Knedle bez ziemniaków? To możliwe, jednak zamiennik jest dość podobny do tradycyjnie używanego produktu. Chodzi o batata, czyli słodkie ziemniaki. Są one zdrowszą alternatywą dla mączystych bulw i stanowią doskonałe źródło beta-karotenu. Używając ich do przygotowania knedli możesz przemycić o wiele więcej wartościowych składników odżywczych w smaczny sposób. Po więcej inspiracji kulinarnych zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.
Bataty obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i delikatnie solimy. Układamy pokrojonego batata na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy go przez 20-30 minut w temperaturze około 175 stopni Celsjusza. Gdy bataty ostygną, rozgniatamy całość z pomocą widelca na kremową pastę. Purée z batatów łączymy z jajkiem, mąką gryczaną i skrobią. Ciasto na knedle powinno być gładkie, jednolite i klejące.
Jakie śliwki do knedli wybrać? Sprawdzą się wszystkie słodkie odmiany, najlepiej bardzo dojrzałe. Owoce myjemy, przekrawamy na pół. Jeśli lubimy smaki korzenne, warto oprószyć śliwki cynamonem. Knedle zaś robimy odrywając kawałki ciasta. Z każdej urwanej części lepimy kulkę, do środka której wkładamy gotowe śliwki. Domowe kluski wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy jeszcze 3 minuty po wypłynięciu. Najlepiej podawać je oprószone cukrem i cynamonem lub usmażone w słodkiej bułce tartej. Smacznego!