Zapomnij o nudnych kotletach. Przepis na soczyste roladki ze szpinakiem to ekspresowa rewelacja

Jeśli w domowym jadłospisie pojawiła się rutyna i nuda pora na wiosenne zmiany! Zamiast tradycyjnych schabowych czy mielonych przygotuj soczyste roladki ze szpinakiem. Zielenina to jednak niejedyny składnik nadzienia - odrobina nabiału nada całości obłędnego smaku i zagwarantuje ucztę pełną ciekawych doznań.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe menu to przede wszystkim klasyki polskiej kuchni, ale i podstawowe przepisy. Niestety po jakimś czasie wkrada się nuda i brakuje pomysłów na nowe specjały. Mamy na to jednak radę - zamiast klasycznych mięs, pieczeni i kotletów postaw na aromatyczne roladki wypełnione po brzegi farszem szpinakowym.  

Roladki ze szpinakiem i niespodzianką w środku 

Nie ma nic gorszego niż nudny, niesmaczny obiad, którego smaki znamy już niemalże na pamięć. Rutynę można jednak szybko zniwelować, a wystarczy z tych samych składników przygotować nieco inną wersję znanego klasyka. Takim właśnie sposobem w ekspresowy i łatwy sposób warto przygotować soczyste roladki ze szpinakiem i serowym dodatkiem w środku. 

Roladki lub inaczej mięsne sakiewki koniecznie trzeba nadziać soczystym farszem - w przeciwnym razie mięso wyjdzie suche i gumowe niczym podeszwa. Szpinak z dodatkiem masła, czosnku i sera mozzarella sprawdzi się w tej roli wyśmienicie. Tak przygotowane składniki wystarczy jedynie odpowiednio przygotować, zawinąć farsz w cienkich płatach mięsa, panierować i usmażyć na złoty, chrupiący efekt. 

Zobacz wideo Roladki z kurczaka

Przepis na roladki ze szpinakiem, czyli koniec z obiadową nudą

Składniki: 

  • 1 kg schabu,
  • 150 g sera typu mozzarella,
  • 450 g szpinaku,
  • 2 jajka,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od pokrojenia schabu na równe kotlety. Następnie każdy płat mięsa delikatnie rozbij - najlepiej przez folię. Na koniec dopraw solą i pieprzem z obu stron. 
  2. Na patelni z rozpuść masło, duś szpinak aż zwiędnie. Dopraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 
  3. Następnie porwij mozzarellę na małe kawałki. 
  4. Rozłóż płat mięsa, na środku ułóż przestudzony szpinak, kawałki sera i całość dokładnie zawiń w ciasną roladkę. Wskazówka - jeśli pojawi się problem z zawijaniem, wspomóż się wykałaczkami. 
  5. Tak przygotowane mięso panieruj kolejno w mące, rozbełtanym jajku i na koniec w bułce tartej. 
  6. Roladki smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony do uzyskania złotego, chrupiącego efekty. 
  7. Soczyste roladki podawaj z ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniaczkami czy doprawionym ryżem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.