Kurczak w jesiennym wydaniu, czyli soczyste roladki z marchewką i porem. Ten duet wypada obłędnie

Domowe menu pogrążą się w nudzie, a na stole goszczą cały czas te same dania? Zapomnij o tradycyjnych przepisach i postaw na soczystego kurczaka w anturażu warzyw. Wystarczy hojnie nadziać mięso marchewką, porem oraz dodatkiem nabiału. Efekt wow jest gwarantowany - zapewniamy, że goście i domownicy będą błagać o dokładkę.

Dania z kurczaka to klasyka, która często gości w wielu polskich domach. Drób zazwyczaj ląduje w rosole, jest panierowany w bułkę tartą lub zapiekany w pikantnych przyprawach. Często jednak brakuje efektu wow, a tak się składa, że z naszym przepisem obłędny smak jest gwarantowany. Wszystko za sprawą sezonowych warzyw i odpowiedniej formie podania. 

Drobiowe roladki z dodatkiem kolorowych warzyw - kruche, soczyste mięso gwarantowane 

Nie ma to jak polski, domowy obiad. W menu króluje wiele smakołyków od aromatycznych bulionów, kremowych zup i dań mącznych po soczyste mięsa, kotlety, pieczenie, zapiekanki i rozmaite placki. Klasyki zna jednak każdy, przez co ciężko o kulinarne podboje. Mamy na to jednak sposób - wystarczy czasami mała zmiana i wykorzystanie tych samych składników, jednak w nieco inny sposób. Wówczas można się miło zaskoczyć i ponownie zakochać w tradycyjnych specjałach. 

Przykładem na obiad doskonały jest przepis na roladki z kurczaka hojnie wypełnione kolorowymi warzywami. Połączenie pora i marchewki będzie strzałem w dziesiątkę - duet słodyczy i lekkiej ostrości sezonowych rarytasów doskonale wzbogaci mięso. Dzięki temu kurczak będzie soczysty i jednocześnie kruchy. 

Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Przepis na kurczaka nadzianego marchewką, porem i odrobiną sera 

Składniki: 

  • 4 filety z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • por,
  • 3 ząbki czosnku,
  • zioła prowansalskie,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło,
  • olej do smażenia,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek przygotuj farsz. W tym celu obierz i zetrzyj na tarce marchewkę, obierz i dokładnie przepłucz pora, a następnie pokrój go w piórka. 
  2. Warzywa podsmaż na patelni z dodatkiem masła, soli, pieprzu, czosnku i ziół prowansalskich. 
  3. Gdy por i marchewka nabiorą kolorów, wyłącz palnik i odstaw składniki na bok. 
  4. Teraz pora na mięso. Kurczaka umyj, osusz i oczyść z błonek. 
  5. Drób delikatnie rozpij na cieńsze płaty - dodaj z obu stron sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  6. Na mięso wyłóż porcję farszu. Kurczaka dokładnie zawiń tak jak się to robi w przypadku devolajów. 
  7. Kurczaka zanurz w roztrzepanym jajku i panieruj w bułce tartej. 
  8. Gotowe roladki smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotej, chrupiącej panierki. Na koniec tylko odsączanie na ręczniku papierowym i gotowe! 
  9. Kurcza w tym wydaniu doskonale smakuje z ziemniakami i niemal wszystkimi surówkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.