Pieczone żeberka wieprzowe to potrawa, której mało kto jest w stanie się oprzeć. Podana w towarzystwie ziemniaków i świeżej surówki smakuje wyśmienicie. Kluczem do wyjątkowego smaku oraz kruchej, soczystej konsystencji mięsa jest, oczywiście, odpowiednia marynata. Ta wykonana z miodu i musztardy idealnie podkreśli smak żeberek i wyciągnie z nich nowe, aromatyczne nuty. Koniecznie wypróbuj ich we własnej kuchni!
Wychodzimy z założenia, że proste przepisy to najlepsze przepisy. A choć żeberka to mięso niezwykle uniwersalne - można je bowiem przygotować na wiele sposobów, np. dusząc lub grillując - to najlepszym sposobem na ich obróbkę jest upieczenie. Nic tak jak piekarnik nie wydobędzie z wieprzowiny wyśmienitego smaku. Zachęcamy do skorzystania z poniższej receptury. Pomoże ci błyskawicznie przygotować smakowity obiad dla siebie i swoich domowników.
Składniki:
Musztardę wymieszaj z miodem oraz sosem sojowym. Żeberka pokrój na kawałki lub w paski, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Zanurz mięso w powstałej marynacie i odłóż do lodówki na co najmniej pół godziny. Polecamy wykonać ten krok dzień wcześniej i zostawić żeberka na całą noc.
Do naczynia z zamarynowanym mięsem włóż obraną cebulę pokrojoną w pióra, ząbki czosnku oraz gałązkę rozmarynu, która nada żeberkom smakowitego aromatu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez godzinę. Pieczone żeberka podawaj na gorąco, najlepiej z pieczonymi ziemniakami lub ugotowanym ryżem oraz ulubioną surówką, np. colesław, z młodej lub kiszonej kapusty.
Jeśli nie gustujesz akurat w tych dodatkach, śmiało zjedz soczyste żeberka z frytkami, purée ziemniaczanym lub nawet kopytkami. Świetnie będą do tego pasować również grillowane warzywa. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl