Knedle bez ziemniaków są jeszcze smaczniejsze niż tradycyjne. Mączyste bulwy zastąp tym produktem, a nie pożałujesz

Knedle to doskonała propozycja na obiad, szczególnie w okresie późnego lata gdzie wszystkie wyśmienite owoce są słodkie i w dobrej cenie. Można jeść je ze śliwkami, z morelami, ale również z innymi owocami, także mrożonymi. Przygotuj wyborne knedle na obiad. Pamiętaj jednak, że możesz zastąpić ziemniaki innym warzywem. Efekt cię zaskoczy.

Knedle bez ziemniaków? To możliwe, jednak zamiennik jest dość podobny do tradycyjnie używanego produktu. Chodzi o batata, czyli słodkie ziemniaki. Są one zdrowszą alternatywą dla mączystych bulw i stanowią doskonałe źródło beta-karotenu. Używając ich do przygotowania knedli możesz przemycić o wiele więcej wartościowych składników odżywczych w smaczny sposób. Po więcej inspiracji kulinarnych zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Agata Rubik gotuje ze swoją mamą knedle

Składniki:

  • 1 kg śliwek,
  • 200 g batatów,
  • 150 g mąki gryczanej,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie cynamon.

Niemożliwe, a jednak. Tak zrobisz knedle bez ziemniaków krok po kroku

Bataty obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i delikatnie solimy. Układamy pokrojonego batata na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy go przez 20-30 minut w temperaturze około 175 stopni Celsjusza. Gdy bataty ostygną, rozgniatamy całość z pomocą widelca na kremową pastę. Purée z batatów łączymy z jajkiem, mąką gryczaną i skrobią. Ciasto na knedle powinno być gładkie, jednolite i klejące.

Jakie śliwki do knedli wybrać? Sprawdzą się wszystkie słodkie odmiany, najlepiej bardzo dojrzałe. Owoce myjemy, przekrawamy na pół. Jeśli lubimy smaki korzenne, warto oprószyć śliwki cynamonem. Knedle zaś robimy odrywając kawałki ciasta. Z każdej urwanej części lepimy kulkę, do środka której wkładamy gotowe śliwki. Domowe kluski wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy jeszcze 3 minuty po wypłynięciu. Najlepiej podawać je oprószone cukrem i cynamonem lub usmażone w słodkiej bułce tartej. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.