przy ogonkach), musi być ich dużo - z kilograma owoców można uzyskać tylko około 200 gramów powideł,
- rondel - Magda Gessler zaleca użycie szerokiego i miedzianego, ale nie jest to wymagane.
Powidła ze śliwek bez cukru. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Śliwki dobrze umyj oraz usuń ogonki i pestki.
- Umieść owoce w rondlu (najlepiej miedzianym) i mieszając drewnianą łyżką, smaż około dwóch godzin.
- Odstaw rondelek ze śliwkami do następnego dnia.
- Powtórnie zagotuj i smaż owoce w rondlu przez dwie godziny. Odstaw je ponownie.
- Powtarzaj procedurę przez co najmniej trzy następne dni.
- Powidła śliwkowe będą gotowe, gdy masa będzie spadać płatami z drewnianej łyżki.
- Przełóż powidła owocowe do słoików i pasteryzuj przez około kwadrans w kąpieli wodnej bądź na sucho w piekarniku.