Dania z kurczaka to klasyka, która często gości w wielu polskich domach. Drób zazwyczaj ląduje w rosole, jest panierowany w bułkę tartą lub zapiekany w pikantnych przyprawach. Często jednak brakuje efektu wow, a tak się składa, że z naszym przepisem obłędny smak jest gwarantowany. Wszystko za sprawą sezonowych warzyw i odpowiedniej formie podania.
Drobiowe roladki z dodatkiem kolorowych warzyw - kruche, soczyste mięso gwarantowane
Nie ma to jak polski, domowy obiad. W menu króluje wiele smakołyków od aromatycznych bulionów, kremowych zup i dań mącznych po soczyste mięsa, kotlety, pieczenie, zapiekanki i rozmaite placki. Klasyki zna jednak każdy, przez co ciężko o kulinarne podboje. Mamy na to jednak sposób - wystarczy czasami mała zmiana i wykorzystanie tych samych składników, jednak w nieco inny sposób. Wówczas można się miło zaskoczyć i ponownie zakochać w tradycyjnych specjałach.
Przykładem na obiad doskonały jest przepis na roladki z kurczaka hojnie wypełnione kolorowymi warzywami. Połączenie pora i marchewki będzie strzałem w dziesiątkę - duet słodyczy i lekkiej ostrości sezonowych rarytasów doskonale wzbogaci mięso. Dzięki temu kurczak będzie soczysty i jednocześnie kruchy.
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe
Przepis na kurczaka nadzianego marchewką, porem i odrobiną sera
Składniki:
- 4 filety z kurczaka,
- 2 marchewki,
- por,
- 3 ząbki czosnku,
- zioła prowansalskie,
- sól,
- pieprz,
- masło,
- olej do smażenia,
- 2 jajka,
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
- Na początek przygotuj farsz. W tym celu obierz i zetrzyj na tarce marchewkę, obierz i dokładnie przepłucz pora, a następnie pokrój go w piórka.
- Warzywa podsmaż na patelni z dodatkiem masła, soli, pieprzu, czosnku i ziół prowansalskich.
- Gdy por i marchewka nabiorą kolorów, wyłącz palnik i odstaw składniki na bok.
- Teraz pora na mięso. Kurczaka umyj, osusz i oczyść z błonek.
- Drób delikatnie rozpij na cieńsze płaty - dodaj z obu stron sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na mięso wyłóż porcję farszu. Kurczaka dokładnie zawiń tak jak się to robi w przypadku devolajów.
- Kurczaka zanurz w roztrzepanym jajku i panieruj w bułce tartej.
- Gotowe roladki smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotej, chrupiącej panierki. Na koniec tylko odsączanie na ręczniku papierowym i gotowe!
- Kurcza w tym wydaniu doskonale smakuje z ziemniakami i niemal wszystkimi surówkami.